Înfiinţarea unei plantaţii de salcâm (Robinia pseudoacacia). Scheme de plantare

Plantarea salcâmului de obicei se realizează pimăvara, dar şi toamna, atunci cand timpul permite acest lucru, iar procesele fiziologice ale plantei sunt in repaus vegetativ. Pentru realizarea unei plantaţii trebuie să ne asigurăm din timp, un material săditor de calitate, pregătirea terenului, pichetarea şi executarea gropilor.

Puieţii de salcâm, devin apţi de plantat în cursul unui singur an de  vegetaţie în pepinieră, iar în funcţie de grosimea la colet întâlnim următoarele clase de calitate:

– 8 mm calitalea I-a
– 6 mm calitatea II-a
– 4 mm calitatea III-a

În regiunile secetoase se admit în cultura numai puieţii de calitatea I şi II.
După operaţia de plantare puieţii de salcâm se secţionează la nivelul solului cu o foarfecă bine ascuţită. Există însă şi excepţii atunci când vorbim despre terenuri cu nisipuri expuse spulberării de către vânt, sau a terenurilor care nu sunt desfundate în momentul plantării şi există pericolul invadării acestora cu buruieni sau arbuşti (mur,zmeur….etc).

 • Save

Pregatirea terenului

 1. Culturile forestiere de salcâm se realizează numai prin plantări, pe terenuri pregătite pe toată suprafaţa, fie că sunt terenuri agricole, fie că sunt terenuri rezultate în urma altor arborete sau culturi forestiere.
 2. După lucrările obişnuite de curăţare a terenului (terenul sa rămână cât mai curat posibil, fără bolovani, buturi, …etc), se desfundă solul printr-o arătură cât mai adâncă.
 3. Pe terenurile care au fost cultivate agricol în bune condiţii precum şi pe solurile uşoare cu conţinut mare în nisip, este suficient o mobilizare superficială a solului la o adâncime de 8-15 cm (un disc).
 4. Terenurile din zona forestieră de câmpie după defrişare, sau cu solul puternic înierbat până la înţelenit, se recomandă mobilizarea solului la o adâncime mijlocie, de 20-40 cm.
 5. În situaţia în care se doreşte obţinerea unei cantităţi maxime de masă lemnoasă, pentru cultura de salcâm, aceasta se realizează în arborete pure, în care se folosesc între 5000 – 7000 puieţi/hectar, în staţiuni de bonitate superioară, iar în staţiuni de bonitate inferioară cca.8000 – 10000 puieţi/hectar, asigurându-se pe cât posibil distanţe egale între puieţi.
 6. Pichetarea şi executarea gropilor.

Scheme de plantare

În funcţie de ţelul pe care îl urmărim putem avea următoarele situaţii/scheme de plantare:

 1. Pădure de salcâm, se aplică schema generală de plantare 2×1 (2 metri între rânduri, 1 metru între plante pe rând), necesar de plante în acest caz 5000 buc/ha.
 2. Stabilizarea unui versant/râpe/terenuri afectate de alunecare. În acest caz sunt recomandate scheme de plantare astfel: 0,5×0,5; 0,7×0,7; 1×1 (necesar puieţi între 10 000 şi 40 000/ha)
 3. Realizarea unei perdele forestiere de protecţie(fermă, culturi agricole, sau alte proprietăţi similare afectate de vânturile dominante) 1×1; 1,5×1; 2×1;
 4. Plantaţii energetice pentru obţinerea debiomasă lemnoasă 0,5×2; (10 000 buc-ha);
 5. Plantaţii pentru spaţii de recreere 2×2; 3×3 4×4;
 6. Aliniamente stradale 2,3,4 metri între plante.

Cultura socului – workshop 2018

Schema de plantare 1x1 (10000 buc/ha)
 • Save
                         Schema de plantare 1×1 (10000 buc/ha)

116 Comments

 1. Dorin

  am uitat sa intreb,in terenurile care retin apa,mlastinoase,se poate planta salcamul?
  multumesc

  1. RuBen

   nu este recomandat, aici ar trebui sa te gandesti la plopi euroamericani sau la salcie 🙂

 2. Adrian Briciu

  bună ziua! am şi eu o întrebare. deţin un teren agricol şi doresc să-l plantez cu salcâm. Ce formalităţi legale trebuie să fac? de ce aprobări am nevoie ?

