Precipitațiile atmosferice din fermă. Înregistrare și interpretare

Pentru cei care avem parte de culturi în câmp deschis, precipitațiile atmosferice din fermă ne influiențează în mod direct producția de roade.

Precipitațiile atmosferice din fermă

Tehnologiile avansate de care dispunem, ne asigură o prognoză pentru o perioadă de câteva zile, astfel încât la un click distanță avem informații meteorologice despre regiunea care ne interesează (precipitații, viteza vântului, umiditatea atmosferică …etc).
Aceste informații care ne sunt furnizate sunt prognoze, realitatea poate să difere destul de mult.
Pentru a determina corect precipitațiile atmosferice din fermă, înregistrare căzute la nivelul solului, le putem înregistra cu ajutorul unui pluviometru.
 
 

 • Save
Înregistrare și interpretare

Pluviometru pentru măsurarea precipitațiilor atmosferice este ideal pentru Ferma Bărzani, unde de mai bine de trei ani înregistram exact cantitatea de precipitații atmosferice căzute.
Capacitatea maxima este de 40 mm.
Citirea se face pe gradația mare, spre exemplu în fotografie, citirea este la 24 mm, iar dacă mai scădem insectele care au căzut în recipient avem o valoare de 22mm.
Valoarea interpretată de 22 mm reprezintă 22 litri de apă din precipitații căzută pe 1 metru pătrat.
Un alt aspect de care trebuie să ținem cont este timpul în care se înregistrează precipitațiile:

 • 24 ore;
 • 48 ore;
 • O săptămâna;
 • O lună;

Gradația de sus cunoscută și sub denumirea de totalizator ne ajută la înregistrarea cantității de apă. Spre exemplu: acum când am realizat citirea și interpretarea unde am obținut valoarea de 22 mm. Pe urmă setez totalizatorul la valoarea de 22 mm. Golesc pluviometru de apă, iar fix peste 24 ore, sau când am planificat citirea și am alta valoare, să presupunem 5 mm, am un total de 27 mm într-un interval de 48 ore (22mm în primul interval de 24 ore + 5 mm în al doilea interval de 24 ore).

Montarea pluviometrului în câmp

Pluviometru se montează pe un suport, la cca 50-60 cm deasupra solului. Poziționat într-un loc deschis fără plante sau alte obiecte care să influiențeze cantitatea de precipitații care se vor înregistra.
Spor la muncă tuturor. 🤠🇷🇴
Pentru cei interesați de articolele mele vă aștept cu drag sa va abonați acestei pagini.

4 Comments

 1. Marius

  Interesant articol, Ruben!
  Ma intreb cum se tine cont de fenomenul de evaporare, mai ales la citirea pe perioade mai mari de 24 ore. Acel totalizator cred ca e crucial in acest caz.

  1. Ruben Budau

   Marius, bine ar fi citirea tot la 24 de ore astfel încât sa fie cât datele înregistrate sa fie cât mai aproape de adevăr. Așa cum ai specificat…totalizatorul este baza, la sfârșitul unei perioade mai lungi.👌🌱

 2. Deac

  Buna ziua o sa aveti la toamna puneti de evodia de vanzare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copy link
Powered by Social Snap