Câteva sfaturi pentru agricultori pentru a produce în mod ecologic

Agricultura ecologică reprezintă prioritatea anului 2015 în Romania și beneficiază de fonduri europene nerambursabile. Agricultura ecologică este trendul în agricultura. Pe de o parte, majoritatea fermierilor vrea să treacă la agricultura ecologică. Pe de altă parte, consumatorul și-a schimbat opțiunile. Chiar dacă sunt produse ceva mai scumpe, și consumatorii din România se orientează către produse obținute în sistem ecologic, acestea fiind considerate mult mai sănătoase.


Modul în care se ajunge la o producție mare asităzi, este foarte des prin practici care nu sunt suficient de ecologice. Tendința este influențată și de către concurența mondială, care la rândul ei  obligă agricultorii să producă cantități căt mai mari, la prețuri cât mai mici.
Politica europeană, precum și firmele din industria chimică și producătorii de mașini agricole încearcă să găsească soluții cum ar fi :
Reducerea emisiei de gaze cu efect de seră 
Spre deosebire de ce gândesc majoritatea oamenilor, gazul cu efect de seră nu conține numai dioxid de carbon, care este emis în timpul arderii combustibililor, dar și metan și protoxid de azot.  Metanul este emis în urma cultivării orezului și a cresterii animalelor.  In principiu sunt rumegătoarele care produc în stomacul lor mari cantități de gaz metan iar protoxidul de azot, este emis în timpul cultivării intensive cu îngrășăminte care conțin azot. Dacă folosim o cantitate mult prea mare de îngrășăminte și dacă nu o folosim la momentul potrivit nu este absorbat și se liberează sub formă de oxid nitrat în atmosferă. Care sunt soluțiile?
Pentru crescătorii de vaci soluția este restructurarea fermei: este mai bine să reduceți numărul vacilor și să le înlocuiți cu animale mai ecologice, ca porcii.
Pentru a reduce emisia de protoxide de azot trebuie să folosiți mai puțin gunoi. Momentul fertilizării este foarte important. In solul umid, bacteriile produc mult mai mult de oxide nitrat. In consecință, agricultorii nu trebuie să fertilizeze câmpurile, înainte de ploaie.
Folosirea pesticidelor în cantități mai mici
In ciuda faptului că pesticidele protejează plantele împotriva bolilor și a invaziilor de insecte, produsele chimice reprezintă un mare pericol pentru mediul înconjurător. Aceste produse chimice se acumulează în lanțul alimentar și provoc alergii și incompatibilităti alimentare.
In ciuda acestui pericol, pesticidele sunt foarte des indispensabile astfel ca agricultura europeană să rămână competitivă. De aceea este importantă rotația culturilor, care împiedică dăunători  să se instaleze pe câmpuri. In consecintă, va trebui să fie folosite mai puține pesticide.
Dacă nu puteți să renunțați la pesticide este recomandat să folosiți insecticide, asa numiți biocide, fără reziduri chimice, care îndăuneză mai putin mediul.
Protejarea și prelucrarea solului
Folosirea unui tractor de 5 tone cu o remorcă de 15 tone de exemplu are ca consecință compactarea solului, poluția și eroziunea. Cu folosirea penurilor largi cu presiune mică, cea ce permite o mai bună distribuite a greutății, putem minimaliza fragilizarea solului.
In cazul solului compact este recomandat folosirea echipamentelor de prelucrarea solului precum si instalarea filtrelor de particule pentru reducerea poluarii solului.
Evitarea perioadei fără cultivare a plantelor, are ca consecintă prezența rădăcinilor pe durata anului, și protejează solul împotriva eroziunii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copy link
Powered by Social Snap