Fenofazele de dezvoltare ale inflorescențelor de mur

Dragilor, pentru cei care îndrăgiți cultura murului, în acest articol am pregătit câteva detalii despre Fenofazele de dezvoltare ale inflorescențelor de mur.
Cultura murului prezintă în mod categoric un avantaj prin faptul că, perioada de înflorit se desfășoară în luna mai. În această lună pericolul de îngheț al inflorescențelor este exclus în proporție de 99%. Am trăit cu toții un fenomen greu în primăvara aceasta, când ne-am trezit cu zăpezi și temperaturi foarte scăzute.
Culturile care erau în plină fază de dezvoltare/înflorit, precum livezile de pomi fructiferi, sau alte culturi, au avut de suferit enorm de mult.

Fenofazele de dezvoltare ale inflorescențelor de mur

La inflorescențele de mur se disting trei perioade:

 • înălțarea inflorescențelor, (care se petrece de obicei la începutul lunii mai, decada I );
 • începutul înfloritului, (decada a doua a lunii mai);
 • scuturarea petalelor, (decada a treia a lunii mai).

Temperatura reprezintă un factor decisiv  în fenofazele de dezvoltare ale inflorescențelor de mur, care influentează  în mod direct începutul  vegetației și parcurgerea fenofazelor, astfel încât trebuie să ținem seama de următoarele aspecte:

 • pentru umflarea mugurilor este nevoie de o sumă a temperaturilor cuprinsă între 65-90C;
 • pentru fenofaza dezmuguririi, este nevoie de o sumă a temperaturilor cuprinsă între 90-160C;
 • fenofaza înfloritului are nevoie de o sumă medie a temperaturilor cuprinsă între 700-900C
  • Fenofazele de dezvoltare ale inflorescențelor de mur enumerate mai sus este urmată de fenofaza maturării fructelor, care are nevoie de o sumă medie a temeraturilor cuprinsă între 1900-2100C.


În timp, am dat identitate mediului în care mi-am concentrat activitatea şi am creat ceea ce astăzi poartă denumirea de FERMA BĂRZANI. Aici este locul unde am învățat cel mai bine faptul că, între teorie și practică de multe ori este un drum lung. Tot aici  cu mândrie port pălăria de fermier român. Îmi doresc să găseşti informaţii utile pe această pagina.
Dacă acestea ţi-au fost de folos te invit să te abonezi pentru a beneficia periodic de informaţii din Ferma Bărzani.

3 Comments

 1. Romica Voinea

  Am citit cu interes articolul! Din pacate ne ajuta m-ai putin practic… M-ai de real folos ne-ar fi despre boli, tratamente, fertilizari, si f, f inportant taieri de primavara. Intr-un cuvant lucrarile de intretinere ale acestei culturi relativ noi la noi in tara. Cu respect,

  1. Ruben Budau

   Multumiri de sugestii Romica, o sa tin cont pentru etapa viitoare,

   1. Romica Voinea

    Asteptam, cu interes…!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copy link
Powered by Social Snap