Cultura zmeurului partea I

ZMEURUL (Rubus ideaus L. Fam. Rosaceae Subfam. Rosoideae)

 • Save
Fructe de zmeur
Pentru că îmi pun speranţe mari în cultura zmeurului în România, şi sunt ferm convins de faptul că zilnic se caută pe internet informaţii despre această cultură, doresc să mă alătur şi eu celor care pun la punct astfel de informaţii în mediul online urmând ca în acest articol să prezint informaţii generale despre cultura zmeurului.
Importanţa culturii
Zmeurul se cultivă pentru fructele sale deosebit de apreciate atât pentru consumul în stare proaspătă, cât şi pentru industrializare sub formă de dulceaţă, compot, gem, sirop, suc, îngheţată etc.
Această valoare ridicată este dată de conţinutul complex al fructelor: 4,5-10,6% zaharuri, 1,1-2,3% acizi organici, 0,5-2,8% pectine, 1,2% proteine, săruri de K, P, Ca, Mg, Mn, Na, Zn, Cu, Fe, etc., vitamina B1,B2,D,P,C (25mg/100g).
 • Save
Fructe de zmeur înainte de recoltare.
Fructele, lăstarii şi frunzele tinere se folosesc în industria farmaceutică pentru prepararea unor medicamente sau ceaiuri împotriva, anginei, amigdalite, diareei etc. Specia are o mare plasticitate ecologică, fiind cultivată în diferite condiţii de la şes până la altitudini foarte mari (peste 1000 m).
Datorită drajonării puternice şi a sistemului radicular ramificat şi destul de profund, zmeurul este şi o plantă care combate eroziunea solului, valorificând în acelaşi timp solurile subţiri, sărace şi improprii altor culturi.
Plantaţia de zmeur intră repede pe rod (dupa un an de zile) şi permite recuperarea investiţiilor în timp scurt.
Cerintele zmeurului fata de factorii ecologici
Lumina – influenteaza pozitiv calitatea fructelor. Este o specie exigenta fata de lumina. De aceea zmeurul se va planta pe versantii cu expozitie favorabila. De asemenea, directia rândurilor se va orienta în asa fel încât sa valorifice la maximum lumina, mai ales în zonele înalte.
Temperatura – poate fi un factor limitativ pentru cultura zmeurului. Acesta nu suporta temperaturi excesiv de scazute (-20 … -25°C) în perioada de repaus, dar nici extrem de ridicate în perioada de vegetatie. Cultura reuseste bine în zone cu ierni blânde si veri în care temperatura medie nu depaseste 16-17°C. Pentru desfasurarea normala a înfloritului necesita 580-600ºC.
Temperatura solului nu trebuie sa depaseasca 16ºC. Daca, toamna este rece si umeda, lignificarea tulpinilor este deficitara iar rezistenta la ger scade pâna la -15ºC.
Umiditatea reprezinta unul din factorii principali de care depinde reusita culturii zmeurului. Este o specie cu pretentii mari fata de umiditate. Se recomanda a se cultiva în zone cu 700-1000 mm precipitatii anuale, bine repartizate în perioada de vegetatie (iunieaugust). În caz contrar, este absolut obligatorie irigarea. Excesul de apa (baltirea) este, de asemenea, daunator putând provoca asfixierea radacinilor. Pânza de apa freactica trebuie sa fie la peste 80 cm. Zmeurul creste si se dezvolta bine în zone în care umiditatea relativa este mai mare.
Solul cel mai recomandat pentru cultura zmeurului este cel nisipo-lutos, bogat în humus, cu buna capacitate de retinere a apei si bine aerisit, cu pH = 5,6-6,5, cu subsol permeabil si cu o grosime de cel putin 50 cm, bogat în azot si proteine. Este sensibil la deficitul în Fe si Mn. Nu sunt recomandate solurile sarace, foarte grele, reci, sau uscate si calcaroase. Curentii de aer, iarna pot mari pagubele prin înghet, vara maresc seceta atmosferica etc. Totusi lipsa totala a acestora favorizeaza aparitia bolilor si mareste pericolul îngheturilor târzii de primavara.
Înfiintarea si întretinerea plantatiilor
Pentru esalonarea maturarii si a perioadei de recoltatare, într-o parcela se vor planta 3-4 soiuri cu diferite perioade de maturare.
La pregatirea terenului se va fertiliza intens cu îngrasaminte organice si minerale, deoarece dupa intrarea pe rod lucrarea se efectueaza cu greutate datorita drajonarii puternice.
Functie de nivelul de aprovizionare a solului se vor efectua fertilizarea cu 60-80 t gunoi de grajd, 600-800 kg superfosfat si 400-500 kg sare potasica/ha.
Desfundatul se face la 40- 50 cm, cu subsolaj.
Pe terenurile cu panta peste 20%, se amenajeaza terase pe care se vor planta minimum doua rânduri, iar pe cele cu panta sub 20%, zmeurul se planteaza sub forma de gard fructifer, pe directia curbelor de nivel.

AICI OFERTA Butasi de zmeur, coacaz, mur, agrise Oferta toamna 2012

Epoca de plantare
– toamna după căderea frunzelor;
– primăvara după dezgheţ, înainte de pornirea în vegetaţie.

Plantarea
Plantarea se face în gropi cu dimensiunile de 40/40/40 cm sau dacă solul nu este arat de 60/60/40 cm, şi în şanţuri executate cu plugul la 30/32 cm adâncime.
 • Save
Plantarea zmeurului

Distanţa pe rând între plante este de 40-50 cm, iar între rânduri, în funcţie de sistemul de conducere:

– cultura în benzi cu spalieri – 2,5-3 m;
– cultura sub formă de gard fructifer – 2,5-3 m;
– cultura sub formă de evantai – 1,5-2,5 m, iar distanţa pe rând 1-l,2 m;
– cultura pe araci -1,2 m.

Cultura se pretează la orice tip de sol, dar recolte maxime se obţin pe soluri fertile, calde şi reavene.
Majoritatea soiurilor de zmeur necesita sistem de sustinere.
Fiind autofertile, soiurile de zmeur nu au nevoie de polenizatori.
Sistemul de sustinere cel mai indicat

 • Save
Sistem de sustinere sub forma de gard fructifer

LUCRĂRILE DE ÎNTREŢINERE
• solul se întreţine ca ogor negru;
• la 3 ani se aplică gunoi de grajd (3/4 kg/m2);
• în sezoanele secetoase este necesar udatul;
• primăvara, se suprimă de la bazǎ tulpinile uscate (de 2 ani), care au rodit;
• tulpinile anuale se răresc, lasând 18-20 tulpini la 1m liniar de bandă (lată de 40-50 cm), drajonii de prisos se suprimă;
• fertilizarea cu must de gunoi de grajd si urină în cantitate de 3-4 l/plantă (o parte must la 4 parţi apă);
• combaterea bolilor: zmeurul necesită o stropire înainte de înflorire, contra bolilor (arsura lăstarilor, pătarea frunzelor); acest tratament se repetă de 2-3 ori si dupa înflorit;
• combaterea dăunătorilor: se fac stropiri cu insecticide contra: gândacului florilor, paianjenilor rosii, afidelor.
În continuare câteva poze despre modul de conducere a culturii de zmeur în Anglia. Mulţumesc pe acestă cale prietenilor Tudor T. şi Mădălin G. pentru fotografiile spuse la dispoziţie.
 • Save
Privire de ansamblu a rândurilor de zmeur cultivat în solarii în sistemul intensiv sub formă de gard fructifer.

 • Save
Zmeur cultivat în containere.

 • Save
Sistem de irigaţie pentru containere.

 • Save
Garduri fructifere de zmeur.

