Altoirea de vara a pomilor (Altoirea cu mugure dormind)

Navigand pe net am dat de un articol foarte bun pentru cei care doriti sa incercati altoirea in mugure dormind, articolul se pare ca este scris sau apartine de Eugen MIHUŢ.
Asadar spor la munca si bafta la prindere 🙂
Dintre metodele de înmulţire a pomilor fructiferi, altoirea dă rezultatele cele mai bune şi mai sigure. Din multitudinea de metode de altoire, altoirea cu mugure dormind este cea mai utilizată, atât la scară industrială, cât şi în grădinile familiale.
Este utilizată în pepinieră(câmpul I) şi la realtoirea pomilor tineri în livadă.
Ramurile altoi sunt lăstari lemnificaţi, cu diametrul de 6 – 8 mm. Ele sunt recoltate în ziua altoirii, iar dacă sunt aduse din altă parte, cu cel mult 2-3 zile înainte. La aceste ramuri, se elimină fiecare frunză cu o porţiune din peţiol (fig. 1.).
Până în momentul altoirii, se ţin în încăperi răcoroase, în vase, cu baza în apă.

 • Save
Fig. 1. Fasonarea ramurii altoi după recoltare: a) înainte de fasonare b) după fasonare

Epoca de executare.
Pentru reuşita acestei altoiri, seva portaltoilor trebuie să fie activă, astfel încât coaja să se desprindă uşor, iar mugurii de pe ramurile altoi să fie dezvoltaţi normal.
Calendaristic, aceste condiţii sunt îndeplinite începând cu a doua jumătate a lunii iulie şi ţine până la 10 – 25 septembrie.
În funcţie de momentul începerii circulaţiei sevei, ordinea altoirii speciilor pomicole este următoarea: păr pădureţ, prun, vişin, cireş, piersic, măr franc, mahaleb, zarzăr, gutui, corcoduş, măr vegetativ.
Din intervalul calendaristic recomandat pentru altoire, este bine să se evite, pe cât posibil, extremele: altoirile prea timpurii pot duce la apariţia unor lăstari, care neputând să se maturizeze până în iarnă, pier; de asemenea altoirile prea târzii, lasă calusul neformat şi nepregătit pentru iernare, din cauza temperaturii scăzute.
Măsuri premergătoare altoirii.
Cu câteva zile înainte de altoire se verifică desprinderea scoarţei de pe portaltoi: dacă aceasta nu se desprinde, se aplică o udare, care să umecteze solul cu apă până la o adâncime de 40 cm, pentru a activa circulaţia sevei. În ziua altoirii se suprimă toate ramurile laterale, începând de la baza portaltoilor, pe o porţiune de 15 – 20 cm, de la suprafaţa solului (colet).
De asemenea se desfac muşuroaiele făcute la plantare, în jurul puieţilor. Înainte de altoire se şterge cu o cârpă de bumbac, baza portaltoilor pentru a îndepărta pământul în totalitate, care poate strica tăişul briceagului, şi poate pătrunde în secţiunile făcute la altoire.
Desfăşurarea lucrării (fig. 2.). În apropierea coletului, la portaltoii generativi, sau la 10 – 15 cm de acesta, la portaltoii vegetativi într-o zonă netedă se practică două incizii pe scoarţă: una transversală de 10 mm şi una longitudinală de 30 – 35 mm, astfel încât ele să
formeze litera ,,T”.
Cu spatula briceagului se desprinde scoarţa de pe fiecare margine a
secţiunii longitudinale, pe rând. Desprinderea se face printr-o singură trecere a spaţiului pe sub scoarţă. Ea se ţine uşor apăsată spre exterior, pentru a nu distruge tratul generator aflat pe lemn. La portaltoii la care irculaţia sevei este puternică, nu este necesară această lucrare deoarece, scoarţa se desprinde singură, la introducerea altoiului.
Mugurele altoi se recoltează de pe ramura altoi astfel: ramura altoi se prinde cu mâna stângă, cu vârful spre corp, iar degetul arătător se întinde şi se pune sub mugurele care
urmează să se scoată, sprijinindu-l.
Briceagul din mâna dreaptă se aşează cu lama la 1,5 – 2 cm deasupra mugurelui. Lama briceagului trebuie să ,,scoată ” mugurele cu o porţiune de 3 – 4 cm de scoarţă. În momentul când lama briceagului ajunge în dreptul mugurelui aceasta se apasă puţin pe ramură, timp în care face o ,,cursă ” de 3 – 4 mm, astfel încât în dreptul mugurelui, pe partea opusă să ămână un strat subţire de lemn. Dacă acest strat este prea gros, se micşorează suprafaţa de contact dintre zonele eneratoare ale celor doi parametri, iar procentul de prindere este mic. La altoire, nu se folosesc primii şi ultimii 4 – 5 muguri de la baza şi vârful ramurii altoi.
Introducerea mugurelui altoi se face imediat după secţionarea lui pentru evitarea oxidării secţiunii. Se prinde mugurele de porţiunea de peţiol, care a rămas de la pregătirea lui şi se introduce sub scoarţa portaltoiului.
Altoitorii cu experienţă, păstrează mugurele, după detaşare, între lama briceagului şi degetul mare de la mâna dreaptă, şi de aici îl împinge direct sub scoarţa portaltoiului. Îmbinarea se consideră încheiată când baza scoarţei altoiului a fost introdusă sub scoarţa portaltoiului cu câţiva mm mai jos de capătul inciziei longitudinale.
Mugurele trebuie să se găsească la mijlocul secţiunii mai sus numite. Când scoarţa altoiului depăşeşte secţiunea transversală, aceasta se taie la acelaşi nivel cu secţiunea transversală. Altoirea se consideră corect efectuată când scoarţa portaltoiului acoperă în totalitate scoarţa altoiului, lăsând vizibil doar mugurele şi o mică porţiune de scoarţă.
 • Save
Fig. 2. Altoirea cu mugure dormind : a) incizia în ,,T’ în portaltoi; b) detaşarea mugurelui altoi; c) mugure altoi introdus sub scoarţa portaltoiului; d) legarea punctului de altoire; e) mugure altoi corect detaşat văzut din profil şi din spate; f) secţiune transversală prin punctul de altoire după altoire; g) secţiune transversală prin punctul de altoire după calusare.

