Îngrãşãmânt organic din urzicã

Am beneficiat din plin în acest sezon de lanul meu de urzicã pe care l-am valorificat transformândul în îngrãşãmânt organic pentru culturile de arbuşti fructiferi din Ferma Bãrzani.
Din documentarea efectuată înainte, am înţeles cã trebuie sã respect câteva reguli cum ar fi:
– recoltarea urzicilor înaintea  înfloritului;
– utilizarea apei de ploaie;
– utilizarea recepientelor de plastic.
image
  • Save
Raportul plante/apă a fost de  1:2 (o parte urzici tocate și două părți apă, aici părțile implicate se referă la volum). După depozitarea celor două elemente în recipientul de plastic acesta s-a amestecat o dată la 1-2 zile pentru a facilita astfel fermentarea.
Perioada de formare a îngrășământului 2-3 săptămâni, la mine a durat cca 3 săptămâni datorită timpului răcoros care nu a grăbit fermentarea.
 
image
  • Save
Atenție: recipientul trebuie să prezinte orificii pentru aerisire, altfel ….vă creați bombă cu ceas :).
Mirosul emanat de produsul celor două elemente este groaznic, dar …bio :)).
Urmează să realizez fertilizarea culturilor în raport de 1:10 (O parte îngrăsământ + zece părți apă) administrat la baza plantelor.
Prin această operație realizez fertilizarea plantelor(practic aduc un aport important de substanțe organice) și igienizarea solului.
 

4 Comments

  1. Jean De Florette

    Va felicit pentru initiativa frumoasa, sper sa ne tineti la curent cu rezultatele.Eu unul chiar as fi foarte curios daca Sepp Holzer are dreptate si anume ca principiile permaculturii se pot aplica si pe suprafete mari.
    Felicitari si multa bafta in viitoarele proiecte!

    1. Ruben Budău

      Multumesc Jean…o sã vedem şi rezultatele, sanatosi sa fim…..

  2. Cornel Tanasov

    Tot asa se poate face si cu balegar de animale

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copy link
Powered by Social Snap