• Save

Cultura afinului canadian

În urma anilor de studiu am reușit parcurgerea etapelor necesare privind aclimatizarea şi omologarea unui nou arbust în România, cultura de Afin canadian(Saskatoon berry)prezentând toate etapele de dezvoltare şi producţie într-un nivel ridicat şi cu perspective mari de viitor.

Rezultatele obținute în Ferma Bărzani în sezonul 2018, atât prin creșterile plantelor de afin canadian, cât mai ales prin producţia de fructe, ne ajută să afirmăm cu certitudine faptul că, arbustul poate fi valorificat cu succes şi în România., tot anul 2018, fiind şi anul în care arbustul de afin canadian a fost omologat de către ISTIS***, acesta figurând în Catalogul oficial al soiurilor de plante de cultura în Romania sub denumirea soiului RUBEN. În urma cercetărilor efectuate în Ferma Bărzani, putem spune cu certitudine că, sunt condiții favorabile pentru dezvoltarea Afinului canadian, atât în această zonă de deal cât şi în alte zone cel puțin asemănătoare din România. Acest arbust are o plasticitate ecologică foarte ridicată fiind capabil să valorifice zone de deal sărace în precipitații, sau zone în care apar frecvent înghețuri târzii și secetă pedologică din timpul estival.

Avantajele culturii de afin canadian

  • Save

 PLASTICITATE ECOLOGICĂ
RIDICATĂ(VEGETEAZĂ PE O
GAMĂ LARGĂ DE SOLURI);

 NU ESTE LIMITAT DE PH-UL SOLULUI
(VEGETEAZĂ PE SOLURI CUPRINSE
ÎNTRE VALORI : 5-8 ALE PH-LUI);

 COACERE TIMPURIE (PRIMA DECADĂ
A LUNII IUNIE);

 FRUCTE VALOROASE;

 DURATA DE VIAȚĂ A PLANTAȚIEI
FOARTE MARE, PESTE 25 ANI!

 PRODUCTIVITATE RIDICATĂ;

 CEL MAI NOU ARBUST OMOLOGAT
DIN RO

Valoarea nutrițională a fructelor

  • Save

Cercetările cu privire la analiza fizico-chimică a fructelor, pe care personal le-am realizat în România, pot fi vizualizate aici.

În ceea ce privește arbuștii fructiferi, fermierii caută acele soiuri care sunt capabile să dea o valoare maximă  exploatației respective, evident prin calitatea şi producția fructelor, iar consumatorul este întotdeauna interesat de o calitate extra şi un preț acceptabil al acestora, precum şi de un produs nou care să fie aparte.

Producția de fructe de afin canadian, cunoscut sub denumirea populară de saskatoon, a dobândit importanță în America de Nord și este exportată în alte țări pentru consum și prelucrare din cauza valorii sale nutritive și a acceptării de către consumatori. Acest lucru necesită, de asemenea, noi tehnici post-recoltare pentru prelungirea duratei de valabilitate și prelucrarea la fabricarea de noi produse de fructe de pădure de saskatoon.

Un sistem de cultură bine organizat, care să asigure o dezvoltare corespunzătoare plantelor de Afin canadian (saskatoon), cu siguranță poate aduce un aport considerabil în obținerea fructelor, care se pare că au parte de o apreciere foarte mare în piața din România, piață care momentan este la început de drum atunci când discutăm despre acest tip de fructe.

Perioada de coacere a fructelor a fost influențată de fiecare dată de condițiile climatice ale anului agricol, însă cu certitudine putem spune că, pentru condițiile pedoclimatice din regiunea Munților Codru Moma din România, intervalul de coacere al fructelor de afin canadian este cuprins între 25 mai şi 25 iunie.

Producția medie de fructe în anul patru de rod fost de cca. 0,85 tone/ha. De remarcat este şi faptul că de la an la an această producție de fructe se dublează, acest fapt îl putem afirma în urma rezultatelor din anul 5, iar valoarea energetică prezentată mai sus în tabelul comparativ cu celelalte fructe mici,  ne confirmă faptul că acest arbust are un viitor asigurat.

4,5 kg fructe/plantă au fost cantitățile medii ale anului 2018 raportate în cultura noastră de afin canadian, soiul Ruben.

Din punct de vedere economic, o plantație de afin canadian, devine eficientă începând cu anul al III-lea după plantare, şi poate valorifica cu succes atât suprafeţe reduse cât mai ales suprafeţe mari. Chiar dacă în România cultura arbuștilor fructiferi întâmpină dificultăți în mod special în ceea ce privește forța de muncă, tehnologie modernă şi eficiente sunt pregătite pentru recoltarea, sortarea, depozitarea, ambalarea sau procesarea fructelor, atât în cazul fructelor de afin canadian cât şi în cazul celorlalte fructe precum: zmeur, mure, afine, coacăz, aronia sau alte fructe similare cu acestea.

IMG_2586
  • Save
IMG_2586
  • Save
DF96C1B5-1B01-417B-8980-FD84ABEBD93D
  • Save
DF96C1B5-1B01-417B-8980-FD84ABEBD93D
  • Save
B51C1555-2534-48B3-BD7B-9666CAF5B168
  • Save
B51C1555-2534-48B3-BD7B-9666CAF5B168
  • Save
b722efe1-125c-4269-940a-f498f8739572
  • Save
b722efe1-125c-4269-940a-f498f8739572
  • Save
7DBA43D8-47A9-4E2C-8DA4-D7C2F998197B
  • Save
7DBA43D8-47A9-4E2C-8DA4-D7C2F998197B
  • Save
DBB44FD8-7BD5-41ED-868B-333E369A3122
  • Save
DBB44FD8-7BD5-41ED-868B-333E369A3122
  • Save
Copy link
Powered by Social Snap