Impozitul forfetar în agricultură

Micilor fermieri din România li se pregăteşte impozitul forfetar o taxă care are drept obiectiv „reducerea evaziunii”.
Acest nou tip de impozit se va aplica în funcţie de suprafaţa terenului pe care cetăţeanul o are în proprietate, dar şi în funcţie de calitatea acestuia şi culturile care se află pe el.
Impozitul se referă la persoanele fizice, care sunt în număr de 1.030.000 la nivelul întregii ţări, aceştia fiind subvenţionaţi de către stat cu suma de 680 milioane euro.
„Este un impozit forfetar, în funcţie de suprafaţă, tipul de teren. Va fi un impozit forfetar care se va aplica din momentul în care se vor acorda ajutoarele care se dau pentru agricultori şi practic se vor reglementa atunci”, a explicat Hossu.
La discuţiile de la Guvern au mai luat parte ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, ministrul pentru IMM-uri, Maria Grapini, precum şi ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu.
sursa : http://www.recolta.eu
Ce parere aveti ?
„Treaba este foarte clară. Nici măcar nu este vorba despre un impozit nou, ci despre mărirea bazei de impozitare. În acest moment, 80% din terenurile agricole sunt în proprietatea persoanelor fizice. Că este un hectar, că sunt 100 de hectare, nu are nici o importanţă. Până acum plăteau impozit doar cei care declarau că au vândut. La ora actuală se porneşte de la premisă foarte clară: ai acel teren, acele animale, plăteşti un impozit mic. Ideea este un impozit mai mic de la toată lumea, decât un impozit foarte mare de la puţini”, a declarat luni Sorin Minea, preşedintele Romalimenta, după o întâlnire dintre miniştrii Economiei şi Agriculturii, Daniel Chiţoiu şi Daniel Constantin, cu reprezentanţii patronatelor din agricultură.
El a spus că din cei 670.000 de agricultori persoane fizice care primesc subvenţii de la stat, doar 10% sunt plătitori de impozite, potrivit datelor furnizate patronatelor de Ministerul Agriculturii.
Minea crede că cei 670.000 de agricultori „participă la piaţă” şi nu fac afaceri doar pentru a trăi ei şi familiile lor, ci fac bani, şi că din moment ce aceştia primesc subvenţii pentru teren sau animale, este normal să plătească şi impozite.
„Sunt peste 600.000 de agricultori care primeau subvenţii de la stat, dar nu plăteau impozite. Impozitul pe persoane juridice rămâne 16%, ăsta nu se discută. Persoanele fizice plăteau un impozit de 7,5% pe declaraţiile de vânzare. Dacă eu declaram că am vândut, pe suma declarată mi se lua impozit. Pe mine nu mă obliga nimeni să declar cât am vândut, ba mă mai şi plângeam că am adus şi bani de acasă. Acum impozitul se va lua pe suprafaţă, pe care dacă nu o poţi lucra sau să creşţi animalele, o arendezi”, a explicat preşedintele Romalimenta.
„În mod normal, dacă eu trăiesc din creşterea animalelor, din terenuri agricole şi am 10 hectare de teren şi trei sere, şi 50 animale, dar declar că nu am vândut nimic, este ilogic să nu plătesc şi eu. Aşa, cine are mai mult de două hectare de teren arabil, cine are mai mult de 500 de metri pătraţi de seră, cine are mai mult de şase porci, trei vaci, plăteşte un impozit fix, un impozit mic pe an. Impozitul se va plăti după încasarea banilor lor, deci după ce vând. Şi atunci nu mai poţi să spui: stai, că eu am terenul, dar nu l-am lucrat sau nu am vândut nimic”, a mai spus Minea.
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a afirmat la rândul său că noile reglementări extind baza de impozitare a persoanelor fizice.
„Au fost impozitaţi şi până acum, dar nu s-au coectat suficient la bugetul de stat”, a spus el.
Agricultorii care au maxim 10 ovine şi caprine, până la 3 vaci, 6 porci, 100 de păsări sau 100 familii de albine nu vor plăti impozit. Totodată, sunt exceptate de la impozitare veniturile din cereale, dacă suprafaţa cultivată este de maxim 2 hectare, ca şi în cazul plantelor oleaginoase, cartofilor, sfeclei de zahăr, hameiului şi leguminoaselor pentru boabe. Limite maxime mai sunt stabilite pentru pomi – 1,5 hectare, tutun, viţă de vie – un hectar şi legume cultivate în câmp şi spaţii protejate, flori şi plante ornamentale – jumătate de hectar. sursa :http://jurnalul.ro/