În speranţa că aceste câteva informaţii (este doar partea I) legate de cultura zmeurului vă sunt folositoare, vă doresc spor la muncă 🙂 .

BUTASI DE ZMEUR —OFERTA PRIMAVARA 2013 AICI—

379 Comments

 1. gigi

  IN ANGLIA ,sunt zeci de ferme ,cu sute de hectare de cultura de zmeura si mii de oameni care se ocupa de culesu zmeurei(in mare parte romani,bulgari,polonezi,lituanieni etc). Este foarte rentabila , are o mare productie pe ha,timp de 3-4 luni fiind recoltata zi de zi,un kg de zmeura ajungand pana la 7-10 lire.

 2. Ella

  Unde putem gasi partea a doua?

 3. dan gheorghe

  Felicitari pentru pasiune si pentru material.
  Dupa o Perioada de Maxima Ratacire, Romanii se vor reintoarce din nou in urmatorii ani la Sacralitatea Naturii din Romania, dar fara a mai pune ca prioritate experimentala si existentiala doar aspectul financiar ca acum.
  Succes Tuturor in procesul de reconectare cu Natura si cu Aromele Fructelor ei.
  O Viata Naturala plina de Iubire si Lumina Tuturor.
  Imbratisari Celeste cu aroma de zmeura.

  1. RuBen

   multumire şi apreciere pentru gandurile frumoase si adevarate,

 4. catalina

  buna ziua.Eu si sotul meu ne-am gandit sa ne cultivam o parcela cu zmeura,daca ne puteti ajuta cu cateva sfaturi am fi f recunoscatori.Noi suntem din jud Vaslui,unde ar creste mai bine pe deal sau pe ses unde pamantul este mai nisipos.?

  1. RuBen

   Buna Catalina,
   zmeurul merge si la ses si la deal, foarte foarte important insa este faptul ca apa sa nu stea pe suprafele respective, adica sa nu balteasca etc, pentru ca zmeurul nu suporta umiditatea excesiva si va disparea de acolo, 🙂

 5. catalina

  in ce zona aveti drajoneria?

  1. RuBen

   in ungaria, da eu livrez materialul din oradea/bihor

 6. dami

  la cimpie ,in jud.giurgiu se poate amplasa o cultura de zmeura;eu vreau si o voi face.multumesc!

  1. RuBen

   sigur ca se poate,
   important e sa fie un sol bogat in nutrienti, ferit de stagnarea apei si sa fie insorit 🙂

 7. ARTINA

  Doua hectare ar fi o adevarata aventura sa le culegi? Cat poate culege o persoana/zi?

  1. RuBen

   depinde de persoana 🙂 cateva zeci de kg lejer

 8. sur nicolae

  ma intereseaza asa ceva as vrea sa incerc dar nu stiu cum sa ma apuc i-mi trebuie mai multe informatii si in ultimul rand piata de desfacere cred ca ar fi o problema la noi pe piata romaneasca stau in zalau o zona mai muntoasa si nu stiu daca ar avea crestere in astfel de terenuri dac as mai primi informatii as fi recunoscator .multumesc.

  1. RuBen

   nicu, important e sa te incepi 🙂
   desfacere la noi sa in germania, nu este o cultura grea

 9. gheorghe

  buna ziua, sunt din R. Moldova si asa vrea si eu sa cultiv zmeura pe o suprafata de 2-3 ha, si sa inteleg ca dumneavoastra vindeti drajoni de zmeur, daca da atunci scritimi va rog pa email (bucicovschi@mail.ru) meu preturile si tot ce tine de infiintare unei plantatii de zmeur, va rog.

 10. fodor robert

  Buna ziua,am si eu o intrebare la ce pret,si ce soiuri mi-ati putea aduce,m-ar interesa pentru aprox 4000 de buc!Va multumesc

  1. RuBen

   robert, abia din 15 februarie pot sa iti spun exact cum stau lucrurile 🙂

   1. fodor robert

    bine astept un raspuns!va multumesc

 11. claudiu Glodan

  Buna
  Foarte interesant ,felicitari .Unde gasesc si partea a doua.In cel mai scurt timp o sa va contactez pt cumparare drajoni zmeura.
  Numai bine
  Claudiu

  1. RuBen

   Claudiu,
   se lucreaza la partea a 2 – a 🙂

 12. jon

  buna sa stiti ca adevaratul pret nui cea ce scrie fiecare pe mess si va spun ca am luat eu inainte de a ninge de la institutul de la maracineni arges cu 2 lei butacul soiul se numeste opal si merge la toate tipurile de sol zmeurul nui cea ce spun anumiti pungas ca nu mrge decit cea ce aduce el s-au ia nustiu de unde zmeurul si daca are 2 firicele de radacini se peinde si creste de nu mai scapi de el deci cautati la institutele de cercetari din tara noastra si gasiti la pretul la care lam luat eu de 2 lei nu mai mult nu mai putin susces

 13. Szalkai Robert

  Salutari,
  Urmaresc de ceva vreme blogul tau si m-am decis sa plantez citeva ari de zmeura si coacaz negru.Ce soiuri imi recomanzi in zona Brasovului?Evident ma intereseaza preturi pentru drajoni si technologia de cultura.Astept oferta pe mail.
  Cu respect,
  Robert

  1. RuBen

   Robert…s-a trimis pe mail 🙂

 14. gabriel

  buna as vrea si eu un necesar de drjoni pentru o mica plantatie 14 ari se poate? multumesc.locuiesc in judetul salaj

  1. RuBen

   934 bucati la schema de plantare de 3 x 0,5 metri,
   abia la inceputul luni martie pot sa iti spun exact cum stau cu materialul saditor 🙂

 15. sergiu

  SALUT,vrea sa sadesc si eu 1 hectare zmeu,daca se poate mai multa informatie(preturi,cantitate butasi,si ce roada sepote strige daca ii faci toate lucrarile.va rog

  1. RuBen

   Sergiule …ne auzim la un telefon?

 16. ion

  buna ma numesc ion si sunt din baile herculane asi fi si eu interesat cam cat ar costa drojoni pentru o suprafata de 0,50 ha…..va rog datimi un raspuns daca se poate….si de unde le pot achizitiona drojoni va multumesc pentru intelegere

  1. RuBen

   ioane, la schema de plantare de 0,5 metri intre butasi pe randi si 3 metri intre randuri
   la o astfel de schema de plantat ai nevoie de 3334 butasi
   oferta mea pentru primavara 2012 este:
   3,2 lei/bucata
   pentru cantitati mari mai negociem un pic 🙂

 17. kurak gheorghe

  buna ma numesc kurak gheorghe sunt din judetul maramures si sunt interesat de asa zisa cultura a zmeurului as dori sa stiu cu cine as putea sa iau legatura mai bn pentru informare si infintarea unui proiect cu cultura zmeurului va multumesc

  1. RuBen

   geheorgeh cand ai timp povestim 0769 538 549 eu cu ce stiu te ajut 🙂

 18. Bucuroaia Cristian

  Buna seara, ma numesc Cristian din localitatea Cumpana, jud Constanta, am un teren de aprox. 350 m.p. in spatele casei care este in permanenta inundat de soare si intruneste toate conditiile ptr. cultura de zmeur. Doresc sa cumpar cca. 25-30 buc butasi zmeur…. Autumns Bliss ptr. inceput. Ma puteti indruma? astept raspuns si va multumescanticipat.

