Analiza fizico-chimică a fructelor de saskatoon berry (afinul canadian)

Consumul fructelor proaspete în urmă cu câteva decenii se putea realiza doar în sezonul de coacere al acestora, astăzi  datorită metodelor moderne de cultivare, precum şi a importurilor, fructele  pot fi consumate în starea lor proaspătă pe tot parcursul anului.
În ceea ce privește arbuștii fructiferi, fermierii caută acele soiuri care sunt capabile să dea o valoare maximă a exploatației respective, evident prin calitatea şi producția fructelor, iar consumatorul este întotdeauna interesat de o calitate extra şi un preț acceptabil al acestora, precum şi de un produs nou care să fie aparte.
Fructele, au fost obținute în plantația de afin canadian din Ferma Bărzani (prima plantație de acest gen din România), într-un mediu extrem de curat la poalele Munților Codru Moma, o zonă ferită de praf și poluare.
Fructele de arbuști fructiferi constituie totodată o sursă importantă de materie primă, deosebit de valoroasă pentru obţinerea unor produse naturale (Botez M. et. all 1984), pentru analizele fizice şi chimice al fructelor de saskatoon am determinat valorile medii exprimate în tabelul următor:
 

Analiza fizicochimica a fructelor de saskatoon berry obtinute in Ferma Bărzani 

Determinarea

efectuată

Valori obţinute

Determinarea

efectuată

Valori obtinute

s.u. (%)

22,81

Vitamina C (mg/%)

4,92

Nt (%) s.u.

0,39

Proteină brută (mg/%)

2,31

P (mg/%) s.u.

23,4

Glucide totale (mg/%)

12,1

©Sursa: www.rubenbudau.ro

K (mg/%) s.u.

155,0

Fe (mg/%)

0,91

Ca (mg/%) s.u.

40,8

Na (mg/%)

0,43

Mg (mg/%) s.u.

21,9

Aciditate titrabilă
(% ac.citric)

0,59

Cenuşă (%)

0,89

Polifenoli (mg/%)

251

 
Fructele sunt elemente de origine vegetală care conţin aproape toate substanțele necesare organismului uman (Bădescu Gh, et. all 1984), care conțin elemente benefice pentru dieta umană (Jocelyn A. O. et.all 2005), este de remarcat prezenţa într-o cantitate considerabilă a polifenolilor din fructe precum şi a substanțelor K, P, Ca, Mg, Fe sau Vitamina C.
Plantele de Saskatoon sunt cultivate în prezent în multe părți ale lumii pentru a fi adecvate pentru diferite produse alimentare și datorită conținutului ridicat de nutrienți și polifenoli (Anu L. et all. 2012), cele obtinute si analizate in Ferma Barzani s-au remarcat şi printr-o rezistență foarte ridicată la seceta pedologică din anul 4 si 5, dar cu siguranță că acest fapt se datorează sistemului de rădăcini bine format în urma fertilizărilor.

  • Save

Concluzii

În urma cercetărilor efectuate în Ferma Bărzani, putem spune cu certitudine că, sunt condiții favorabile pentru dezvoltarea varietăților de saskatoon, atât în această zonă de deal cât şi în alte zone cel puțin asemănătoare din România.
Acest arbust are o plasticitate ecologică foarte ridicată fiind capabil să valorifice zone de deal sărace în precipitații, sau zone în care apar frecvent înghețuri târzii și secetă pedologică din timpul estival.
Un sistem de cultură bine organizat, care să asigure o dezvoltare corespunzătoare plantelor de Amelanchier (saskatoon), cu siguranță poate aduce un aport considerabil în obținerea fructelor, care se pare că au parte de o apreciere foarte mare în piața din România, piață care momentan este la început de drum atunci când discutăm despre acest tip de fructe.

Cultura socului – workshop 2018

Bibliografie

  1. Anu L. Reijo K. and Riitta J.T. 2012, Bioactive Polyphenols in Leaves, Stems, and Berries of Saskatoon (Amelanchier alnifolia Nutt.) Cultivars. Department of Biology, Natural Product Research Laboratories, Joensuu, University of Eastern Finland, P.O. Box 111, FI-80101 Joensuu, Finland
  2. Bădescu Gh, et. all, 1984, Fructele şi sănătatea. Editura CERES Bucureşti
  3. Botez M., Bădescu Gh., Botar A., 1984, Cultura arbuştilor fructiferi. Editura CERES Bucureşti
  4. Jocelyn A. Ozga, Asma Saeed, and Dennis M. Reinecke, 2005 Anthocyanins and nutrient components of saskatoon fruits (Amelanchier alnifolia Nutt.) Department of Agricultural, Food and Nutritional Science, University of Alberta, Edmonton, Alberta, Canada T6G 2P5

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copy link
Powered by Social Snap