Ogorul negru combinat cu gazon

Dragilor încerc ceva nou pentru mine, aici în Ferma Bãrzani, care zic eu, că are aplicabilitate practică 😉 🙂
Plantele indiferent de natura lor, gazon, buruieni, plante specifice pentru înverzire, etc…înmagazinează  energia solară pe care o dată cu descompunerea lor o transformă în energie chimică. În timpul sezonului de vegetație spațiul dintre rândurile de plante îl mențin  înierbat/gazon pentru faptul că îmi facilitează accesul la culturi, acest interval îl cosesc în câteva etape ale perioadei de vegetație, în intervalul mai-august.

img_20160413_120104.jpg
  • Save

Cositoarea pe care o utilizez îmi transformă materia vegetală în mulch/tocătură care se descompune în timp.
Sistemul combinat pe care îl adopt acum în plantațiile de afin canadian, mur, zmeur și cătină este ogorul negru îl efectuez la începutul primăverii/o dată pe an, prin această lucrare/frezarea solului la o adâncime de 15-20 cm, aerisesc și înmagazinez/încorporez în sol, materia organică rezultată prin descompunerea plantelor cosite dea lungul anului precedent.
Prin urmare combin o dată pe an sistemul ogorului negru cu cel al sistemului înierbat.
Să aveți spor și să auzim de bine, 🙂
Ruben Budău
 

2 Comments

  1. Toctomerius

    Buna Ruben. Anul trecut am auzit pentru prima oara de varianta plantarii intre pomi a trifoiului alb pitic. Spre deosebire de iarba are unele avantaje: nu necesita atata intretinere, in sensul ca nu trebuietaiat la fel de des – creste undeva la 10-15 cm. Dupa taiere este un excelent ingrasamant pentru sol. De asemenea are niste radacini profunde care face solul mult mai afanat si in acelasi timp fixeaza in sol azotul atmosferic cu ajutorul unei bacterii (rhizobium). In primavara asta am plantat si eu in gradina si sunt nerabdator sa ii observ evolutia. Daca se va ridica la nivelul asteptarilor probabil voi scrie un articol pe blogul meu si voi venii cu noi informatii.
    Pan´ atunci spor la reba Ruben si Doamn´ ajuta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copy link
Powered by Social Snap