FORUM – Asocierea fermierilor din România, risc sau eficiență pentru viitor?

Am creat acest FORUM cu scopul de a aduce argumente pro și contra asocieri fermierilor din România.
CAP-urile din fostul regim au lăsat un gust amar majoritatea persoanelor implicate, mă refer aici la acele persoane care în momentul de față în momentul în care aud de asociere se sperie și au o teamă foarte mare pe acest subiect. Sigur că au fost și oameni care au făcut lucruri mari în acea perioadă, dar o dată cu căderea regimului, oameni au primit înapoi pământurile, iar de aici a început lupta cu morile de vânt.
De la an la an, prețul carburanților, utilajelor, energiei…etc a crescut considerabil, Uniunea Europreană ne-a cooptat în cercul său sub anumite condiții, prin care ne-am distrus propriile combinate, fabrici, uzine…astfel încât la ora actuală am ajuns în situația în care cumpărîm roșii și pere din Turcia, usturoi din China, ceapă din Germania, afine din Anglia….și lista poate continua la nesfârșit.
Între fermierul român și cumpărătorul direct există intermediarii care câștigă mult mai mult decât cel care trudește un sezon întreg, legislația se schimbă de la un Guvern la altul, și fermierul pe zi ce trece este descurajat si dezorientat.
Acolo unde oameni au inteles că asocierea este cea mai bună soluție, lucrurile merg foarte bine, spre exemplu Combinatul Agroindustrial Curtici din județul Arad, unde fermierii din Curtici au rămas în asociere după anul 1989, iar astăzi lucrurile merg foarte bine aici unde există după părerea mea, cel mai reprezentativ model de asociație din România:

Sunteți pro sau contra asocieri ??? Argumentați vă rog opinia dv. Mulțumesc pentru întelegere 🙂

4 Comments

 1. Badescu Adrian

  Buna tuturor ,
  Nu cred ca exista fermier sa fie contra asocierii in Romania , cred totusi ca nu cunoastem avantajele pe care le-am avea si suntem sceptici in acest sens . Cred ca ne gandim in primul rand ca trebuie sa contribuim financiar si acest lucru ne sperie , in loc sa gandim constructiv si sa aflam adevaratele avantaje care le ofera inscrierea in asociatie .
  Alta problema ar fi ca exista o serie de asociatiicare s-au infiintat doar pentru a te folosi de ele sa te inscrii si sa beneficiezi de punctaj pentru fonduri europene si , bineinteles , sa platesti taxa de inscriere si cotizatia ( uneori chiar in avans pe 3 ani ) . Cand vine vorba de avantaje … se lucreaza la acest lucru , dar inca nu exista un mecanism pus la punct …
  Daca vorbim de asociatii legumicole ( ce ma intereseaza momentan pe mine ) asociatia nu este organizata ( inca ) sa imi confirme daca produsele mele pot fi valorificate prin intermediul asociatiei ( macar 70-80% din productie la un pret rezonabil) . Astfel as pune in balanta valoarea cotizatiei , estimarea costurilor de productie , estimarea productiei , pretul estimat de vanzare si as ajunge la o concluzie probabil pozitiva .Ulterior am putea sa gandim impreuna cum putem accesa fonduri ( noi ca asociatie ) pentru infiintarea unui depozit de legume pentru a putea incheia contracte mai departe cu supermarket-urile , hypermarjet-urile locale sau , de ce nu , export pentru anumite produse .
  Cred ca la noi toata lumea doreste sa produca , insa nu prea sunt persoane doritoare si capabile sa „constuiasca” cu rabdare si profesionalism o asociatie care sa ajute cu adevarat fermierii . Din pacate nici ministerul agriculturii nu se implica asa cum ar trebui . Din acest motiv suntem dezorientati si nu tinem pasul cu cei din vest . Totul se produse „dupa ureche” . Sunt ani in care producem excesiv anumite produse , iar altele lipsesc cu desavarsire tocmai pentru ca nu lucram dupa un plan bine stabilit macar cu un an inainte .

  1. RuBen

   multumiri Adrian, ai mare dreptate in ceea ce spui,
   ideea e ca toate au un inceput si…in mare masura depinde de fiecare dintre noi sa incepem sa construim 🙂 cu cap evident

 2. Virghileanu Cornel

  Aveti mare dreptate fratilor, dar lumea intelege foarte greu ce inseamna asociere, mai mult da atat suntem foarte neseriosi cand vine vorba de a declara productia, iar asa ne vom fura caciula uni altora in cazul asocierii.
  Stati putin ca apogeul inca nu a sosit, va sosi odata cu venirea primaverii, deoarece stim ca s-a schimbat regimul administrarii pasunilor de catre Primarii si sa vedeti balamuc cu izlazurile comunale, unde fiecare cetatean care creste o bovina o invoia pe izlaz.
  acum am inteles ca se va proceda la scoatere la licitatie cum este firesc, numai ca acolo trebuie sa indeplinesti niste conditii.
  sa vedeti cum vor beneficia de aceste suprafete, cei care sunt placuti de catre administratiile locale, in loc sa se ia masuri pentru ai stange pe locuitori si ai face sa inteleaga ca trebuie sa se incrie intr-o asociatie daca vor sa cresca animale.
  Eu impreuna cu familia mea avem un proiect cu fonduri europene in derulare, pentru plantatii de mar si de prun, fiind din zona Slanicului Prahova, vreau sa va spun ca nici nu ma gandesc peste cati ani se va face vreo asociatie in zona pentru ca nimeni nu vrea sa isi dea interesul pentru asa ceva, cu atat mai putin administratiile locale din zona care protejeaza numai interesele unor cetateni de cur..te sa spun asa, care trec foarte des pa la casele celor din administratie.
  Nu va spun ca intr-o localitate invecinata sunt sute sau mii de ha. de plantatii de mar si prun pe locul unei foste ferme, unde sunt proprietari carora li s-a retrocedat terenul si ei nu au fost instiintati de catre primarie conform legii, pentru ca din cate am inteles un fost inginer agricol in cadrul primariei respective impreuna cu majoritatea angajatilor, cu primarul din 2000-2008 profita si acum de aceste terenuri.

 3. daria

  ce parere aveti despre impozitul forfetar?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copy link
Powered by Social Snap