  1. RuBen

   cristian,
   pot sa iti aduc eu saptamana viitoare din ungaria,
   pentru aceasta am nevoie de o comanda din partea dv. cu specificatiile necesare pe adresa ruben_budau@yahoo.com
   🙂

 19. adrian

  Buna ziua,
  Imi doresc sa fac ceva in agricultura, sa ajut oameni de la tara, sa le dau ceva de lucru de unde sa duca un trai mai decent. Aceasta fiind o activiate care nu se poate realiza prea mult cu utilaje, necesita f multi oameni. Nu este sensibila la grindina? Acesta iti poate distruge toata munca…….

  1. RuBen

   Adriane, toate lucrurile au un risc in viata asta, grindina distruge tot ce vine in cale,
   pentru cine isi permite….sunt schuturi anti grindina,
   insa chiar daca ar fi o astfel de catastrofa….pierzi anul respectiv , zmeurul este in refacere continua din radacina (P.S. romanul trebuie sa inceapa sa isi faca asigurari si in agricultura) 🙂

 20. petronel

  BUNA ZIUA .DORESC SA PLANEZ 30 ARI DE ZMEUR, ASI DORI MAI MULTE INFORMATII DACA SE POATE . TERENUL CARE L DETIN SE AFLA IN JUD. SUCEAVA. TERENUL NU AFOST ARAT IN TOAMNA .AM PUS ZECE FAITOANE DE GUNOI SI IL AR. VREAU SA PLANTEZ BUTASII IN LUNA APRLIE
  .VREAU SA MA INDRUMATI DACA ESTE BINE .SI CE SOIURI SA PLANTEZ. CITI BUTASI ASI AVEA NEVOIE SI DE UNDE SE POT CUMPARA . MULTUMESC PETRONEL

  1. RuBen

   buna petronel, ti-am trimis pe mail cateva informatii cu privire la arbusti 🙂

 21. calin

  aproximativ ce cantitate se obine la 1 ha de plantatie?

  1. RuBen

   intre 5 si 10 tone, in functie de cultura si alte criterii 🙂

 22. CATALIN

  buna ziua .Sunt Catalin si sunt din Pitesti .Doresc sa infiintez o mica cultura de zmeur undeva in Teleorman.Rugamintea mea este de a ma indruma cumva si anume cam care ar fi perioda propice plantarii,un sfat cu privire la plantarea in solar, nr. de butasi la 700mp.C cantitate s-ar obtine de pe o suprafata de700mp?Aproximativ MULTUMESC

  1. RuBen

   cataline, la 10000 mp se obtine minim 5 tone, restul…..se poate calcula 🙂

 23. sandu

  Sunt din Oradea,
  ma intereseaza si pe mine o mica cultura de zmeur, as dori mai multe informatii..

  1. RuBen

   Sandule, da-mi un telefon cand ai timp

 24. madalin

  salut.in ce perioada se planteaza zmeura.si la ce distanta se pun intre rinduri.multumesc

  1. RuBen

   toamna sau primavara, la distanta de 2,5 metri intre randuri si 0,5 metri intre plante pe rand 🙂

 25. sandu

  vreau sa infiintez si eu o fertma de zmeur, as dori mai multe informatii….

  1. RuBen

   Sandule,…spor la studiat , ai pe mail ce e nevoie pentru a vedea de ce este nevoie 🙂

 26. calin

  Sunt din Salaj si la toamna as dori sa imi fac o plantatie de circa 40 ari de zmeura. As dori sa stiu cam care ar fi costurile si care ar fi primii pasi de urmat. email calin_stanean@yahoo.com

  1. RuBen

   Caline, s-a facut …ai pe mail o informatie foarte buna 🙂

 27. mocanu

  cam ce dimensiuni are containerul pt. zmeura?(cel din foto.) Multumesc!

  1. RuBen

   undeva la 3-4 litri

 28. Danyyy

  La ce perioada de la plantare se obtin primele roade ??

  1. RuBen

   si in primul an o sa fie rod de gust, dar in anul doi de la plantare este rod pentru toti, in anul 3…este de vanzare pentru clienti 🙂

 29. ion

  buna ziua domnule Ruben,am o intrebare la dvs,sunt din republica moldova si la toamna anul acesta vreau sa plantez in jur de 3ha de zmeura,as vrea sa ma informez de inainte citi arbusti voi avea nevoie la 3ha de plantatie?si as vrea sa stiu cite specii de zmeura exista ,ssi care ieste mai roditoare sau mai rezistenta la ingheturi si impotriba bolilor,

  1. RuBen

   dl. Ion,
   pentru 3 hectare…va fi o investitie destul de mare, eu va recomand sa faceti lucrurile foarte bine de la inceput, cu studii bine facute inainte, pot sa va recomand un specialist care sa va ajute in situatia dv.
   daca aveti nevoie va rog sa imi scrieti pe ruben_budau@yahoo.com
   🙂

 30. Schiop Lucia

  Buna ziua ,am o plantatie de zmeur pe al II lea an , am facut taierea de primavara a tulpinilor din anul I dar am mai suprimat lastariI de la baza tulpinilor din anul II OARE AM GRESIT ?

  1. RuBen

   este ok 🙂

 31. George Topliceanu

  Buna ziua! imi puteti trimite si mie mai multe informatii cu privire la arbusti?doresc sa cultiv un teren de 1 ha cu zmeura in judetul Prahova. Iar in legatura cu piata de desfacere, exista premisele unei afaceri profitabile? Multumesc anticipat!

  1. RuBen

   Buna George, done 🙂

 32. calin

  cat timp se poate pastra dupa cules?

  1. RuBen

   maxim 2 zile liber, daca sunt conditii de frigo mai multe zile 🙂

 33. vadu crisului

  buna ziua as dori sa aflu daca ierbicidati sau nu plantatia de zmeur pe rand ?

  1. RuBen

   niciodata 🙂

 34. Alina

  Buna ziua! Numele meu este Alina sunt din Bacau si as dori sa fac o plantatie de zmeura pe un ha. Vreau sa stiu cam cati butasi am nevoie pt un ha si cam ce soiuri sunt bune pt aceasta zona de deal? Terenul nu a fost niciodata arat, inainte era fãnat,are vreo problema? Va trebui sa il ar inainte?

  1. RuBen

   Alina…..este o investitie destul de mare si nu trebuie facuta dupa ureche, am trimis un mail spre tine cu informatii 🙂

 35. danyyy

  As putea sa te contactez telefonic pentru mai multe detalii? ….eventual o comanda pentru toamna ….daca bineinteles pretul este ok.

  1. RuBen

   sigur ca da 0769548549

  2. RuBen

   sigur ca da 0769548549

 36. danyyy

  Ce soiuri ai ?Oferi certificat de calitate pentru plantele achizitionate de la tine ?
  Eu sunt din judetu Alba …si pot sa iti spun ca anul asta am pus 5 busteni primiti de la cineva …i-am pus in luna aprilie si acum am observat pe ei cateva fructe …

  1. RuBen

   sigur ca ofer certificat de calitate, 🙂

 37. burlacu

  am inteles ca zmeura se rareste,de ce se vinde asa scump un drajon ?

  1. RuBen

   pentru ca este cerere 🙂 ca in orice alta afacere, insa depinde si de unde cumperi deoarece preturile sunt intre 3 si 6 lei, chiar pana la 12 lei bucata

 38. Cristina

  AM dori si noi sa plantam in toamna cateva zeci de ari de zmeura, tatal meu are planuri pentru mai mult.Insa o chestiune care nu stiu daca a fost discutata e legata de cum ne pazim de hoti.Terenul este pe loc arabil, ma gandesc ca trebuie ingradit, dar nu stiu daca e suficient.
  Cum ati procedat?

 39. pop neluta

  va rog sa-mi spuneti pt.2ha.cati butasi imi trebuie?sunt din MM.ar merge si la noi?pamantul nu e de cea mai buna calitate.Multumesc!

