Hranirea albinelor in sezonul rece cu turta Apifonda

In Ferma Barzani, albinutele au un rol foarte important, cel de polenizare a florilor atunci cand este nevoie si de ce sa nu recunosc…mierea bonus :).
Anul in curs la fel ca si precedentul,…rezerva de miere pentru iernat a albinelor este foarte scazuta,  nu vreau cu nici un chip sa le vad moarte din cauza lipsei de hrana.
Mai devreme decat spun cartile am administrat turta apifonda:


image
 • Save

…am procedat corect?, cine ma poate ajuta !!! 🙂
 • Save

13 Comments

 1. hapylica

  Cel mai indicat in aceste moment ar fi administrarea de turte de miere cu zahar pudra.Turtele de apifonda sunt bune prin februarie.Si eu trebuie sa fac operatia asta in decembrie ca sa stau linistit de sarbatori!

 2. lenuta mocan

  nu este indicata hranirea acum pt faptul ca uzezi albina ,pana nu ai puiet nou depus cam febraurie, scurtezi viata albinei.

  1. RuBen

   Lenuta…si atunci le las sa moara de foame? 🙂

 3. mocan lenuta

  Trebuia sa te asiguri din vara sa nu moara de foame, sau cel putin pana in 10 septembrie sa faci o completare de hrana. Cum am mai scris si mai sus uzezi albinuta si nu vrei sa intri in iarna cu o albina uzata care nu traieste mult . Oricum iti urez succes si ne mai auzim la primavara! Numai bine! :))

  1. RuBen

   Ok, multumiri Lenuta 🙂

 4. hapylica

  Ieri am scos hranitoarele de la stupii verticali si am descoperit 3 familii cu ghemul deja sus.Asta inseamna cam lips de hrana asa ca azi am facut turte de 0,5kg din miere de rapita si zahar pudra si le-am pus deasupra ghemului.Vom vedea efectul prin ianuarie la urmatorul control.
  Cu uzura albinei Lenuta are mare dreptate dar in lipsa de rame cu miere capacita merge si turta de miere.

  1. RuBen

   Si eu sunt deacord cu uzura…dar nu vreau sa risc moarte lor….cum am mai auzit alti stupari ca le-au murit albinele peste iarna….problema era ca nu recunosteau , albinutele murisera din lipsa hranei 🙁

  2. mocan lenuta

   Cum faceti turtele ? o reteta daca se poate!!

 5. hapylica

  1kg de miere si 1 kg de zahar pudra.
  In februarie fac turtele adaugand vitamine,polen300g(sau drojdie inactiva 600g),protofil200ml,faina soia 300g,lapte praf degresat 600g,miere lichida1kg,zahar pudra 3kg,startovit1g

 6. ghodfather6

  Pentru a sta linistit ,pina la 15 ianuarie e bine sa administrezi turta ! Eu o fac asa: 4kg zahar pudra si 1kg miere .

  1. RuBen

   Se prepara intr-un anumit fel? Sau la o anumita temperatura? 🙂

 7. hapylica

  Mierea sa fie lichida(incalzit borcanul cu miere in apa calda)se adauga zahar pudra si se framanta ca pe coca de cozonac pana se amesteca tot>Dupa aceea se fac turtele in pungi de polietilena.Se gauresc cu varful cutitului inainte de plasare peste ghem.Saptamana viitoare trebuie sa le dau si eu la celelalte sa am sarbatorile linistite!Spor!

  1. RuBen

   superb Ion, poate ne ajuti si cu ceva fotografii, oricum multumiri ptr reteta 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copy link
Powered by Social Snap