Cicatrizarea lemnului la ciresul altoit

Prin operatii controlate, sau prin fenomene naturale asupra plantelor se pot produce taieturi sau rupturi care in timp se vor inchide prin cicatrizarea zonelor respective.
In cazul de fata, un cires care in urma altoiri de acum doi ani a ramas doar cu 50% reusita de prindere.
Partea nereusita se inchide sub cicatrizare insa problema majora este formarea putregaiului in interior, preconizez faptul ca peste 5-10 ani, sau poate chiar mai devreme la un vant puternic sa raman fara acest cires. 🙁


Daca eliminam din timp partea uscata cred ca ii dadeam sanse mai mari de reusita, totusi ma gandesc serios sa fac pe chirurgul cat mai curand, inainte de a fi prea tarziu 🙂 .
Cunoasteti situatii similare ?

2 Comments

 1. Pavel I Emanuiel

  Altoiesc de aproape 50 de ani,de regulă”în despicătură”.
  Am acest ”microb”de mic.Am altoit pe unde am apucat,în camp,la malul Crisului Alb,ca apoi să constat peste cățiva ani că au rupt cireși altoiți,cănd au intrat pe rod.Deh,educatie nu glumă,în loc să-i protejeze si să manance ori de cate ori treceau pe acolo mai bine i-au rupt.
  Alți au fost furați,meri,peri,ciresi altoți si cicatrizați.
  La portaltoi de cireș am observat,de-a lungul timpului,că nu toti au afinitate față de altoi,sunt portaltoi,cei cu coaja mai zgrunțoasă si mai cenusie care sau nu interactionează cu altoiul sau foarte greu.
  Am făcut si altoiri doar cu un singur altoi,pe portaltoi subtiri de maxim 3 ani ,prin suprapunere,,aceștia au cea mai bună vindecare,nu mai realizezi ,în timp,unde a fost altoit decăt tu care l-ai altoit.
  La altoirea cu doi altoi,în despicătură cel mai bine este ca portaltoiul să aibe maxim 3 cm diametru,3-4 ami,iar altoi să fie căt mai subțiri.
  În această situație șansa ca cei doi altoi să se prindă amăndoi este foarte mare.
  îi lasi așa un an apoi în anul doi secționezi pe cel mai slab dezvoltat la circa 2 cm de altoitură.
  Peste 2-3 ani nu se va mai vedea locul altoiri deoarece si altoiul mai slab va contirbui la închiderea rănii.
  Avantajul altoirii,la toti pomii,în portaltoi tănăr si cu altoi căt mai subțiri,dar”robuști”este imens,vindecarea va fi mult mai bună decăt la ceilalți deoarece stresul pe portaltoi,provocat de ranirea pentru altoire, este mult mai mic,adăncimea taieturi mai mică,distanța de închis dintre altoi mai mică.
  Eu mă bucur că ai deschis acest site deoarece putem să schimbăm experiențe utile din activitatea noastră.

  1. RuBen

   Pavel, multumiri pentru impartirea experientei 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copy link
Powered by Social Snap