  1. RuBen

   hei neluta,
   trebuie studiat mai inatai calitatea solului si pe urma putem povesti cum stau lucrurile,
   pentru 2 ha, este o investitie destul de mare si e pacat sa mergi dupa ureche, trebuie obligatoriu un stidiu aprofundat,
   asa in mare o sa ai nevoie de 12000 butasi de zmeur
   daca ai nevoie de un specialist…pot sa iti recomand eu pe cineva din satu mare

 40. visinescu viorel

  cultiv zmeura si am plantatii in 2 locatii in arges si problema mare este ca nu ai loc pe piata de import si de mafia pietelor

 41. viorel

  am plantatii de zmeura in doua locatii in arges si nu pot intra pe piata din cauza importului si a mafiei pietelor

 42. CATALIN

  Buna ziua,
  cum pot achizitiona drajoni pentru a planta in toamna?

  1. RuBen

   comanda telefonica ….iar expeditia se poate oriunde in tara cu Fancourier 🙂

 43. bitoiu cristina

  de ce se pateaza fructul de zmeura

  1. RuBen

   pentru ca este prea copt (maturitate inaintata)

 44. burlacu

  cu un an in urma am plantat o livada de nuci ,crezi ca as putea planta si zmeura printre nuci ?

  1. RuBen

   sigur ca da, 🙂

 45. Stanculea Nina

  Ma bucur ca am gasit acest site! Am o suprafata de 25/20 pe care as dori sa plantez arbusti de zmeur! Am primit in dar acum un an un butas de zmeur care face fructe foarte mari si pana toamna foate tarziu! Imi puteti spune ce soi ar putea fi? si daca da as dori ca pentru la toamna sa achizitionez si eu firele necesare suprafetei de o am! Multumesc ,Nina Stanculea

  1. RuBen

   Nina, cu siguranta ca soiul respectiv este unul din soiurile care produce fruct tot timpul verii,
   eu iti recomand Autum Blitz 🙂

 46. florin

  salut ruben as vre sa stiu daca plantez anul acsta zmeura ia se taie an fiecare an sau la doi ani mersi astept raspuns

  1. RuBen

   florine, planta de zmeur are urmatorul ciclu de viata:
   un an creste, urmatorul rodeste iar pe urma se ususca si este taiat si aruncat, intre timp a crescut alte plante din radacina care o inlocuiesc pe cea care moare, este un circuit continuu 🙂

 47. Liviu Boros

  as dori si eu butasi de zmeur daca puteti sa imi dati o informatie va multumesc!

  1. RuBen

   liuviu…la toamna putem vorbi de butasi…acuma pregateste terenul, aratura, gunoi de grajd daca e nevoie etc 🙂

 48. marian

  Bun aziua,
  Cum putem apara cultura de daunatori ( vrabii, grauri s.a)? fara sa stam planton si de zi sau noapte de noapte?

  1. RuBen

   sperietori, pocnitori…etc:)

 49. iorga elena

  multumesc ruben am aflat multe lucruri interesante…

  1. RuBen

   cu placere, ma bucur 🙂

 50. Delia

  Buna,
  As fi curioasa daca binevoiti sa-mi spuneti cam care este aproximativ costul de infiintare al unui hectar de zmeur. Stiu ca problema este relativa, insa m-ar ajuta un interval. Astept un raspuns. Va doresc o saptamana cat mai placuta!
  Delia

  1. RuBen

   Buna Delia,
   ca si o medie de infiintare pot sa iti comunic urmatoarele:
   1. costuri cu material saditor – 6000 drajoni x un pret de 2,5 lei= 15000 lei
   2. pregatirea terenului asta in cazul in care vorbim de un teren arabil care a fost lucrat in ultima perioada de timp:
   – aratura 500 lei
   – grapa cu discuri 250 lei
   – administrarea ingrasaminte organice- gunoi de graj, minim 30 tone pe hectar daca e necesar – 1500 lei
   – costurile aici la pregatire pot varia in functie de profilul solului si natura tarenului in gereneral
   costuri totale cu pregatirea terenului 2250 lei
   3. manopera de plantare : 5 oameni x 4 zile x 60 lei/zi= 1200 lei
   4. cheltuieli diverse: proiect tehnico-economic (este o investitie destul de mare sa o faci dupa ureche, riscuri mult mult prea mari,), analiza sol, transportul materialului de plantat,…etc
   5. spalieri pentru sustinerea culturii, aici iar e de discutat dar….se ajunge lejer la un cost de 10000 lei
   sper ca am elucidat cat de cat cateva probleme 🙂

 51. Delia

  Iti multumesc pentru raspuns. Eu sunt inginer horticultor si doresc sa-mi infiintez un hectar de zmeur, insa inainte de orice cer parerile specialistilor din domeniu. Nu am sa fac nimic dupa ureche, si incerc sa fac calculele cat mai non-optimist, sa nu ma trezesc cu surprize. Am notat numarul tau, sigur voi reveni cu intrebari si la momentul oportun am sa-ti cer si o oferta pentru materialul saditor. Iti doresc o saptamana cat mai placuta si spor la treaba!

 52. nelutu

  Buna ziua.
  Pentru cei care au deja culturi: cum se poate valofica productia ?

  1. RuBen

   – piete agroalimentare
   – magazine alimentare
   – procesatori

 53. alexandru

  Buna ziua as vrea sa infintez o plantatie de zmeura in jud.Alba pe o suprafata de 400 mp este profit la o aseamenea suprafata ?Rugamintea mea e daca ma puteti indruma cam ce nr de butasi as avea nevoie si cand sa o plantez si la ce dinstanta?Si la recolta unde as putea vinde eu zmeura recoltata este desfacere? multumesc anticipat

  1. RuBen

   la schema de plantare de 2 x 0,5 (2 metri intre randuri si 0,5 metri intre plante pe rand), ai nevoie de 400 butasi
   valorificare se poate face la pietele agroalimentare, magazine sau procesatori, ideea este sa fie cat mai buna si multa cantitate :),
   daca aveti nevoie de alte informatii: butasi, etc…ne auzmi 🙂

 54. escorial

  Buna ziua.Unde pot sa gasesc o lista actualizata cu pesticidele omologate pt zmeur in Romania ?

 55. Schiop Lucia

  Buna ziua , noi am mai stat de vorba prin intermediul internetului, rasunsul pe care l-am primit de la tine mi-a fost de ajutor dar mai am o rugaminte , daca faci irigatii la plantatia de zmeura si ce tip de irigatii ? as dori cateva detalii
  Daca se poate si cateva ilustrate si recomandari .

  1. RuBen

   din pacate…sunt tot la sistemul de udare clasic cu furtunul si galeata,
   daca ar permite fondurile….se poate pune sistem superb de irigatie prin aspensor sau picurator 🙂

 56. nelutu

  Buna ziua.
  Pentru cei care au deja culturi: cum se poate valofica productia

 57. Tiberius

  Buna ziua,
  Am in gradina casei in Timisoara o suprafata cam de 15 mp. ocupata cu tufe de zmeura ,crescuta mai mult spontan fara sa fie ordonata intr-un fel oarecare. Intrebarea mea este cum as putea sa o ordonez si cand intrucat nu sunt prezent in Romania decat 3-4 luni pe an in perioada vara -toamna.

  1. RuBen

   acuma in toamna e cel mai ok…..dar va fi multa munca cu zmeurul deoarece se inmulteste foarte bine din radacini, iar alea care vor ramane in sol…..or sa dea altele si tot asa 🙂

 58. Ionut

  Buna domnule Ruben as putea sa plantez zmeura si intr-un solar ? dar cred ca trebuie aerisit vara ?