  1. RuBen

   buna Adrian, nu prea multe formalitati, doar ca trebuie sa anunti la primaria de pe raza careia apartine terenul agricol ca ii schimbi destinatia, iar la apia nu o sa il mai poti declara 🙂

 3. Muresan Vasile

  Muresan Vasile De unde se pot procura puietii de salcam si in ce conditii ? Am la dispozitie un hectar de teren arabil pe care as dori sa infiintez o padure , in cursul anului viitor.

  1. RuBen

   Vasile, si de la mine se pot achizitiona puieti de salcam, insa te rog sa ma anunti din timp daca este decis 100% :),
   Anul viitor inseamna in primavara nu? Ar fi bine ca terenul sa ramana arat peste iarna.

 4. muresan vasile

  Vasile M. In ce zona aveti sursa de puieti de salcam, eu ma aflu in Banat

  1. RuBen

   in judetul Adad, dl-le Vasile 🙂

 5. adim

  buna Ruben!
  Am o plantatie de salcam , cu inaltimi intre 30 si 180 cm .
  intrebarea e: trebuie protejat in timpul iernii puietii de iepuri?

  1. RuBen

   nu trebuie sa faci nimic cu ei, nu reprezinta interes pentru iepuri, 🙂
   trimite-ne o poza cu plantatia sa o vedem cu toti

 6. adim

  ok !
  mersi de raspuns!

  1. RuBen

   cu placere 🙂

 7. adim

  buna ruben !
  cum pot sa incarc fotografii pe acest site . foto cu plantatia mea de salcam?

  1. RuBen

   buna 🙂
   exista o singura posibilitate, trebuie trimise informatiile/pozele la adresa mea de e-mail: ruben_budau@yahoo.com, cu date si ceea ce doriti sa se stie despre plantatia dv, iar de restul ma ocup eu.
   Multumesc pentru atentia si increderea acordata!
   Cu prietenie,
   Ruben Budau

 8. adim

  Buna
  Ruben!
  Ti am trimis pe e-mailul respectiv pozele si niste intrebari !
  Astept raspuns
  Mersi!

 9. mihalache

  am si eu o plantatie de salcam si sunt foarte multumit ! nimeni nu_i acorda nici o sansa ! ba o so fure ,o sa_i dea foc ,dar dupa zece ani ,este in viata si arata bine, acum un an ,am mai plantat circa trei mii puieti care si ei ,sunt in viata .SUNT FERICIT! _ DIN PACATE SUNT SI SINGURUL!? IMI ESTE SI FRICA SA MA GANDESC DACA SI ALTII AR FI PROCEDAT LA FEL!?

  1. RuBen

   Salut Mihalache,
   nu esti singurul :), trimite-ne si noua poze cu plantatia pe care o detii, asa este…nimeni nu acorda sanse salcamului, insa eu sunt convins 100% ca salcamul va scoate multa lume din criza :),

 10. benone

  va salut . sunt benone si am 1.6 h de teren care sta degeaba acum 15 ani am plantat acolo 700 de ciresi si 50 de visini dar lumea a fost rea si an urmatorii ani iau distrus cum ? nu pot sa anteleg.acum as vrea sa anfiintez acolo o plantatie de salcam si plop ca la asta se adapteaza foarte bine acel teren ,ansa nu mai am curaj sa mai investesc bani multi si deaceia as vrea sa ma ajutati cu un sfat cum sa-mi produc eu personal puietii de salcam . va multumesc

