Fructele de cătină – compoziție și întrebuințări

În fructele de cătină au fost descoperite peste 22 de componente, printre care:

– substanță uscată 15-20%,
– zaharoză 0,06-0,49%,
– acizi organici 1,5-4,1%,
– pectină 0,14-0,50%,
– substanțe tanante 1,8%,
– celuloză 0,9%,
– proteine 1,2%,
– substanțe grase (uleiuri) 8-12%,
– betacaroten 3,5-10%,
– calciu 211,8 mg%,
– fosfor 198,4 mg%,
– magneziu 186,1 mg%,
– potasiu 165,1 mg%,
– sodiu 2,8 mg%,
– fier 13,84 mg%,
– vitamina C 129,2-272,7 mg%,
– vitamina B1 0,016-0,39 mg%,
– vitamina B2 0,03-0,06 mg%,
– vitamina F 8 mg%,
– vitamina E 16 mg%,
– în cantități mai mici vitaminele P, K, B9 etc.
Uleiul de cătină conține de 10 ori mai mult caroten decât morcovul, are acțiune antibactericidă, ușor narcotică, sedativă, accelerând epitelizarea țesuturilor.
  • Save
Prin prelucrarea fructelor de cătină, singure sau în amestec cu alte fructe, se pot obține o serie de produse apreciate și cu valoare alimentară ridicată: suc, sirop, nectar, gem, jeleu, marmeladă, peltea, dulceață, gelatină, umpluturi pentru bomboane, băuturi alcoolice etc.
Prin contrastul de culoare dintre frunze (alb-argintii) și fructe (galben-portocalii), plantele de cătină sunt folosite cu succes ca plante dendrologice în diferite aranjamente peisagistice.
sursa text : Cultivarea arbuștilor fructiferi

8 Comments

  1. nicu

    a fost un an bun :), pentru catina

    1. RuBen

      a fost nicule dar se putea si mai bine :))

  2. nicu

    le-am pus la inghetat in borcane , stau foarte bine 🙂

    1. RuBen

      ai pus si miere de salcam pe ele? :D:)

  3. Spirco

    Buna ziua,
    Am pus la frigider miere cu catina data prin blender, timp de ~ 2 saptamani, timp in care am amestecat periodic. Astazi cand am desfacut borcanul, am observat ca a inceput sa fermenteze, chiar a dat putin pe afara.
    Este vreo problema ca fermenteaza? Sau e la fel de buna?
    Imi este frica sa nu mai fie buna.
    Multumesc

    1. RuBen

      …probabil temperatura este de vina,
      eu am tinut sirop concentrat doua luni fara probleme la frigider, 2-4 C,
      daca ajunge la fermentare…nu stiu cat mai poate fi bun de acolo, e pericol 🙂

  4. Ion Badia

    salut,as vrea sa infiintez o plantati de catina as putea comanda puetii in republeca moldova??

    1. Ruben Budau

      Ioan nu cunosc detalii despre schimbul de marfuri intre Ro si Md

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copy link
Powered by Social Snap