Substanța activă dintr-un produs fitosanitar

Trăim în lumea tehnologiei, unde avem un acces rapid la informațiile dorite la doar un clik distanță.
Săptămâna trecută pe unul din grupurile de socializare din care fac parte (un grup restrâns de afinari) discuția era în acest sens:
soiul Duke de afin are o perioadă mai scurta în ceea ce privește asimilarea substanțelor active decât soiul Bluecrop.
Inițial am vrut să cred că este o glumă, și mi-am exprimat punctul de vedere despre substanța activă. Dureros este că pe zi ce trece avem din ce în ce mai mulți specialiști. Aceștia nici măcar eticheta produsului nu o citesc. Dacă în trecut toată lumea se pricepea la: agricultură, fotbal și politică, între timp au mai apărut: consilieri de specialitate care se pricep la orice.  Sunt *consultanți* în cultura arbuștilor chiar dacă ei nu dețin așa ceva sau au cel mult 30 de tufe acasă,pe care le nenorocesc zilnic cu fel și fel de tratamente, iar lista poate continua.
Dar acest articol nu este despre ei, acesta este despre ce este până la urmă substanța activă a unui produs fitosanitar?!

Oficial, despre substanța activă

Conform GHIDULUI PENTRU UTILIZAREA ÎN SIGURANȚĂ A PRODUSELOR DE PROTECȚIE A PLANTELOR emis de 
MINISTERUL AGRICULTURII ŞI DEZVOLTĂRII RURALE prin AUTORITATEA NAȚIONALĂ  FITOSANITARĂ Versiunea  1.0 IUNIE – 2016 cităm:
„produse de protecție a plantelor”substanțe active și preparate conținând una sau mai multe substanțe active care sunt prezentate în forma în care sunt livrate utilizatorului și care sunt destinate uneia dintre următoarele utilizări:
(a) Protecția plantelor sau a produselor vegetale împotriva tuturor organismelor dăunătoare sau prevenirea acțiunii unor astfel de organisme, cu excepția cazului în care se consideră că scopul principal al utilizării acestor produse este mai curând pentru igiena decât pentru protecția plantelor sau a produselor vegetale.
(b) Influențarea proceselor vitale ale plantelor, cum ar fi substanțele care le influențează creșterea, altele decât îngrășămintele;
(c) Conservarea produselor vegetale, în măsura în care aceste substanțe sau produse nu intra sub incidența unor dispoziții comunitare speciale privind conservanții.
(d) Distrugerea unor plante sau parți nedorite ale acestora, în afara algelor, cu excepția cazurilor în care produsele sunt  aplicate la sol sau în apa pentru protecția plantelor.
(e) Controlul sau prevenirea creșterii nedorite a plantelor, în afara algelor, cu excepția cazurilor în care produsele sunt  aplicate la sol sau în apa pentru protecția plantelor.

Alte definiții din aceeași sursă

adjuvanți – substanțele sau preparatele care constau în coformulanți sau preparate care conțin unul sau mai mulți coformulanți, sub forma în care se livrează utilizatorilor și se introduc pe piața pentru a fi amestecate de aceștia cu un produs de protecție a plantelor și care ameliorează eficacitatea sau alte proprietăți de protecție a plantelor.
„utilizator profesionist” – orice persoană care utilizează pesticide în cadrul activităţii sale profesionale, inclusiv operatori, tehnicieni, angajatori şi liber-profesionişti, atât din sectorul agricol, cât şi din alte sectoare.
„gestionarea integrată a dăunătorilor” – analizarea atentă a tuturor metodelor disponibile de protecţie a plantelor şi integrarea ulterioară a unui ansamblu de măsuri adecvate destinate să inhibe dezvoltarea populaţiilor de organisme nocive şi să păstreze utilizarea produselor fitosanitare şi a altor forme de intervenţie la niveluri care să se justifice din punct de vedere economic şi ecologic şi să reducă sau să minimizeze riscurile la care sunt expuse sănătatea umană şi mediul. Gestionarea integrată a dăunătorilor pune accentul pe creşterea unor culturi sănătoase prin metode care afectează cât mai puțin agrosistemele şi încurajează mecanismele naturale de control al dăunătorilor.
„echipament de aplicare a pesticidelor” – orice echipament special conceput pentru aplicarea pesticidelor, inclusiv accesoriile care sunt esențiale funcționării sale efective, cum ar fi duze, manometre, filtre, site și dispozitive de curățare a rezervorului.
Spre exemplu produsul TOPAS 100 EC – este un fungicid eficient, omologat și pentru cultura de arbuști fructiferi împotriva fainării la zmeur și mur.  Substanța activă este penconazol 100 g/l, iar perioada până la recoltare este de 3 zile.
Prin urmare indiferent de produs și producător substanța activă se referă întodeauna la grupa de plante: arbuști, pomi legume ș.a. și nici nu poate fi vorba de faptul că un soi din același plantă așa cum am menționat mai sus absorbe mai rapid sau mai tarziu această substanță.

Cine ne certifică munca?

Întodeauna pentru o siguranță alimentară a produselor pe care le producem și comercializăm avem nevoie de o analiză serioasă a reziduurilor de pesticide, astfel încât să fim siguri de ceea ce am realizat atât pentru noi cât mai ales pentru clientul nostru.
În acest sezon am început o colaborare pe acest segment al analizelor de reziduuri cu cei de la TÜV Austria România

“TÜV Austria România este primul organism de testare și certificare ce deţine un laborator acreditat RENAR care efectuează teste pentru produsele agroalimentare certificate ecologic. Acest lucru aduce un dublu beneficiu pentru partenerii noștri: o certificare a managementului calităţii garantată şi, de asemenea, certitudinea calității produselor și specificațiilor acestora. Pentru analizele produselor agroalimentare, laboratoul TÜV Austria România poate testa prezenţa a peste 400 de pesticide, utilizând două echipamente de înaltă performanţă, ceea ce va oferi clienţilor săi certitudinea calităţii produselor lor. Mai multe detalii aflaţi accesând :“TÜV Austria România.

 

La ce suntem expuși zilnic?

O întebare la care o să răspund într-un alt articol.
 
Să auzim de bine,
 
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copy link
Powered by Social Snap