  1. RuBen

   buna benone,
   se poate produce puieti de salcam doar in regim de pepiniera, nu este foarte greu insa sunt destul de multe lucrari intr-o vara pentru a obtine puieti necesari pentru plantat,
   daca nu a-ti mai muncit cu pepiniere…..va fi un pic mai greu deoarece sunt unele lucruri care se aplica si pe care nu le veti gasi nici o data in carti,
   samanta se gaseste, e destul de scumpa,
   inainte sa incepeti insa ganditiva exact deoarece exista riscul sa nu iasa socoltelile asa cum le ganditi si sa pierdeti atat bani cat si timp ,
   de ce nu mergeti pe achizitionarea de puieti iar pe margini, faceti un gard din gladita, si nu o sa mai aveti nici oameni pe acolo, ia vedeti aici cum ar fi: http://silvicultorul.wordpress.com/2011/12/07/gard-viu-din-gladita-gleditsia-triacanthos/
   oricum, fie puieti fie samanta va pot asigura ambele :), dar sfatul meu este sa mergeti pe puieti ca e mai sigur!

 11. ioan g

  salut.am o intrebare. cultura de salcam (padurice existenta deja) intra la calculul ude pt masura141,121?si ce valoare are?

  1. RuBen

   Ioane, din cate stiu eu din pacate vegetatia forestiera deja existenta nu intra la nici una din cele doua masuri,

 12. ioan g

  inca ceva. ma intereseaza m 141 pt tata, dar am o problema. a inscris suprafata la APIA in martie 2011. poate sa mai aplice pt m 141,sau 121?. era ceva cu termen min de 2 ani de la declararea terenului la apia. ciudat. eu daca cumpar un teren anul asta(neinscris la apia), si apoi il declar la apia, nu pot accesa nimic decat numai peste 2 ani?

  1. RuBen

   termenul de 2 ani se refera ca terenul respectiv sa fie activ la apia de 2 ani de zile

 13. pacurar

  am o „padure” de 0.7 ha salcam aflata la un capatul unui teren arabil de 2 ha exclus padrea din care imi asigur anual lemne pentru incalzirea locuintei,intentionez sa impaduresc toata suprafata pentru a realiza o cultura de biomasa regenerabila(sa produc masa lemnoasa si sa o comercializez in scopul incalziri locuintelor).puietul de la d voastra plantat si ajuns la o grosime de min 10 cm daca este taiat,din butucul ramas dau alti lujeri?
  in aceste conditii pot aplica pt masura 141 sau 121?

  1. RuBen

   pentru 2 hectare nu renteaza se te complici cu fondurile europene 🙂
   salcamul drajoneaza foarte puternic din radacini, iar din cioata la fel, lastareste grozav
   cu alte cuvinte il tai si in 2 ani a facut iar inaltime 🙂

 14. ioan g

  salut ruben.am vazut codul G06 „alte culturi permanente”. nu intra si o plantatie de salcam aici?are punctaj destul de bun 2.053ude/ha. ar putea sa ajute pe multi.

  1. RuBen

   salut ioane,
   din cate stiu eu, …din pacate culturile cu vegetatie forestiera nu intra in aceasta categorie 🙂

 15. ioan g

  inca un motiv sa cred ca intra si salcamul. in Ghidul solicitantului pe masura121 printre alte cheltuieli si investitii eligibile intra si „11. Investitii pentru înfiintarea de culturi de specii forestiere cu ciclu de productie scurt si
  regenerare pe cale vegetativa, în scopul producerii de energie regenerabila;”. aici descrie perfect caracteristicile salcamului. dar trebuie confirmare

  1. RuBen

   ioane, cred ca am inteles eu gresit la inceput, faceam referire la masura 112 unde nu e ok, aici insa e perfect ok salcamul 🙂

 16. janos

  ruben astept rasounsul tau multumiri

  1. RuBen

   s-a rezolvat:)

 17. antagonis

  Buna ziua.M-ar interesa sa stiu cam in jurul carei date se poate planta salcamul primavara? Multumesc anicipat.

