Valoarea nutritivă a murelor

Valoarea nutritivă a murelor se datorează prezenței în componenta acestora a substanțelor minerale (Ca, K, Na, Mg). Vitamina C este prezentă în proporție de 28-40 mg % Vitamina A, substanțe proteice, zaharuri.
Alături de alte fructe mici și prețioase precum afinul, zmeurul și căpșunul,
Valoarea nutritivă a murelor este îmbogățită prin prezenţa protidelor și a lipidelor în proporție de cca 1,5% fiecare şi bineînțeles a fibrelor.

Consumate în stare proaspătă, în general murele au un gust dulce-acrișor, de obicei plăcut. Gustul însă este influențat de stadiul de coacere, precum și soiul acestora pe lângă care mai putem discuta și despre alți factori care pot influința acest aspect.

Valoarea nutritivă a murelor  se datorează prezenței în componenta acestora a Vitaminelor C şi A
  • Save
Fructe de mur înainte de coacere

Formă şi culoare

Fructele de mur sunt polidrupe, care la începutul coaceri sunt roșii, apoi culoarea lor se transformă în negru-lucios.

Forma alungită, poate fi comparată cu un con sau trunchi de con.

Valoarea nutritivă a murelor  se datorează prezenței în componenta acestora a substanțelor minerale  (Ca, K, Na, Mg)
  • Save
Mure proaspete pregătite pentru livrare şi consum

Deoarece aceste fructe prezintă un grad ridicat de perisabilitate, consumul lor în stare proaspătă este posibil doar în sezon, în România acest sezon fiind cuprins în intervalul iulie-septembrie. Acest interval este reprezentativ pentru murele produse în România, evident în câmp deschis.

Durata de păstrare a murelor

La temperatură controlată, perioada de păstrare a murelor este cuprinsă între 5-15 zile, această perioadă fiind influențată direct de temperatura de păstrare precum și momentul de recoltare.

Tot datorită perisabilității, murele se mai păstrează sub formă congelată.

Sunt în ascensiune sucurile pasteurizate şi ambalate în amestec cu alte fructe pentru diversificarea produselor.

Alte forme de valorificare a murelor

Alte produse care se mai pot obține din fructele de mur sunt: compot, siropuri sub diferite forme, dulceață, jeleu, gem, cidru, vin, piure în combinație cu alte fructe de pădure.

În final

Nici un produs derivat nu poate egala savoarea şi aroma murelor consumate în stare proaspătă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copy link
Powered by Social Snap