Stratificarea nucilor (Metode de inmultire a nucului)

Pentru stratificarea nucilor conform studiilor din domeniu este nevoie de o perioadă cuprinsă între 90-120 zile. Stratificarea se realizează în nisip la o adancime de 25-40 centimetri și se poate realiza în recipiente amplasate în beciuri închise sau în mod natural într-o groapa de nisip așa cum am procedat și eu, aici în Ferma Bărzani.
Intr-o groapa de nisip am depozitat la o adâncime de cca 30 cm, o cantitate de nuci selecționate în funcție de mărime. Acest lucru s-a întâmplat înainte de sărbătorile de iarnă, iar în primavară când temperatura era foarte stabilă și favorabilă am căutat să văd rezultatele, care au fost foarte favorabile, așa cum se poate vizualiza și din fotografii.


image
 • Save
image
 • Save

Acest procedeu poate fi valabil și în cazul altor specii din grupa nuciferelor precum: alun, migdal sau alte semințe care au tegumentul foarte tare, însă perioada de stratificare variază de la specie la specie.

2 Comments

 1. livada

  1. In cazul unei stratificari naturale in ce luna ar trebui facuta?
  2. In cazul unei stratificari in beci ce conditii ar trebui respectate? (temperatura trebuie sa fie constanta? Daca da, care este? Trebuie udat nisipul pentru a fi mereu umed? Sau altele daca mai sunt.)
  3. Inainte de a fi puse in nisip mai trebuiesc indeplinite si alte sarcini?(aici ma refer daca mai trebuiesc lasate o perioada in apa calda sau alte formalitati)
  4. Ar fi bine daca dupa ce ar incolti as aseza nuca intr-un pet de plastic taiat la jumatate si as uda suficient „rasadul”? ( intreb asta deoarece as dori ca toamna sa culeg nucile, dupa sa le stratific si nu ar putea fi puse in pamant direct deoarece ar fi iarna).
  5. Daca as proceda corect la intrebarea 4, urmatorul pas ar fi plantarea in camp. In primavara anului urmator ar iesi ceva din sticla? Ar trebui sa creasca? Daca da, cam cat? As putea sa le plantez atunci sau ar fi bine sa le mai tin si sa le plantez in toamna?
  P.S. asta e un plan de plantare inventat de mine. Intreb deoarece as dori sa stiu daca e corect.

 2. Mocanu Remus

  Eu am pus la stratificat 500 nuci in beci intr-o lada cu nisip la inceputul lui ianuarie . Prin aprilie o sa le scot din beci si o sa vad ce s-a intamplat cu ele . Care vor avea colt vizibil le voi planta in gradina . Inca nu stiu adancimea si distanta de plantare .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copy link
Powered by Social Snap