  1. RuBen

   – normal incepand cu luna martie si pana in aprilie inclusiv (dupa ce in sol sunt 5 grade celsius) si pana la intrarea in vegetatie
   pentru anul acesta cel mai ok este perioada de primavara deoarece in toamna a fost seceta cumplita

 18. laszlo

  salut!as vrea sa te intreb care este varsta minim a a plantatiei la care trebuie sa ajunga inainte de a fi taiati,adica cat trebuie sa astept pana le pot taia????mersi anticipat

  1. RuBen

   depinde ce se urmareste de la ei,
   daca sunt pentru lemn de foc, incepand cu anul 4 sau 5 dupa plantare se realizeaza o taiere de igiena, pe urma la 10 ani iar, la varsta de 20 sau 25 ani putem vorbi de o varsta a exploatabilitati, insa ….daca este ingrijit in sistem intensiv, aceste informatii pot fi modificate 🙂

 19. railean simion

  salut ruben am asa o intrebare.pot sa seaman toamna ,seminte cam in ce luna .mersi anticipat

  1. RuBen

   salut simion, semintele de salcam se seamna doar primavara tarziu, recomadat dupa 20 aprilie

   1. Iurie

    Salut tuturor ! bucuros ca am dat de acest topic 🙂 Am si eu citeva intrebari ce tin de plantatii de salcam .
    Eu detin cca 13 ha de teren agricol dintre care 2 le-am plantat cu tei , artar , castan. Pe aceste doua ha intentionez sa ma joc cu niste stupi de albinute pe viitor . Apoi am plantat acum toamna cca 7ha cu nuci – si in rest celelalte cca 3ha le vreau impadurite cu salcam.
    cum credeti 2-3 ha de salcam sunt de ajuns ca peste 10 – 15 ani – sa-mi incalzesc locuinta (sa nu mai achit facturi pe gaz rusesc 🙂 ) – si poaate mai si vind vro 10 m3 din cind in cind iarna ?!
    Dupa plantarea lor – ce ingrijiri mai au nevoie salcamii ? trebuie prasiti citva ani – sau cresc si fara ?
    Si o ultima intrebare – as dori sa curat putin puietii de tei , castan – sa astept toamna/primavara – sau se poate si acum vara ?
    thanks a lot
    Iurie

    1. RuBen

     Salutari Iurie,
     …foarte frumos ceea ce ne-ai spus despre tine si ceea ce ai reusit, acuma:
     – eu iti garantez ca de la salcam peste 5 ani ai lemn pentru locuinta proprie in ceea ce priveste incalzirea acesteia 🙂
     – operatia de prasire ridica foarte mult cresterile salcamului, se poate si fara acestea dar….daca e posibil recomand 🙂
     – se poate in oricare perioada a anului, insa nu exagerat, e mai bine in mai multe etape
     numai de bine si spor la munca, trimite-ne si ceva poze 🙂

 20. railean simion

  Mersi mult de sfat Ruben.

  1. RuBen

   cu placere, sa va fie de folos 🙂

  2. RuBen

   sa va fie de folos 🙂

 21. adim

  buna RuBen!
  Anul trecut am semanat in pepiniera samanta de salcam, am folosit un erbicid preemergent,nu sunt sigur dar cred ca era Stomp 330 , amu nu mai gasesc documentatia respectiva.Ce ma ingrijoreaza ca in prospect(Stomp 330) e trecut – combate si unele dicotiledonate-, oare afecteaza samanta de salcam aflat in germinare?
  -am mai gasit si altele Dual Gold-pre-e. , si Fusilade – post-e. oare o pot folosi?
  Multumesc !

  1. RuBen

   trebuie sa te documentezi sa vezi daca erbicidul respectiv are remanenta in sol

 22. Lilly

  Eu sunt interesata sa plantez un gard viu cu perimetrul de aproximativ 1500 m liniari si sa folosesc gardul de salcam pentru flori si miere. Eu sunt interesata de florile de salcam ci nu de masa lemnoasa.
  Ruben as dori sa stiu cam de cati puieti ar fi nevoie, si cam in cat timp ar creste ca sa fie de inltimea unui gard si sa infloreasca.
  Multumesc.

