Cum să recoltezi un roi de albine

În acest sfârșit de săptămână am avut parte de o nouă provocare, astfel încât m-am decis să scriu acest articol despre Cum să recoltezi un roi de albine.

Anual bunul meu prieten Daniel, poposește pentru o vreme cu albinele la Ferma Bărzani. Aici beneficiază de un mediu foarte curat și mai ales de nectarul pe care salcâmii îl furnizează an de an prin florile bogate. Am asistat cu plăcere și interes la recoltarea unui roi, pe care l-am identificat într-un tufiș din marginea fermei. Acțiunea principală a fost realizată de către Daniel și prietenul lui, Ruben, băieți puși pe treabă serioasă, care inventariau familiile de albine.

 • Save

A fost o iarnă în care am pierdut familiile de albine, recunosc, din cauza mea. Asta pentru că nu le-am pregătit corespunzător pentru iernat, greșeli de începător. Acest roi mi-a adus bucurie, speranță și mai ales ambiția de a nu renunța la stupărit. Nimeni nu a crescut învățat. Lucrurile le prindem în timp, iar pentru cei care vă doriți albine, nu este ceva imposibil. Tot ce vă trebuie în schimb este răbdare și drag pentru ele, altfel….este pierdere de timp.

Lucrurile s-au potrivit perfect pentru acțiunea Cum să recoltezi un roi de albine, deoarece am avut parte de experiența stuparilor, care au știut exact ce este de făcut în astfel de situații.

A fost o experiență interesantă și în acelaș timp plăcută.

Cum să recoltezi un roi de albine

 • Asigurarea accesului; (contează foarte mult unde este așezat roiul, în cazul meu acesta era așezat la o înălțime de cca. 2 metri într-un tufiș greu accesibil, fiind necesară crearea unei poteci de acces);
 • O ramă cu puiet amplasată în apropierea roiului a determinat migrarea albinelor din roi peste ramă;
 • Așezarea ramei cu puiet în apropierea roiului

 • Save
 • Save

 • Migrarea albinelor din roi pe rama de puiet (chiar dacă rama respectivă cu puiet nu este al familiei în cauză, din instinct și protecție pentru puiet albinele migrează urgent pe ramă deoarece trebuie să îi ofere căldura și sprijinul necesar pentru o dezvoltare optimă).
  • Save
 •  Așezarea ramei în ladă și migrarea albinelor rămase

 Mi-ar face plăcere să îmi comunicați din experiența dvs despre Cum să recoltezi un roi de albine.

4 Comments

 1. Mihaela

  Buna ziua, am citit articolul si ma intereseaza in mod special cum sa mut un roi de albine din curtea mea fara a le distruge dar sa fiu sigura ca am reusit. Ieri dimineata ne-am trezit cu un mare roi format in nucul din curtea casei, loc extrem de nepotrivit pt o casa cu copii, caine si vecini la fel e speriati ca si noi. Creanga este la o inaltime de aprox 3m. Daca imi dati o o adresa va trimit si poza. Aseara a venit un apicultor, a tras masina sub creanga, a pus o galeata sub creanga, a scuturat brusc creanga, a cazut roiul, a pus capacul si a plecat crezand ca a terminat. in aceasta dimineata roiul se forma iar, in acelasi loc si curtea plina de albine bazaind in toate directiile. Daca stiti pe cineva interesat de acest roi sau ma puteti sfatui cumva, astept un raspuns.

  1. Ruben Budău

   Mihaela ar fi bine sa citească articolul de mai sus apicultorul cu pricina ?,

   1. Mihaela

    Din ce am inteles eu,” nu mai vine nimeni pentru un pumn de albine care, daca ai noroc, face miere la anul” asta ca sa citez pe cineva 🙁 . E trist, voi astepta totusi sa vina, pana la urma, un iubitor de albine priceput.

    1. Ruben Budău

     Teoretic….echipajul de pompieri ar trebui sa poată face față unei provocări de acest gen ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copy link
Powered by Social Snap