  1. RuBen

   Ionut,…in Anglia sunt sute de hectare cultivate in solar :),….dar costurile vor fi mult mai mari

 59. Mirabela

  Buna ziua,
  As avea si eu cateva intrebari cu privire la zmeura, bine pentru consumul propriu :D. De curand m-am mutat in germania si am gasit zmeura in gradina destul de multa pe langa coacaze rosii si merisoare si as vrea sa stiu daca procedez bine pentru a rari zmeura deoarece aici nu a mai locuit nimeni in ultimi 3 ani si a crescut haotic iar ca si rod anul acesta nu a fost foarte bun iar uni butasi cei care erau cei mai incarcati cu fruct s-au uscat fara a mai apuca sa se coaca fructele. Deci in luna Octombrie sau cand cad frunzele pot incepe sa scot butasi si apoi sa ii replantez iar dupa replantare se taie la cca 15-20 de cm deasupra solului? Va multumesc.

  1. RuBen

   Mirabela, se poate interveni printr-o rarire a acestora, eliminarea tufelor uscate si rarirea celorlalte astfel incat sa ramana maxim 10 bucati la un metru liniar, bine ar fi si o sapa buna culturei respective,
   o sa iti trimit pe mail un material foarte bun care o sa te ajute 🙂
   spor la munca 🙂

 60. mirel

  Sunt din Neamt si as vrea sa infiintez o cultura de zmeura pe o suprafata de 25/15 m pentru inceput. Ma intereseaza toti pasii care trebuie facuti… si procurarea de butasi. daca e posibil am putea sa pastram legatura pe mail sau telefonic.

  1. RuBen

   Buna Mirel,
   pasi de urmat sunt:
   – aratura
   – gunoi de grajd
   – dicuit (grapa cu discuri)
   – plantat zmeurul
   – intretinere cultura
   plantarea se executa in octombrie , sau martie aprilie
   pentru orice alte detalii sau material saditor iti stau cu placere la dispozitie 🙂

   1. mirel

    Gunoiul de grajd se pune pe toata suprafata sau doar in gaurile unde se planteaza butasii? ce soi recomanzi?

    1. RuBen

     se poate in 3 moduri cu gunoiul de grajd:
     1. pe toata suprafata
     2. la groapa unde se planteaza butasul
     3. pe randul de butasi (asta o recomand ca fiind cea mai buna varianta)
     pentru a recomanda un soi am nevoie de cateva informatii precum: care este obiectivul pe care il urmariti, si pe ce suprafata va fi

     1. mirel

      terenul are 300 mp2, pamantul este unul hleios. ce soi recomandati si la ce pret? obiectivul este de a ma dezvolta pe viitor la suprafete mai mari.

     2. RuBen

      Mirele,
      daca doresti numai sa testezi recomandarea mea este sa mergi pe mai multe soiuri sa te convingi singur fara alte recomandari de nicaieri 🙂
      pui 4 -6 soiuri cate 25-50 bucati din fiecare si in doi ani …ai o idee despre ce se poate si ce nu

 61. ramona capruciu

  Buna ziua, În iarna anului trecut, temperaturile extrem de scăzute au afectat strugurii de masă,. Să nu mai vorbim de temperaturile ridicate ale acestei veri. În aceste condiții pentru zona de sud a Olteniei ce soi recomandați, și costurile pentru aproximativ 250-300 buC. Mulțumesc

  1. RuBen

   soiul de zmeur karmin,
   pret aproximativ 3,2 lei/bucata 🙂

 62. Nicusor

  Salut
  Am si eu in gradina aproximativ 25 m2 de zmeura crescuta „alan-dala” doresc sa ma apuc sa o raresc cumva sau sa o sap sa am de consum propiu. intrebare mea este: Pot sa bag casmaua si sa sap prin ea sa creez cumva randuri ? Este o adevarata mini jungla acolo si nu stiu daca este indicat.
  De ani de zile nu s-a mai ocupat nimeni de acea zmeura, se poate intinerii cumva?
  Multumesc anticipat

  1. RuBen

   Salut Nicu,
   se poate linistit ceea ce doresti sa faci :), zmeurul se inmulteste foarte puternic din radacini, astfel ca daca ii ordonezi un pic…le va prinde bine 🙂
   spor la munca

 63. Nicusor

  multumesc , ma apuc de treaba de maine

  1. RuBen

   spor Nicule 🙂

 64. Urziceanu Yasmin

  Salut Ruben!Numele meu este Nicusor(nu sunt acelasi de mai sus) si as dorii daca poti sa ma ajuti cu ceva informatii.Am si eu o gradina in spatele case de 700 mp in zona Timis mai exact Jimbolia si as vrea sa te intreb daca tu crezi ca as putea sa scot profit din cultivarea zmeurului in conditiile in care aici candva a fost zona mlastinoasa iar cand ploua panza freatica este la 2m adancime si solul este dupa parerea mea foarte bogat.Daca tu consideri ca se poate,recomanda-mi te rog un soi si sper ca pot ca pe viitor sa te mai deranjez cu alte intrebari pt ca mi se pare ca stii despre ce vorbesti.Multumesc anticipat!

  1. RuBen

   se poate sigur ca da
   soiuri recomandate: karmin, fertodi zamatos, golden quen

 65. Cristi

  Eu am doar doua tufe de zmeura, dar articolul dvs, si comentariile m-au ajutat. Va multumesc, si va doresc multa sanatate si succes.

  1. RuBen

   Cristi, spor la munca si te mai astept pe blog 🙂

  2. RuBen

   Cristi, spor la munca si te mai astept pe blog 🙂

 66. Bogdan

  Salut. Cineva din zona Moldovei interesat de cultura zmeurului?

  1. vasile

   salut, daca intrebati de R.Moldova, atunci : sigur ca sunt persoane ce cultiva zmeura. iata de curind mi`a venit si mie ideia sa ma ocup cu asta. cum crezi, bade Ruben, care soi e mai bun pt nordul Moldovei? ms anticipat. vasile

   1. RuBen

    dle. Vasile conditiile pedoclimatice din RM difera fata de cele din RO?

 67. cristi paraschiv

  Maxim respect din partea mea si ma bucur pt succesul tau, sunt foarte hotarat sa infintez o plantatie de zmeura si as dori sa stiu daca imi poti asigura materialul biologic necesar, as dori un tel de contact sau o adresa de mail, multumesc mult.

  1. RuBen

   cristi,
   poti sa ma suni cand ai timp sa povestim,
   0769538549 cosmote
   acuma este material foarte bun, pentru primavara nu e garantat ca mai gasesti, iar la cantitati mari vorbim si de alte preturi 🙂

 68. Mirela Ardelean

  Buna ziua , in primul rand vreau sa va felicit pentru articolul d-voastra , am si eu unele nelamuriri , am plantat in gradina o suta de fire de zmeura din care s-au prins jumate nu stiu din ce cauza, sunt interesata de plante pe o suprafata de jumate de hectar, care ar fi cel mai indicat soi (sunt din jud Arad) si care ar costurile ?
  Va multumesc si inca o data felicitari.