  1. RuBen

   Lilly,
   – daca gardul respectiv are si rol de protectie pentru interzicerea accesului animalelor mari, atunci inevitabil trebuie creata o perdea de forestiera din salcam asa cum iti doresti, din minim 3 randuri la distante de 1 metru intre randuri si 0,5 – 0,75, chiar pana la 1 metru intre puieti pe rand,(in acest caz ai nevoie de cel putin 4500 puieti – maxim 9000)
   – daca gardul este mai mult pentru aspect si flori, gardul poate fi alcatuit dintr-un singur rand care se planteaza la 1 metru distanta intre puieti ceea ce revine 1500 bucati pentru gardul respectiv
   in speranta ca aceste randuri iti sunt de folos iti urez spor la munca 🙂 si te mai astept pe pagina mea de net
   numai bine 🙂

 23. buzoianu nicusor

  detin un teren agricol unde se stringe apa frecvent [ o vale] intrebarea mea este ; sepoate planta salcim?

  1. RuBen

   atata timp cat nu balteste apa, si este terenul insorit este ok, se poate

 24. Dan

  Salut sunt Dan am si eu câteva întrebări ca asi avea 2 hectare de teren pe o panta si asi vrea sa planeta salcami , la un hectar cam cati salcami trebuie din cati in cati metri , si cat costa metru cub de lemn de salcam aproximativ va multumesc

  1. RuBen

   Salut Dane,
   referitor la intrebarile tale:
   1. in mod normal salcamul se planteaza la schema de 1 x 2 adica 1 metru intre puieti pe rand si 2 metri distanta intre randuri, aici este nevoie de 5000 puieti la hectar
   in cazul tau….daca panta este cu pericol de erodare eu iti recomand sa mergi pe schema 1 x 1 ceea ce revine un numar de 10 000 puieti pe hectar
   2. pretul pe metru cub variaza in functie de sortimente, insa specialisti spun ca 1 hectar de sacalcam la varsta de 20 ani valoreaya undeva la 10000 euro, asta doar lemnul,
   parerea mea insa este ca valoreza mult mai mult tinand cont numai de faptul ca salcamul este printre cei mai meliferi arbori, iar valoarea calorica a acestuia este printre locurile fruntase ale clasamentului 🙂
   numai de bine sa auzim 🙂

 25. Dan

  Multumesc frumos doar zece mii de euro in 20 de ani??? E cam putin ca eu am 5 Ecaterina dar pe 3 vreau sa plantez nuci din primăvara si pe restul 2 caut ori salcam ori alt ceva dar sa in 15 20 de ani sa câștig ceva , nu mai risca sa pun pe tot terenu nuci nustiu dami tu o ideie ca vreau sa îngradesc tot cu gard din ăla viu de am văzut pozele la tine , nu panta nu e cu pericol doar ca intri greu cu tractoru sa al faci agricol in mijloc trece o arma micuta si malurile se duc uniforme undeva la 50 de grade nustiu dacă intelegi

  1. RuBen

   Dane,
   se poate orice dar mare atentie la tipul de sol pentru nuc,
   cu gardul la fel daca ai nevoie….poti sa ma contactezi si povestim mai multe 🙂

   1. vasile

    Buna ziua,Am si eu o intrebare ,am o plantatie de salcam de doi ani si as vrea sa o curat ce ma sfatuiti este bine sau sa mai astept pana la anul????

    1. Ruben Budau

     Vasile am postat recent despre aceasta lucrare 🙂

 26. bogdan

  Va salut! As dori daca se poate sa precizati care sunt lucrarile de intretinere la salcam in primii ani de la plantare.Ce se intelege prin „lucrari de conducere”?Multumesc..

  1. RuBen

   Bogdane,
   1. daca este posibil mobilizarea solului printre randurile de puieti in primii ani ar prinde foarte bine deoarece salcamul reactioneaza foarte puternic la oxigenarea solului, mobilizarea se poate face cu freza de sol, grapa cu discuri
   2. prin lucrare de conducere: acele lucrari care contribuie la obtinerea formei dorite, recomandabil aici elagarea artificiala a arborilor, adica eliminarea ramurilor de la baza spre varful acestora pentru a obtine un trunchi cat mai cilindric,
   aceasta elagare se va realiza si in mod natural atunci cand coroanele arborilor se vor uni intre ele, ramurile de jos care nu mai au acces la lumina se vor usca si prin urmare in 2-3 ani vor cadea la sol
   sper ca s-a inteles un pic 🙂

   1. bogdan

    E clar, multumesc frumos!
    Eu am ales sa „inchid” randurile cu gladita si maces din motive de siguranta, asa ca mobilizarea solului nu prea mai am cum sa o fac. Anul II oricum deja a trecut. E bine de stiut insa pentru cei pe care ii voi planta in aceasta toamna..

