Intretinerea plantatiei de catina – ogor negru

Recomandarile tehnologice de intretinere a plantatiilor sunt de cele mai multe ori indreptate spre modalitatea de intretinere prin ogor negru, daca este posibil pe toata suprafata, sau cel putin printre randurile de plante.
Dupa mine aceasta operatie are atat avantaje (cresterea plantelor intr-un ritm mai alert, eliminarea buruienilor care produc atat daunatori cat si a faptului ca sunt concurenti pentru substantele disponibile nutritiei) cat si dezavantaje (la momentul recoltei,…dupa o ploaie spre exemplu accesul la recoltare va fi mult mai greoi).
Sunteti pro sau contra ogorului negru in plantatii??? 🙂


intretinere plantatie de catina - ogor negru
 • Save

plantatie de catina - intretinere - mobilizarea solului cu freza
 • Save

20 Comments

 1. Pavel I Emanuiel

  Ruben,am citit undeva despre faptul ca numai 4-5 ani rodeste catina,
  Daca este asa inseamna ca din momentul intrarii pe rod trebuie lasat un drajon viguros urmas.
  Am cateva bucati dprimite anul acest,am curata in jurul lor pamantul de buruieni si le-am dat din plin ingrasaminte,gunoi si must,acum cu ploile abundente am dat mustul nediluat,l-au diliat ploile.
  Am unul primit anul trecut,est de circa 80 cm vigur,a drajonar,nu ii las drajonul,chiar si cei de anul acesta au drajonat,sunt vigurosi,cum nu pot sa postez poze aici am sa trimit pe FB.

  1. RuBen

   Pavel multumiri de foto, sunt tare frumoase plantele,
   cat despre productivitatea la catina 4-5 ani este una falsa, probabil cine a scris i-au murit masculi si nu a mai avut cine poleniza ….iar pe urma s-a trezit ca nu mai fructifica plantele 🙂

 2. ioan

  salut, in ce an e plantatia, ai avut recolta?

  1. RuBen

   Ioan, este in anul 2, speram ca la anul sa fie prima recolta 🙂

 3. ioan g

  bravo, si eu am o plantatie de afin in anul 2, la anul vom avea ceva de cules…sper

  1. RuBen

   Doamne ajuta Ioan 🙂

 4. permaculturastrambeni

  O alta varianta este pasunatul vitelor printre randuri, in padocuri delimitate de gard electric!
  Se valorifica vegetatia, se mentine solul acoperit si se poate imbunatati rapid calitatea si cantitatea lui daca pasunatul este planuit propice!
  Ruben – citesc din cand in cand blogul tau, si chiar as vrea sa-ti fac o vizita daca se poate la toamna! Eu sunt deocamdata la o ferma in Suedia – bazata pe pomi, arbusti si animale care „curata” vegetatia dintre randuri! Putem face cateva schimburi de idei si impresii!
  Doamne-ajuta!

  1. Ruben Budau

   Abia astept pentru un schimb de idei :), te rog sa ma anunti cu cca o saptamana inainte sa vii sa fiu prin zona 🙂
   Doamne ajuta ! 🙂

 5. vasile tocariu

  Buna ma numesc vasile tocariu sunt din jud suceava com stroiesti si am o mica intrebare daca ma poate ajuta cineva. Am o parcela de teren cam de 15 ari dar este mlastinoasa adica am apa tot timpul anului pe teren. As putea cultiva catina pe acest teren? Va rog sa.mi dati un raspuns sincer cine are cunostinte. Si inca ceva este pamant negru.

  1. Ruben Budau

   Vasile, nu recomand.
   Catina este rezistenta dar…nu in asemenea conditii excesive.
   Incearca o drenare a apei prin crearea unor șanțuri de scurgere…

   1. vasile tocariu

    Va multumesc frumos pentru informatii asa o sa fac cum ati zis dvs. sa aveti o zii placuta.

 6. Tiberiu

  Salut. Am infiintat o cultura de catina in urma cu trei ani, 2 ha, dar nu sunt multumit de dezvoltarea arbustilor. in unele locuri s-au dezvoltat bine iar in altele aproape deloc. ce as putea face, folosirea unor ingrasaminte ar ajuta? Numai bine!

  1. Ruben Budau

   Cu siguranta Tiberiu…lipsa unei fertilizari profesionale isi spune cuvantul in cazul dat

   1. Tiberiu

    Dar cultura este făcută dupa schema, nu mai știu exact la câte femele este pus mascul, cu distanță corecta între plante si rânduri. La ce număr te-as putea contacta, mai am 1,5 ha de pământ si as fi interesat de plante(cantina) pt plantat + niste sfaturi. Numai bine!

 7. Ion

  Buna ziua,am înființat și eu o plantație de cătină pe 2 ha,din cite m-am mai informations este nevoie de introducere a de îngrășăminte în fiecare an fosfor… Îmi puteți spune va rog care este cantitatea ,ce anume se introduce sau se stropește și gînd?ms mult

  1. Ruben Budau

   Ion, la o suprafața de acest gen îți recomand o analiza agrochimica a solului din care o sa știi exact ce lipsește ….așa după ureche putem spune o mulțime de vorbe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copy link
Powered by Social Snap