Imediat după îmbinarea celor doi parteneri se leagă zona de altoire. Lucrarea se face cu scopul menţinerii unui contact corespunzător între zonele generatoare ale celor doi parteneri, de a împiedica pătrunderea aerului, apei, de a evita deshidratarea lor.
Materialul folosit poate fi rafia, bumbacul, teiul topit şi mai nou, benzi speciale, elastice din policlorvinil subţire. Acestea au avantajul că nu strangulează ramura ci se mulează, pe măsură ce aceasta creşte în grosime. Pentru această legare se poate folosi mai multe metode (fig.3.):
• Legarea simplă cu nod. La 5 – 10 cm deasupra inciziei transversale se face un nod.
De la acest nod pornesc două capete: unul scurt de câţiva cm (5 – 7 cm) şi unul lung de câteva zeci de cm (20 – 30 cm). Capătul scurt se întinde pe lângă portaltoi, iar cu capătul lung se înfăşoară ramura, spiră lângă spiră până sub capătul inciziei longitudinale, bineînţeles ocolind mugurele. Sub capătul inciziei longitudinale cele două capete se încoardă. Este o metodă mai puţin folosită.
• Legarea simplă fără nod. Este cea mai folosită metodă de legat la altoit. În aceeaşi poziţie de început ca şi la precedenta legare, se lasă un capăt scurt de 2 – 3 cm şi unul lung de 30 – 40 cm. Primele spire formate de capătul lung acoperă capătul scurt, imobilizându-l. În continuare, se înfăşoară spiră lângă spiră strâns, ocolind însă mugurele altoi. După ce spirele au ajuns la cca. 1 cm sub capătul inciziei longitudinale, ultima spiră se lasă laxă, ţinând în acelaşi timp cu degetul mare de la mâna stângă apăsat pe penultima spiră, astfel încât întreaga legătură să nu se desfăşoare. Din ultima spiră se face un laţ cu ajutorul căruia se imobilizează capătul lung al materialului de legat.
Legarea cu laţ. La unul din capete se formează un laţ lung de 8 – 10 cm. Laţul atârnă şi este acoperit pe lungimea lui, de spirele strânse ale celuilalt capăt. Când se ajunge cu spirele în punctul final, capătul rămas se introduce în laţ şi se trage de celălalt capăt până când laţul imobilizează total capătul liber.
 • Save
Fig. 3. Metode de legare a altoiului: a) legătură simplă cu nod; b) legătură fără nod; c) legătură cu laţ; d) legătură în’’X’’