    1. RuBen

     spor la munca 🙂

 27. alin

  Buna,
  Stiti cumva de unde as putea cumpara cel putin 100 de stalpi/pari de salcam pt. imprejmuirea unei gradini? Locuiesc langa Cluj-Napoca.
  Multumesc.

 28. laurentiu

  ruben daca nu deranjez as vrea numarul tau de tel pt anumite informati,multumesc mult

  1. RuBen

   laurentiu ai aici nr de mobil 0769538549

 29. bota marica

  imi place de cum dati informatiile pentru orice incepator si orice soi .o sa revin si eu pe parcurs dupa ce ma hotarasc ce fac multumesc

  1. RuBen

   te astept cu intrebari si pe tine 🙂

 30. janos

  am avut de gind sa plantez salcam pe 40ari dar am citit despre paulovnia. stiu ca nu apartine aici dar daca poti sa_mi scri ceva despre multumesc anticipat

  1. RuBen

   janos,
   trimite-mi fotografii cu o plantatie de minim 5 ani de zile a paulowniei in romania, macar doua poze,
   nu sunt impotriva acestei specii ci dimpotriva apreciez ca are cresteri foarte bune dar…..acestea sunt in anumite conditii de clima si sol ceea ce multe lume nu baga de seama
   si un alt calcul….cat costa un puiet de salcam si cat costa unul de paolownia ???
   personal….as testa prima data cu 50-100 de bucati un an de zile, doi….si pe urma vedem daca are acele crestere spectaculoase in 3 ani de zille
   numai bine si spor la munca 🙂

 31. janos

  nu te supara dar deocamdeata nu mai convins de ce sa nu plantez paulovnia .convinge-ma!

  1. RuBen

   janos :),
   doar cateva amanunte despre ceea ce cred eu despre salcam si despre paulownia:
   1. costurile de infiintare la un hectar de salcam sunt de 2500 lei maxim pentru materialul saditor, iar cu mobilizare teren si forta de munca pentru plantare ajunge undeva la 4000 lei, sa zicem un maxim de 1000 euro
   la o simpla cautare pe net,…pretul unui puiet de paulownia depaseste 4 euro/bucata, calculat cu cati arbori sunt necesari la hectar,….sa zicem nu 5000 ca si la salcam ci macar 1000, ajungem la un pret al puietilor la 4000 euro la hectar fara celelalte lucrari
   nu contest arborele de paulownia, dar…..omul de rand….nu si-l poate permite :), trebuie o investitie foarte foarte mare pentru un hectar de paulownia
   cand vor mai scadea preturile la acest arbore,…si mie mi-ar face placere sa il am in zona cel putin pentru diversitatea florilor pentru albinute 🙂

 32. George S

  scuze de offtopic… In sud, ce specie de pom imi recomanzi (sau de arbuste) care sa o pot planta pe 3000m2 si sa obtin sursa pentru incalzit (lemn) ? exista ceva care se inmulteste repede si are si masa lemnoasa? Multumesc

  1. RuBen

   George;
   salcamul este cea mai buna solutie:
   – creste rapid
   – intretinere usoara
   – valoare calorica foarte mare
   – cel mai melifer arbore
   pentru 3000 mp aveti nevoie de 1500 puieti la schema 2 x 1

 33. George S

  multumesc de raspuns, ce s-ar intimpla daca as planta la 1×1 ?

  1. RuBen

   vor creste mult mai drept dar…dupa cativa ani, datorita densitati prea mari, in lupta pentru supravietuire…uni se vor usca, acestia fiind cei care nu fac fata concurentei in crestere si raman sub coronameentul celorlalti, in lipsa de lumina….dispar din schema natural sau pot fi eliminati artificial prin taieri sistematice

 34. Lucian

  Buna ,
  mar interesa si pe mine costurile si in cat timp creste o plantatie de salcam sa fie buna de tocat pt centralele termice?