3 Comments

 1. RuBen

  Cum platesc agricultorii mai exact :
  Impozitarea în sectorul vegetal
  În cultura vegetală, la cereale, norma de venit pentru o suprafaţă mai mare de două hectare este de 449 de lei, pe unitatea de suprafaţă, la plante oleaginoase de 458 de lei, la cartof de 3.488 lei, sfecla de zahăr – 697 de lei.
  În cazul tutunului, norma de venit a fost stabilită la 1.060 lei, pentru o suprafaţă mai mare de un hectar.
  La legumele de câmp, limita neimpozabilă este de 0,5 hectare, iar pentru ce depăşeşte această suprafaţă, norma de venit este de 4.001 lei. Legumele în spaţii protejate au o normă de venit de 8.033 lei pentru suprafeţele ce depăşesc 0,2 hectare.
  În ceea ce priveşte pomii şi viile pe rod, impozitul se va aplica la o suprafaţă mai mare de 1,5 hectare, respectiv 0,5 hectare, iar normele de venit au fost stabilite la 4.709 lei şi 1.385 de lei pe unitatea de suprafaţă. Limita neimpozabilă la aceste culturi este sub 1,5 hectare (pomi fructiferi) şi de sub 0,5 hectare la vii.
  Pentru flori şi plantele ornamentale norma de venit a fost stabilită la 11.773 lei pentru o suprafaţă mai mare de 0,3 hectare.
  Limita neimpozabilă la bovine este de două capete
  În sectorul de creştere a animalelor, limita neimpozabilă la bovine (vaci şi bivoliţe) este de două capete, iar pentru ceea ce depăşeşte acest număr norma de venit a fost stabilită la 453 de lei pe cap de animal.
  La ovine şi caprine, nu sunt impozitate persoanele fizice care deţin până în 10 capete, iar între 10 şi 50 de capete, norma de venit este de 23 lei. Pentru mai mult de 50 de capete norma este de 65 de lei.
  La porcii pentru îngrăşat, limita neimpozabilă este de şase capete, iar între şase şi zece capete a fost stabilită o normă de venit de 56 de lei, peste 10 capete fiind de 177 de lei. La păsări de curte norma de venit este de 3 lei pentru un număr între 100 şi 500 de capete şi de 2 lei dacă pentru ceea ce depăşeşte 500 de capete.
  Nu se impozitează persoanele fizice care deţin până în 100 de păsări de curte. La familiile de albine, se impozitează cei care deţin între 50 şi 100 de familii, norma de venit stabilită fiind de 70 de lei, iar peste 100 de familii de 98 de lei. Limita neimpozabilă este până la 50 de familii de albine.
  Conform actului normativ, începând cu anul fiscal 2014, normele de venit se stabilesc de către direcţiile teritoriale de specialitate ale Ministerului Agriculturii şi se aprobă de direcţiile generale ale finanţelor publice, acestea fiind calculate în funcţie de venitul brut obţinut de agricultori din activităţile agricole din care se scad cheltuielile.
  Banii din impozite merg la Sănătate
  Fermierii care plăteau impozitele prin sistemul de contabilitate în partidă simplă vor fi impozitaţi după modificările Codului fiscal numai pe baza normelor anuale de venit. Impozitul de 16% se va aplica normelor de venit, 5,5 procente din sumele colectate din impozitare urmând să ajungă la Fondul Naţional Unic de Asigurări de Sănătate. Agricultorii, persoane fizice, vor plăti impozitul după ce încasează banii din producţie, în două tranşe, pe 25 octombrie şi pe 15 decembrie. sursa: http://www.agroinfo.ro

 2. CUBIN IOAN

  NU ESTE SPECIFICATA CLAR CATEGORIA DE VIRSTA LA ANIMALE SI DURATA DETINERI ACESTORA .EXEMPLU:100 OI ADULTE NASC APROXIMATIV 100 MIEI DECI TOTAL 200 DAR MIEI II TIN DOAR 2 LUNI DUPA CARE II VIND. CUM PLATESC IMPOZIT PE EI? DIN PACATE NU A REUSIT NIMENI SA DEA UN RASPUNS .LOGIC AR FI CA MIELUL SA FIE CONSIDERAT IN NORMA DE VENIT A OI ADULTE DAR IN LEGE SCRIE DOAR OVINE CEEAQ CE INSEAMNA SI MIEL.

 3. Ponta Chiaburu

  Impozitarea albinelor este o mare porcarie care loveste in profesionistii care s-au autorizat legal. Smecherii care stau la piata si au timp nu trec de 50 de familii. Astia din MADR nu sunt normali la cap. La albine nu este subventie pe familia de albine, ci o mascarada de program numit PNAR , o loterie pentru apicultori si o afacere sigura pentru vanzatori a unor produse supraevaluate. Norma de venit pe familia de albine este stabilita din birou.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copy link
Powered by Social Snap