Timpul dintre îmbinarea altoiului cu portaltoiul şi legarea lor trebuie să fie foarte scurt pentru evitarea deshidratării şi a oxidării.
Imediat după legare, în zonele secetoase, se recomandă muşuroirea punctului de altoire, cu pământ reavăn, pentru a se evita uscarea altoiului. De asemenea lucrarea are scopul de a menţine o temperatură scăzută şi o umiditate ridicată, necesară pentru cicatrizarea punctului de altoire.
Verificarea prinderii altoiului se face la două săptămâni de la altoire. Altoii prinşi au mugurii umflaţi, turgescenţi cu culoare specifică soiului, iar porţiunea de peţiol, la o simplă atingere, cade uşor şi lasă o cicatrice. Dacă porţiunea de peţiol, nu cade când este atinsă, iar mugurele altoi şi scutul de scoarţă sunt încreţite şi brunificate, este semn că altoiul nu s-a prins. În cazul acestora din urmă, realtoirea se face imediat, tot în ochi dormind, la 2-3 cm mai sus, pe partea opusă primei altoiri.
Slăbirea legăturii. După 2-3 săptămâni de la altoire, datorită creşterii în grosime, este necesar ca legăturile să se slăbească pentru a nu ştrangula portaltoiul. De regulă, se desface şi se leagă mai puţin strâns, deoarece portaltoiul caută să caluseze rana, cu calus propriu şi în acest fel să respingă mugurele altoi.

25 Comments

 1. Nelu

  Felicitari dl.Ruben este un blog in care gasesti de toate .Numai cine nu este pasionat nu intelege cele scrise aici.Ma preocupa si pe mine altoirea si cresterea arborilor si arbustilor ornamentali si exotici(pawpaw,kaki).Tine-o tot asa!

  1. RuBen

   Multumesc pentru apreciere Dl-le Nelu, ma bucur ca pot fi de folos intr-un fel sau altul, cine are pasiune pentru pomi si arbori….greu se mai scapa de ea :), numai bine !

 2. adi

  de ce nu postati si filmulete,ar fi si mai bine. sint filmulete in engleza

  1. RuBen

   adi incercam la primavara varianta live romaneasca 🙂

 3. adi

  am o livada de pruni batrini si doresc sa i altoiesc cusoiuri de pruni mai buni..ce altoire imi recomandati. pot altoi in ochi dormind la vara in iulie pe pomi batrini sau numai pe puieti

  1. RuBen

   daca sunt batrani….eu va recomand sa-i scoateti sa pregatiti terenul ca la carte si sa plantati soiuri noi altoite,…o sa pierdeti timp pretios pe experimente 🙂

 4. sandel

  D-le RuBen am altoit in Iulie in ochi dormind,sa prins dar la 01 Sept. nu apornit mugurele,desi e verde stagneaza,care sa fie cauza.Este ratata lucrarea, trebuie repetata? o2 09 12

  1. RuBen

   e greu de spus, dar daca mugurele e tot verde este ok, va porni in primavara

   1. Dejeu Gheorghe

    Stimate D-le, caut de mult o asemenea carte si va sunt multumitor pt precizare. Credeți ca mai găsesc cartea pe undeva? geodejeu@gmail.com. Cu multumiri!