  1. RuBen

   Luciane.. .daca e vorba de matrial pentru tocatura in anul 3-4 poti avea recolta serioasa.

 35. Maria Costin

  ca sa pot planta salcam pe un teren arabil am nevoie de autorizatie?unde trebuie sa intreb?

  1. RuBen

   …normal pe proprietatea mea pot sa fac ce vreau eu atata timp cat nu deranjez vecini, totusi e bine sa intrebi la primarie, Maria 🙂

 36. Natalita Cojocaru

  ma numesc costel sint din jud ialomita asdori sa infiintez o plantatie de salcim pe mai multe ha as dori sa imi spui daca stii ceva despre subventiile care se acorda pt asa ceva

  1. RuBen

   Natalia pana acuma s-au oferit bani ptr plantatii forestiere prin proiecte destul de complicate, subventiile sunt doar ptr agricultura etc,….prin urmare momentan nu sunt disponibile fonduri ptr infiintare padurilor 🙂

  2. RuBen

   Natalia, in afara de bani prin proiectele europene nu se acorda subventii pentru vegetatia forestiera, asadar daca va fi proiect primesti acei bani daca nu….nu numai ce obtii profit din recoltele tale :), pot sa iti fac o oferta foarte buna pentru 4 ha 🙂

 37. cristu nicu

  salut, am un teren cu vita de vie si o mica livada in SE Romaniei unde vanturile si fenomenele extreme sunt frecvente; in capatul livezii as vrea sa infiintez o perdea forestiera de salcam strict cu rol de protectie,tinand cont ca intre ultimul rand de livada si marginea propietatii sunt doar 3-4 metri , acesta perdea cum ar trebui plantata, distante intre puieti etc? mersi frumos

  1. Ruben Budau

   Nicu, diatanta de 1 metru intre plante este suficienta

 38. vili

  Ce dimensiune trebuie sa aiba groapa in care se planteaza salcamul?
  Trebuie facuta si mocirlirea?
  Astept un raspuns. Multumesc

  1. Ruben Budau

   dimensiuni normale cat are un harlet, mocirlirea nu este obligatorie 🙂

 39. Dana dinulet

  va rog sa imi spuneti daca salcia energetica poate fi plantata pe teren inclinat, nenisipos si daca plantarea doar pe 3 arii este eficienta. multumesc

  1. Ruben Budau

   Dana,…salcia in general este o planta iubitoare de multa apa in sol (luncile raurilor fiind cel mai benefic spatiu edafic)…nu stiu cine iti va vinde ptr 3 arii, iar aprovizionarea cu apa a terenului …tu o cunosti cel mai bune 🙂
   La mine gasesti salcam, castani, stejar rosu, frasin, catina, tei si alti arbusti fructiferi 😉

 40. Marin

  Salutare, Ruben )) Sunt Marin din Falesti (RM) imi place blogul tau si acum un an ma gandesc la o mica afacere de plantare a salcimilor pentru foc.. pretul pentru un cub de lemn fiind de 40 de euro.
  am citeva intrebari la care as dori sa aflu raspuns,
  pentru o mica padure de 5 ari. care pot fi dificultatile cu care m-as putea confrunta? va trebui irigata? in cit timp va creshte un pom pina la adult? de citi pomi e nevoie pentru a face un m3 ?
  iti multumesc foarte mult!!
  Astept

 41. Anca

  Felicitari, Ruben!

 42. florin

  Pentru 2 hectare se poate lua si subventie de la stat?

