Apa din precipitații utilizată în Ferma Bărzani

Unul din factorii decisivi în cultura plantelor este apa, ca să citez o vorbă a vremii „ești cea ce bei”. Nu recomand nici unui pasionat de cultura arbuștilor fructiferi să înceapă o astfel de activitate fără o sursă sigură şi bună de apă. Acest articol este despre apa din precipitații.

Apa o provocare

Personal am această provocare(sursa de apă) aici în Ferma Bărzani. Ferma Bărzani este situata în zona de deal. Astfel am avut neplăcuta surpriză ca, firmele de profil să mă refuze din start atunci când le-am solicit ajutorul. Apa din precipitații a devenit astfel o provocare.


 

Cât costă forarea unei fântâni?

În linii mari, forarea unei fântâni nu este deloc ușoară. Împlică costuri de realizare ale acesteia, sacrificarea unei părți din teren. Aceste costuri  pot varia între 1000 şi 10000 euro, sau poate chiar mai mult. Costurile depind de mai mulți factori precum: profilul de sol, adâncimea de forare, oferta/metru linear.
Acest preț se calculează pentru 1 metru linear şi variază între 80 – 200 lei/1metru. Apa din precipitații este gratuită.


 

Ce am făcut eu!

După analize şi calcule am ajuns la următoarea concluzie: „apa de când mă știu a stat în orice loc situat mai jos, acest loc popular îl mai numim şi baltă, astfel că, am ales cea mai joasă parte din fermă. Aici am săpat un mic iaz cu dimensiunile de 15/15/5 metri (într-un alt articol o să prezint etape din construcția acestuia). Toată apa provenită din precipitații pe suprafaţa învecinată, de pe versant în amonte, din fenomenele meteorologice precum ploii şi zăpadă se va acumula în acest rezervor. De aici apa o să fie utilizată la nevoie în sezon.
Apa din preciitații este gratuită, un dar de la Dumnezeu. Eu nu am făcut altceva decât o lucrare prin care să o înmagazinez în acest rezervor, iar de aici să o folosesc la nevoie.
Doamne ajuta ! 🙂

Apa din precipitații


 

4 Comments

 1. ted

  Salut ruben chiar daca nu lasam comentarii sa stii ca citim cu placere informatiile tale.

  1. RuBen

   Salut Ted, apreciez :), sper sa fie de folos !

 2. Pavel I Emanuiel

  Și eu mi-am săpat,în cămp,o ”făntănă”de circa 50 mc,pe un braț secat al Crișului Alb,unde am grădina cu legume.
  Avantajul apei ,colectată cum este a ta,sau din izvoarele subterane ,ca și a mea,față de făntănă este foarte mare și constă în următoarele:
  -amenajarea este mult mai ușoară decăt să sapri o făntană
  -temperatura este net superioară celei din făntănă,apropiată de ce a aerului ceea ce este benefic pentru legume
  -și,nu în ultimul rănd,diferiți compuși organici care se gasesc în ea în urma descompunerii vegetației,a activității diverselor forme de viață care se vor dezvolta în acest microclimat
  -a diferitelor substanțe aduse de apa care se colectează în urma ploilor sau a topirii zăpezilor.
  Deci amenajarea aceasta este de bun augur.
  Succes în continuare.

 3. radu

  eu am ridicat un bazin IBC de 1 tona la 3 metri deasupra solului, l-am vopsit negru, am facut si un dus dedesubt, asa ca vara am si apa pentru dus si pentru irigatia cu picatura. totodata am si un mic iaz in spatele curtii, pe acesta o sa il decolmatez cand o sa fie nevoie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copy link
Powered by Social Snap