    1. RuBen

     doar la biblioteci 🙂

 5. cartiregale

  Va recomandam cartea POMII FRUCTIFERI – METODE DE ALTOIRE de HEINER SCHMID
  Cartea poate fi comandata de la CARTIREGALE
  Telefon: 0746407499
  Pret: 8 RON
  Cartea „Pomii fructiferi – metode de altoire“ se adresează tuturor acelora care doresc să-şi completeze cunoştinţele şi chiar să-şi altoiască singuri pomii din grădina sau plantaţia personală.
  Cartea „Pomii fructiferi – metode de altoire“ vine în sprijinul acestora învăţându-i cum să-şi aleagă portaltoiul potrivit, ce metode de altoire sunt cele mai potrivite pentru diversele specii autohtone de pomi sau arbuşti fructiferi, ce materiale şi unelte au nevoie pentru altoire, cum se îngrijesc pomii imediat după altoire etc.
  Cuprinsul cărţii „Pomii fructiferi – metode de altoire“:
  • ALTOIREA CA POSIBILITATE DE OBŢINERE A UNUI SOI NOU ŞI DE ÎNMULŢIRE A ACESTUIA
  o Posibilităţi şi limitări în cadrul altoirilor
   Rudenia în cadrul altoirii
   Incompatibilitatea
  o Plantarea altoilor şi dezvoltarea ulterioară a unei altoiri
   Premise histologice
   Plantarea altoilor şi creşterea unitară a ţesuturilor
   Fiziologia înnobilărilor
  • SĂNĂTATEA MATERIALULUI DE PORNIRE ŞI CAPACITATEA DE PRODUCŢIE
  o Îmbunătăţirea randamentului portaltoilor
  o Îmbunătăţiri ale randamentului soiurilor
  o Sănătatea partenerilor de altoire
  • Specii şi soiuri
  o Soiuri de pomi şi arbuşti fructiferi omologate în România
  o Caracterizarea soiurilor
  o Portaltoiul – soiul şi importanţa sa în viaţa pomului altoit
   Portaltoii mărului
   Portaltoii părului
   Portaltoii prunului
   Portaltoii caisului
   Portaltoii piersicului
   Portaltoii migdalului
   Portaltoii cireşului şi vişinului
   Portaltoii nucului
   Portaltoii castanului
   Portaltoii alunului
   Portaltoii arbuştilor fructiferi
  • LĂSTARI-ALTOI
  o Lăstari pentru altoirile de vară
  o Lăstari pentru altoirile de iarnă şi primăvară
  • METODE DE ALTOIRE
  o Oculaţia
   Altoire în ochi dormind
   Oculaţie inelară şi cu placă
   Oculaţia cu două plăci („Nicolare“)
  o Altoirea Chip
  o Altoirea cu fragmente de lăstar
   Copulaţia simplă
   Altoirea în copulaţie perfecţionată
   Altoirea sub scoarţă laterală
   Pene altoi ascuţite la vârf
   Pene-altoi retezate la vârf
   Altoirea în triangulaţie
   Metoda simplă de altoire „picior de capră“ după HUG
   Altoirea în despicătură
   Altoirea pe cioturi
   Altoirea sub scoarţă pe capete de altoire
   Altoirea simplă sub scoarţă
   Altoirea sub scoarţă perfecţionată
   Altoirea Tittel
   Altoirea Tittel simplificată
   Altoirea sub scoarţă după Wenck
  o Altoirea mecanizată
  • REALTOIREA POMILOR FRUCTIFERI
  o Situaţia în care e necesară realtoirea
  o Pregătirea pentru realtoire
   Curăţarea unei coroane piramidale
   Curăţarea coroanelor alungite şi ale fusului subţire
   Retăierea cu fierăstrăul a coroanelor curăţate
  • LUCRĂRI ULTERIOARE
  o Tratamentul ulterior altoirilor
   Oculaţia în apropierea solului
   Oculaţii la înălţimea coroanei şi în coroană
   Altoirea în copulaţie sau triangulaţie aplicată în apropierea soiului
   Altoirea în copulaţie
   Copulaţia şi altoirea sub scoarţă în cadrul coroanelor
  o Măsuri de îngrijire
  o Realtoiri
  • Inventar pentru altoiri

 6. Ionut Leucuta

  va salut dle ruben,!sunt foarte multumit de produsele achizitionate de la dumneavoastra(briceagul si foarfeca).Le-am folosit cu mare placere altoind cateva soiuri;intradevar sunt profesionale.Ce ziceti,mai este vreo sansa de reusita tinand cont de vremea de afara?Multa sanatate si numai de bine!

  1. RuBen

   Multumesc pentru mesaj si iincredere Ionut, eu sper ca nu vor pati nimic pomi altoiti acuma inainte de zapada :), daca ai si fotografii cu ceea ce ai muncit mi-ar face placere sa prezentam si prietenilor care socializam aici pe blog 🙂
   Doamne ajuta!

 7. Grosu Stefan

  se poate altoi si via la fel ?
  multumesc

  1. RuBen

   Stefane,..personal nu am incercat la vita de vie dar…merita sa incerci :), poate ne ajuta cineva

 8. mircea

  Ce unelte necesare alotirilor pot procura de la d-tra ? Si la ce pret? Mircea

 9. Savu Stanculescu

  Domnule RuBen, pot procure pomi altoiti de 2-3 ani de la dumneavoastra? Si la ce pret?

  1. RuBen

   dle Savu, de la mine numai arbusti fructifei, mur, zmeur, coacaz, agrij, afin

 10. popescu

  Cum ma sfatuiti sa altoiesc nuc si in ce perioada ? Multumesc.

 11. g.hi.

  dupa ce se leaga mugurele, portaltoiul se sectionaza de deasupra acestuia sau se lasa pana in primavara anului viitor ?

 12. Mititelu Ion

  Pot sa altoiesc un pom fructifer in luna noiembrie?

  1. Ruben Budau

   Ion, ….din cate stiu eu….nu :), eventual in sere da 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copy link
Powered by Social Snap