  1. Ruben Budau

   Momentan…nu :(, doar daca este pe proiect european

 43. Sebastian

  buna,am o suprafata de 80 de ari, actualmente pasune, cu palcuri de pruni la margine, cam cati puieti de salcami mi-ar trebui ?
  multumesc

  1. Ruben Budau

   Sebastian:
   0,8 ha x 5000 plante/ha = 4000 puieti 🙂

  2. Ruben Budau

   Sebastian, 0,8 ha x 5000 plante/ha = 4000 puieti 🙂

 44. laur

  am citit la inceput ca la plantare puietii de salcam se reteaza mai exact de unde se face treaba asta,de la colet sau de mai sus.multumesc

 45. Iulian

  Salut vreau sa infintez si eu o padure la campie,inca nu sunt hotarat ce fel de padure sa fac, m-am gandit la salcam pentru ca are o crestere rapida.Ce ma sfatuiti sa fac? Am in jur de 3 hectare.teren drept si inclinat. Astept raspuns multumes

  1. Ruben Budau

   Iuliane, sfaturi iti putem da mai multi, dar bani de cheltuială e mai greu :)))
   Eu în locul tău as merge pe schema generalã de plantat 2×1 la care ai nevoie de 5000 plante ?

 46. Ioan Cristian Negoescu

  Salut numele meu este cristi sunt din buzau am un teren de 5000mp
  As vrea sa pun salcam dar de unde iau eu aproape 2500 de puieti
  Locul este bun putin in panta exista si sursa de apa a fost faneata

  1. Ruben Budău

   Salutare, se poate si de la mine calitate si pret foarte bune pentu sezonul 2016/2017 ???

   1. Curticapean Septimiu

    Buna,
    Cit costa bucata de salcim Multumesc

 47. Ioan

  Bună ziua, domnule Ruben! Dintre glădiță (crescut ca arbore) și salcâm, care are lemnul mai bun și mai rezistent pentru construcții?

  1. Ruben Budău

   Buna dle Ioan, salcâm am întâlnit frecven in construcții,….gladita niciodată pana acum ….poate este utilizat dar cel puțin eu nu am văzut înca ?

 48. daniel

  Domnule Badau, nu se poate face plantarea unei paduri direct prin samanta?

  1. Ruben Budau

   In prima perioada de viața, plantelele de salcâm sunt foarte sensibile.
   Teoretic pe un teren lipsit de alte plante este posibil,…cunosc persoane care au încercat dar fără rezultate

 49. Mihai

  Buna Rubén !
  La o suprafața de 14 ha cât de rentabila ar fi o plantație de salcâm? In cât timp se recuperează investiția?

 50. Mocanu Remus

  Detin o suprafata de 8 ha de teren arabil cu dimensiunile de 1000/80 m .Anul trecut am incercat un proiect european pentru salcam dar mi s-a spus sa renunt , este specie invaziva , dau banii degeaba ,etc . N-am renuntat de tot , am plantat o perdea de protectie cate doua randuri stanga-dreapta dupa schema 2 pe 1 . Am dupa un an 4000 de puieti de toata frumusetea . La pretul actual al lemnului de foc este mai rentabil salcamul decat porumbul !

 51. Lucian marza

  Domnul Remus, ati putea sa imi lasati o adresa de email? Va multumesc.

 52. Ciprian

  Salut .am inteles ca ai o padure de salcami .voiam sa stiu asa in mare cam cum este.in cati ani poti zice ca ai lemne de foc.eu am 1ha jumatate si doresc sa plantez Salcami.

  1. Ruben Budau

   Salut Ciprian, după 3-4 ani îți poți asigura lemnul de foc pentru o gospodărie

   1. Ciprian

    Salut.dupa doar 3-4 ani?scria pe unele site-uri ca iti trebuie 10-15 ani! Eu pun puieti pe 12.000 poate 13.000 metri patrati si voiam sa stiu daca sunt sanse sa scot mai repede lemne de foc.oricum prin rarire zic eu sa scot lemne de foc .

    1. Ruben Budau

     După ce se Închide starea de masiv pentru arboretul nou sub coroanamentul masivului vor rămâne arbori care nu mai pot accesa lumina naturală de sus…aceștia se vor usca trebuie valorificați
     Dacă este sa respectam vârsta exploatabilitatii la salcam avem un interval de 20-25 ani lejer
     Practic la vârsta menționata mai sus 3-4 ani se intervine prin operații de igienizare iar materialul rezultat se poate utiliza

 53. Nicu

  Te rog poti sa imi spui care este distanta de plantare in fotografia de mai sus?
  Mersi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copy link
Powered by Social Snap