  1. RuBen

   Mirela,
   inainte de a incepe investitia intr-o cultura de zmeru trebuie sa ai asigurate urmatoarele:
   1. sursa de apa
   2. acces rapid
   3. sol pregatiti pentru cultura
   necesarul pentru jumatate de hectar se ridica la 3000 bucati de zmeur
   zmeurul care s-a uscat….e posibil sa fie din cauza secetei din vara sau…ai cumparat plante moarte nu pot sa iti spun exact cauza dar…nu iti fa probleme ca cele care au ramas …..au sa se inmulteasca astfel incat o sa acopere golurile din sitem 🙂
   solul il pregatesti inainte sa fie ok pentru cel mai productiv zmeur, banuiesc ca vrei ceva cat mai rentabil 🙂
   numai bine

 69. Mirela Ardelean

  Va multumesc pentru raspuns , care ar fi cel mai bun soi in zona Aradului , ce soi mi-ati recomanda ?
  Aces la apa avem ,( sistem de picurare) doar solul mai trebuie pregatit, poate fi afectate plantele daca am dat cu 2 saptamani in urma cu ierbicid total si noi vom planta in martie – aprilie ?
  Va multumesc pentru ajutor

  1. RuBen

   ierbicidele totale de obicei nu au remanenta in sol deci nu are ce probleme sa fie din acest punct de vedere,
   o sa iti trimit pe mail cateva informatii foarte bune 🙂

 70. burlacu

  Faceti un lucru foarte bun,felicitari.

  1. RuBen

   multumesc 🙂

 71. bota marica

  buna ziua ,sunt din jud. satu-mare si am si eu o intrebare cum se face taierea zmeurei ?

  1. RuBen

   Promit sa revin cu un articol pe aceasta tema 🙂

 72. Monica

  Buna ziua, va rog mult sa-mi explicati cînd se taie tulpinile , ale mele au crescut la 1,50 cm ,încît s-au indoit ,sunt pe spalier si legate dar nu stiu cum sa fac ,pot sa le tau acum si sa le pun sa faca drujoni, va rog sa -mi explicaţi,dar gunoiul de grajd se poate pune acum avem mranită si cam cât.Va rog sa ma scuzaţi că vă pun atâtea intrebari .Va multumesc din suflet

  1. RuBen

   Monica, revin cu un raspun mai tarziu deoarece abia acuma am reusit acest lucru,
   tulpinile de zmeur se sectioneaza in perioada de repaus vegetativ adica pana nu incepe vegetatia in primavara, la fel si administrarea gunoiului de grajd tot in aceasta perioada cand perminte timpul 🙂

 73. Pavel I Emanuiel

  Buna seara RuBen!
  In urma cu 2 ani mi-am infiintat o cultura de zmeura,pentru familie,cu 2 soiuri,in gradina.terenul este foarte bun,ingrasat.Anul trecut am avut pana la inceputul lui noiembrie fructe,soiurile fructifica tot anul.Anul acest,datorita ploilor din mai-iunie am avut o recolta de peste 600 grame/arbust,recolta pe care am cules o circa 3 saptamani.Din cauza sectei din vara-toaman nu am mai avut fructificare iar daca nu udam arbustii ,cam 4-5 udari manuale,aveam ”sansa”sa pierd arbustii.Ploile care au sosit,in octombrie,foarte utile,mi-au permis sa maresc suprafata cultivata cu inca cativa arbusti, prin plantare, cand,la plantare,am facut si conducerea lor pe langa tutori din lemn de salcam ,acestia rezista cam 10-12 ani cat si plantatia de zmeura.Beneficiind de un teren usor ,in combinatie cu un sistem radicular bogat mi-au permis sa fac o plantare cu pamant pe radacini.Pentru a avea certitudinea prinderii am udat gropile inainte de plantare si dupa,iar la 2-3 zile am mai facut 2 udari abundente.Am urmarit starea foliajului,prin observare vizuala,si am constatat foarte mica diferenta intre el si al celorlalti arbusti.Am certitudinea,beneficiind si de o iarna nu prea geroasa,sper,de o prindere 100%.Primavara,inainte de aparitia buruienilor fac o ingrasare cu must de balegar concentratie 30-40%,urmata de o erisire usoara a soluli si indepartarea radacinilor de buruieni care apar in urma mobilizarii solului .Mobilizare o fac cu o furca cu 4 colti de circa 15 cm,indoita la 90 grade,sistem gura de lup.In parcursul anului repet ori de cate ori pot acesta operatie,de mobilzare si igenizare.Acest lucru il pot face datorita suprafetei mici pe care am cultura.Pentru familie.Dau aceste sfaturi pentri cei care vreau,ca si mine sa aibe ,in gradina,un arbust care te recompenseaza pe masura muncii depuse pentru el.Cand am facut plantarea am eliminat arbustii uscati,de 2 ani,si pe cei care au avut o dezvoltare anemica.Am last maxim 3-4 arbusti si in primavara voi mai suprima,las numai 2 ,cei mai vigurosi.Deasemena,in cursul anului elimin lastarii care sunt la distanta mare de tutore .Fac o crestere a lor cat de cat controlata.

  1. RuBen

   Pavel,
   multumiri de sfaturi , apreciez gestul facut si esti binevenit oricand intre noi 🙂
   daca mai ai si alte sfaturi, poze, filme…mi-ar face o deosebita placere sa le postez
   pentru a impartasi din experienta ta
   numai bine 🙂

 74. ion

  Buna seara RuBen! Eu sunt din Moldova,as vrea sati dau o intrebare. Cum as putea procura butasi pentru 0.5ha. Cit mar costa si ce soiuri,lotul se afla pe un ses. Eu locuesc in partea de centru a Moldovei. Iti multumesc din tot sufletul.

  1. RuBen

   Ioane,
   nu stiu exact procedura in ceea ce priveste vama unor aastfel de produse,
   la jumate de hectar ai nevoie de 3000 de plante

 75. Daniel Corbut

  As vrea sa plantez in primavara zmeura, aveti de vanzare si la ce pret?
  Sunt din zona Tinca, jud Bihor.
  Multumesc

  1. RuBen

   Daniel, este material foarte bun, pretul este de 3,5 lei/bucata, pentru cantitati mai mari de 1000 bucati vorbim de alte preturi 🙂

 76. geany

  doresc sa infiintez o plantatie de 1 ha in jud mehedinti pe un teren cu inclinatie de 30%,vedere spre sud si doresc sa stiu daca trebuie neaparat sa ii fac terasament? Ma intereseaza soiul polka la ce pret pot sa il achizitionez

  1. RuBen

   geany, iti recomand soiuri precum cayuga sau the latham

 77. Luminita

  Foarte util articolul tau. As vrea sa infiintez si eu o cultura de zmeura si mure dar as vrea sa imi dai mai multe detalii despre soiurile de zmeura si cel de mure pe care le comercializezi. As vrea sa cumpar butasi de la tine. Te rog sa imi spui daca butasii au radacina sau sunt doar tulpini taiate(asa cum se vand la unele supermatket-uri)?.

  1. RuBen

   Luminita,
   butasi sunt inradacinati si sunt foarte foarte ok,
   iti trimit un material pe mail sa studiezi bine problema inainte de a incepe munca 🙂

  2. Luminita

   Multumesc, am primit materialul pe mail e f. util. Cand incep livrarile la butasii de zmeura si mure?

   1. RuBen

    comenzile pentru arbusti se fac de acuma, iar livrarile din luna martie cand este posibil,
    comenzile se pot lansa telefonic la 0756 300 797
    sau pe mail : ruben_budau@yahoo.com

  3. Luminita

   As mai avea o intrebare. Am intr-o parte a gradinii mure cu spini vreau sa desfiintez cultura de mur cu spini si sa o inlocuiesc cu cea de muri fara spini. Deocamdata am taiat tulpinile murelor dar mai trebuie indepartata radacinile . Nu stiu cum voi reusi am inteles ca au radacina f adanca la 50 cm in pamant. Nu stiu cum sa scap de cultura veche de mur cu spini. O sa incerc sa scot cu harletul radacinile de mur dar nu cred ca voi reusi sa le scot in totalitate si mai ales nu pot sapa la o adancime asa de mare. Ce ma sfatuiesti sa fac pentru a putea scapa de murele cu spini?

