Calculul Unităţilor de Dimensiune Economică (UDE) pentru ferme a fost actualizat

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a transmis Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) noii coeficienţi de calcul al Unităţii de Dimensiune Economică (UDE). Aceştia se vor aplica începând cu sesiunea din noiembrie 2011, pentru Măsura 112, iar în cazul Măsurii 121 şi al Măsurii 141 noii coeficienţi se vor aplica începând cu prima sesiune din anul 2012.
În urma unor analize desfăşurate la nivelul direcţiilor de specialitate din cadrul Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale(vezi documentul ataşat) s-au actualizat marjele brute standard pentru producţia vegetală şi animală. Din aceste marje rezultă coeficienţii de calcul pentru fiecare tip de cultură sau de animale şi reprezintă, în fapt, valoarea economică de piaţă în urma valorificării.
Unitatea de Dimensiune Economică (UDE) se aplică în cazul proiectelor finanţate prin Măsura112 – „Instalarea tinerilor fermieri”, Măsura 121 – „Modernizarea exploataţiilor agricole” şi prin Măsura 141 – „Sprijinirea fermelor agricole de semi-subzistenţă”
UDE reprezintă unitatea prin care se exprimă dimensiunea economică a unei exploataţii agricole determinată pe baza marjei brute standard a exploataţiei (Decizia Comisiei nr. 85/377/CEE). Valoarea unei Unităţi de Dimensiune Economică este de 1.200 Euro
O principală modificare adusă de noii coeficienţi de calcul se reflectă în creşterea dimensiunii economice atât pentru ovine şi caprine, cât şi pentru alte specii de animale şi culturi vegetale, dar şi în scăderea dimensiunii, mai ales în sectorul vegetal – grâu, ovăz, plantaţii de pomi fructiferi, etc.
De exemplu, pentru ovine, noul coeficient este de 0,084, faţă de 0,008 cât era prevăzut până acum. Acest lucru va permite un acces mai facil la finanţare pentru fermierii care se ocupă cu creşterea oilor.
APDRP a publicat deja pe pagina oficială de internet www.apdrp.ro lista noilor coeficienţi şi va demara în cel mai scurt timp aplicarea lor la Măsurile de investiţii precizate mai sus.
sursa>>> www.apdrp.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copy link
Powered by Social Snap