Rețetă pentru dulceață de măcese

De la prietenul meu Pavel Emanuiel, din Gurahonț (Arad) am reușit să obțin o rețetă locală și foarte bună zic eu, pentru dulceața de măcese, așadar Pavel ne comunică următoarele: 🙂
Cănd măcesele sunt aproape fierte pun să fiarbă cu ele ,la ochi,cam 15% mere sau gutui,pentru un gust mai deosebit sunt indicate gutuiile.
După ce fierb se trec prin mașina de tocat carne,ochiurile de la ciur căt mai mari.
In acest timp se pune apă să stea caldă, căt mai multă pentru a înmoia ce rezultă la tocat și a putea să strecori prin sită rezultatul.Dacă vrei să bei un pahar de ceai de măceșe poți să iei apă de pe fiertură,este foarte bună și concentrată.
Vine faza a doua:
-Pasta rezultată în urma strecurări, pozele sitei și constatările mai jos,o fierbi căt dorești ,funcție de folosința pastei, am făcut-o mai subțire pentru a o folosi la clătite,,vefificarea prin răcire pe o farfurie sau cu picătura în apă rece,dacă nu se dispersează este suficient de întărită.
Este important ca fierbera finală,15-20 minute să fie făcuta la 125-130 grade celsius pentru ca zaharurile din măceșe si mere sau gutui să se transforma în agent coagulant.
Dulceața va avea o culoare,la fierbere,arămie închisă.
Dau mai jos pozele și dimensiunile ”strecurătorului-sitei”făcut de mine.
Dacă pentru sita prin care trece pasta se găsește tablă de inox sau aluminiu cu găuri mici-1-2 mm este foarte bine,fundul ”strecurătorului ”va rămăne plat,nu se va curba și nu exista riscul ruperi.
Piesele cu care se va agita amestecul,pănă cănd nu mai rămăn pe sită decăt sămburi și tepi se pot realiza din piesele de la dispozitivul de artizanat de făcut masaj la picioare.Este excelent,idee mi-a venit din lipsa de altceva.
Iată dimensiunile:
-20-28-52(cm)-douăzeci interiorul,28 exteriorul,52 cu mănere.(lungimea)
-18-25(cm)interiorul-exteriorul(lățimea)
-14-12(cm)înălțimea,12 de la sită(ciur).


IMG_4320
 • Save

IMG_4322
 • Save

IMG_4323
 • Save

IMG_4325 (1)
 • Save

IMG_4329
 • Save

Cine ne mai scrie o altă rețetă tot pentru măcese??? 🙂

5 Comments

 1. Pavel I Emanuiel

  Eu,pentru vin din măceșe,este tonic și întărește imunitatea.
  Deasemena aș recomanda,pentru sezonul rece,celor care sunt mai ”duri”o rețetă cu fructe pentru imunizare împotriva răcelii și a gripei,deasemenea o rețetă pentru cei cu acneea sau cu probleme de infecții sangvine ,primăvara și toamna,pe bază de drojdie.
  O am de la o femeie în vărstă,mi-a folosit extraordinar,și o recomand celor care doresc să o folosească.
  Nu vă închipuiți rezultatele.

  1. Nelu

   Cum putem intra si noi in posesia retetelor ?
   Avem si noi nevoie de ele va rugam ……
   Adresa mea de e-mail jonmory@yahoo.com

   1. RuBen

    Nelutu, reteta este mai sus 🙂

 2. Ion Georgescu

  Buna ziua. Dle Ruben,am un mar care are aprox 5 ani. Nu s-au facut niciodata taierile de corectare a coroanei, sau alte taieri. Are tulpina de cca 10 cm diametru(poate putin mai mult). Din tulpina au „plecat” in lateral 3-4 ramuri dispuse cat de cat proportional. Se poate taia tulpina si lasate ramurile sa intre lumina, sau se taie ramurile si se lasa tulpina si ceilalti lastari care au dat din ea? Care este cea mai eficienta taiere? Va multumesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copy link
Powered by Social Snap