   1. RuBen

    trebuie scoase radacinile mari cat este posibil, pe urma…cand ies lastari acestia trebuie suprimati, sau aplicat un erbicid pe baza de glifosat, atentie insa la capitolul erbicide, acesta trebuie aplicat numai pe frunzele verzi, iar unde ajunge….usuca tot

   2. Pavel I Emanuiel

    Luminita,am si eu,in gradina mur fara spini.Est un arbust foarte agresiv,daca nu il tii sub control o sa iti invadeze toata gradina.pentru a termina cu murul salbatec este foarte simplu.Daca ai pe cineva mai voinic sa ia niste manusi(palmare)si sa il smulga,radacinile lui nu sunt adanci sunt de suprafata,radiculare,insa au o mare arie de raspandire.Dupa smulgerea lor trage cu o grebala ,de gradina,cu dinti de fier prin pamantul rascolit,o sa agate radacinile mai mici ramasa.Daca vor mai aparea lastari cel mai bine este sa ii smulgi cand au circa 30 cm,pentru a ii putea prinde bine in mana.Daca nu ai o minima experienta in folosirea erbicidelor, asa cum iti scrie si domnul Ruben,nu le folosi s-ar putea sa obtii efecte contrare la ceea ce doresti.

 78. Ritco Ovidiu

  salut imi poti spune un algoritm cum se imulteste zmeura !?sunt din dobrogea si as vreaq sa incerc o cultura mai marisoara dar momentan vreau sa invat putin cate putin cu plantatie in gradina de la sat!

  1. RuBen

   este foarte simplu din drajoni de radacina, exact cum se inmulteste ea in mod natural in fiecare an, doar ca trebuie mutata din locul respectiv

 79. Ritco Ovidiu

  aa deci acesti drajoni cresc langa „|planta mama” cu radacina cu tot ?si trebuie luat si replantat altundeva? sii mai trebuie taiat?sau il las asa?

  1. RuBen

   trebuie luat cu tot cu radacina si mutat 🙂

  1. RuBen

   spor la munca 🙂

  2. Pavel I Emanuiel

   Ovidiu,daca vrei sa iti extinzi cultura de zmeura fa urmatorul lucru:lasa zmeurul sa drajoneze si alege ,in timpul cat drajoni cresc,cativa 3-4 mai vigurosi ,de la fiecare arbust,pentru plantat in toamna si maxim 2 pentru al inlocuii vechiul arbust.Daca ai posibilitatea sa faci udari,cand este seceta ,este bine,Toamna tarziu,dupa primele brume si oprirea vegetatie poti sa scoti drajonii cu pamant pe radacini ,daca este posibil,si sa ii plantezi nu mai adanc decat au fost ei ,cel mult 1-2 cm pentru tasarea solului.planatrea fa-o daca te extinzi in continuare la distante cat mai mari intre arbusti pentru a putea recolta viitorii drajoni fara sa te jenezi in activitate.La palntare uda din abundenta solul si apoi regulat la 3-4 zile cateva udari,vezi tu,cel putin 2-3.In acest fel radacinile se vor sabiliza in sol toamna si primavara cand se va porni vegetatia vor fi fixate in sol.Spor si succes.Iti spun din experienta propie si sa stii ca am satisfacii deosebite cu zmeura.

   1. RuBen

    Pavel multumiri pentru sfaturi 🙂

 80. Dana

  Buna dimineata
  M-ar interesa sa platez cativa puiteti de zmeur, dar nu prea stiu cum si cind sa incep. Am inteles din comentarii ca detinteti un material in acest sens, As putea beneficia si eu de el va rog?
  Multumesc

 81. Florin

  Te rog sa imi trimiti un material pe mail ca sa studiez bine problema inainte de a incepe plantarea zmeurului. Multumesc, Florin

 82. Dana Zanescu

  Buna ziua
  Am citit partea despre zmeur si acum am cateva intrebari:
  – terenul pe care il am este undeva prin Prahova, deci zona deluroasa – asta e bine
  – pe zona de teren unde as dori sa plantez zmeur nu a mai fost plantat nimic de multa vreme… credeti ca s-ar putea incerca o mica plantatie?
  – cand ar fi momentul mai bun de plantat – toamna sau primavara (in carte pare sa fie mai favorabil toamna)
  – dintre soiurile pentru care le aveti care vi se pare ca s-ar potrivi zonei pe care am incercat sa o descriu (mie mi-ar placea soiul Remontate)
  – cand se poate face comanda in asa fel incit sa „nu ratez” intervalul de timp de plantare
  – nu se intimpla sa mai aveti si 2-3..5 pui de coacaz rosu sau negru?
  Multumesc frumos

  1. RuBen

   Buna ziua Dana,
   – terenul este bine sa fie lucrat pe toata suprafata, iar daca nu a fost lucrat de mult timp,…sa il pregatiti cel putin cu un an inainte,
   – se poate planta atat toamna cat si primavara
   – remontant sau cayuga
   – comanda se face in perioada aceasta, iar coacaz din pacate nu mai am pana la tomana
   numai bine si spor la munca 🙂

 83. Radu Alexandru

  Buna ziua! Ma gandesc serios sa plantez si eu zmeura, in cantitati mai mari , se poate te rog sa imi trimiti si mie pe mail materialul de care vorbiti? Multumesc anticipat!

  1. RuBen

   Radu, ai pe mail materialull

 84. Radu Alexandru

  Multumesc frumos! Acum ma pun pe citit 😀 O zi faina!

  1. RuBen

   spor 🙂

 85. Gabriel

  Salut Ruben, mai pe scurt m-am indragostit de zmeura si pentru inceput as vrea sa incerc cativa butasi de zmeura (cred ca 20)sa vad cum le merge in zona mea. Putem sa tinem legatura sa-ti dau o comanda de butasi si sa-mi dai cateva sfaturi de plantare?

  1. RuBen

   sigur ca da Gabriel,
   scrie-mi o comanda pe adresa de mail sa o inregistram, am nevoie de adresea de livrare, numarul de telefon si comanda plantelor la adresa: ruben_budau@yahoo.com, …
   si daca mai sunt si alte intrebari, nu ezita sa imi scrii 🙂

 86. Mariana Mandis

  buna, poti sa imi trimiti si mie pe mail materialul despre cultivarea zmeurei. Multumesc si o zi buna

  1. RuBen

   sigur ca da 🙂

 87. horatiu

  domnule ruben mie inca nu mi-ati raspuns si nu stiu ce sa cred
  am o suprafata de 1 ha in panta( difernta de nivel pe o lungime de 70 metri este de 6 metri). se poate planta in panta sau trebuie sa fac terasament?

  1. RuBen

   Horatiu, daca panta este prea mare….e pericol de scurgeri de suprafata, ravene, torenti etc,
   ar fi mai indicat terasarea terenului, ajuta foarte mult si la retinerea precipitatiilor

 88. Mihaela Daniela

  Buna seara,
  As dori sa plantez citiva arbusti de zmeura si as aprecia daca m-ati putea consilia in aceasta privinta, soiuri, tipuri de teren potrivite, ingrigiri, preturi pentru butasi… Va multumesc

  1. RuBen

   Mihaela, iti trimit pe mail mai multe detalii 🙂

 89. gyll

  Buna ziua Ruben!
  S-ar pare ca datorita conditiilor de temperatura din iarna acesta anul acesta sa fie propice pentru arbustii fructiferi.Am verificat,mai inainte,cativa arbusti de zmeur si deoarece nu au fost geruri mari in acesta iarna nu sunt distrusi de inghet cum s-a intamplat iarna trecut,cineva a pierdut 60%.Am plantat cativa drajoni de coacaz negru in toaman ,sunt curios cum vor reactiona cand da caldura.Sunt sub protectie de pet-uri.Te voi tine la curent cu evolutiile atat la smeur,mur cat si coacaz.Din dialogul nostru sper ca vor invata si alti cultivatori,amatori,de arbusti fructiferi.O zi buna!

  1. RuBen

   nu cred ca este nevoie la coacaz de protectie cu peturi,
   coacazul este destul de rezistent
   multumiri pentru sfaturi si asteptam si poze 🙂
   Doamne ajuta !:)

 90. Emil

  Buna ziua.
  As dori sa plantez trei randuri de zmeura de cate 10 metri, din soiurile: remontant, Cayuga,Citria. Ma puteti ajuta cu documentatie si bineinteles material biologic?

  1. RuBen

   Buna Emil,
   documentatia o gasesti pe mail, pentru o comanda te rog sa imi lasi numarul necesar de butasi din fiecare soi pe care ii doresti, precum si aadresea de livrare a acestora si numarul de telefon,
   numai bine 🙂

 91. Constantin Bogdan Alexandru

  salut.ma gandeam sa incep o plantatie de zmeur in gradina eventual si acoperita.am inteles ca aveti un material de studiu cu tot ce implica.v.as fi recunoscator daca mi l.ati putea trimite pe mail. bogdan_aka47@yahoo.com multumesc.

  1. RuBen

   spor la munca 🙂

   1. Alex

    Salut Ruben.Si eu sunt interesat de infiintarea unei plantatii.Esti amabil sa mi impartasesti materialuul de studiu si informatile necesare infiintarii, pe mail-ul alex.ionut16@yahoo.com ? Multumesc anticipat!

    1. RuBen

     se rezolva 🙂

 92. suciu paul catalin

  salut as cultiva deocamdata vreo 10 ari de zmeur cine ma poate ajuta cum sa incep si cum sa fac acel gardulet de sustinere. ce ingrasamant trebe dat sa nu mai creasca iarba si buruieni?

  1. RuBen

   paul, prima data trebuie sa incepi cu plantarea si pe urma spalieri etc:)

 93. Dan

  Salut. care e cantitatea minima de butasi de zmeur pt comanda? Ma interesa remontantul…

  1. RuBen

   o bucata 🙂

 94. Ioana

  Zmeurul si murul cresc in paduri mai rare?

  1. RuBen

   plantele au nevoie de soare, aer etc,….dar daca padurea este mai rara..sunt sanse de reusita :), merita incercat un an doi pe un esantion mai mititel

 95. gyll

  Tinand cont de faptul ca in stare de salbaticie acesti arbusti se gasesc la palele padurii(stiati ca si padurea are poale,ca si rochiile?)sau in luminisurile rezultate in urma defrisarii sau a taierii ”la ras;;a padurii nu cred ca exista sansa ca arbustii de cultura sa reiste in padure.Pe liziera(poala)cred ca existasansae cu conditia ca sa nu aibe concurenta,deci trebuie ingrijita si curatata de alti concurenti,macesi,paducel,porumbar,etc.

 96. Ioana

  multumesc de feedback 🙂

 97. Nic Carpen

  Dl Ruben, felicitari pentru acest articol. Eu ma ocup in momentul de fata de cultura cereallelor pe o supraftata destul de mare si as dori sa infiintez pe langa casa o cultura de zmeur si mur fara spini . Poate si ceva coacaze si goji, dar asta mai tarziu. V-as fi recunoscator daca ati putea sa-mi trimiteti mai multe detalii pentru a studia cazul mai in amanunt. Ma gandesc undeva la 2 ha pt fiecare, asa de inceput. Multumesc

  1. RuBen

   se rezolva, spor la munca 🙂

 98. deny

  Domnul Ruben faceti si comenzi si de un 100 si daca puteti sa trimiti coletul prin posta romana astept raspunsul dv .

  1. RuBen

   Deny
   trimit si cantitati mici sigur ca da
   problema e ca pe posta romana dureaza 3-5 zile pana ajung la desrinatar
   din acest motiv nu trimit pe posta romana
   ….insa daca vrei sa trimit pe raspunderea ta…:)

 99. Georgescu

  Buna ziua. Am si eu (pt. casa) 2 randuri de zmeura de cca 5 m lungime fiecare. Am incercat sa pastrez o distanta suficient de mare pt a putea merge printre ele sa poti recolta. Cu toate astea cand cresc f. mari se incurca de nu mai poti intra. Cum se poate proceda? Se poate taia din partile laterale,varfuri, etc.? Spatiul dintre ele fiind de aproximativ 50 cm. Nu am avut posibilitate sa las mai mult. Multumesc. I.
  Georgescu

  1. RuBen

   trebuie taiate pentru a putea avea acces la ele

 100. Silviu

  Salutare Ruben,
  Ma poti ajuta, pe mail, cu mai multe detalii despre modalitatea de cultivare a zmeurei, as mai putea in luna aprilie sa ii plantez? M-ar interesa si sfatul tau in ceea ce priveste dulceata, mai exact care ar fi cel mai bun soi pentru acest tip de productie.
  Multumesc anticipat,
  Silviu

  1. RuBen

   astazi se rezolva 🙂

 101. Mirel Bratosin

  Buna ziua
  Apreciez din suflet faptul ca incercati sa ajutati si pe altii cu experienta dumneavoastra si daca nu este deranjul prea mare as dori si eu mai multe informatii despre aceasta cultura si material pentru plantare. Suprafata este de aproximativ 30/10 metri momentan, vreau sa plantez mai multe soiuri recomandate de dumneavoastra iar in anul ce vine in functie de rezultate sa ma extind de la 5000 pana la 30000 metri patrati. Exista piata de desfacere, perioada aceasta este tarzie sau se mai poate face ceva? Sunt constient ca suntem in aprilie dar daca nu incerc nu stiu ce rezultate pot obtine. Daca ma puteti ajuta va sunt recunoscator din suflet.
  Cu stima
  Mirel Bratosin

  1. RuBen

   Mirel,
   trebuie sa studiezi acuma in perioada asta pietele si magazinele de profil pentru a vedea cum stau lucrurile cu vanzarea zmeurei 🙂

 102. Mirel Bratosin

  Am uitat sa precizez ca zona in care se va face cultura este la aproximativ 50 km de municipiul Buzau, intr-o zona de deal, altitudine 600 metri cu un ph de aproximativ 5,5 -6.
  Inca o data cu mii de multumiri pentru raspunsuri
  Mirel Bratosin

 103. gyll

  Ne-am bucurat de o iarna fara greutati si un inceput de Martie frumos.Ce a urmat, cand cu exceptia de plantari de pomi si arbusti, nu putem face nimic ma face sa ma intreb cat de mult va fi afectata productia anul acesta.Arbustii,zmeurul,murul,coacazul,agrisul, etc sunt gata sa isi porneasca vegetatia insa treneaza din cauza umiditatii si a timpului rece.

 104. Libu Carmen

  Buna ziua, as dori sa infiintez o cultura de zmeur in zona Dobrogea, daca mi-ati putea trimite pe mail mai multe detalii pentru a studia cazul mai in amanunt v-as fi recunoscatoare.

  1. RuBen

   Carmen,
   este pe mail ceea ce ai cerut 🙂

 105. Ciungara Dorin Vasile

  Ma numesc Dorin si sunt din zona Fagaras.O gradina de cca.30 ari (25mx125m)cu faneata, vreau sa o transform in cultura de zmeura.Pana pregatesc terenul ,s-ar putea asigura o asemenea cantitate de drojoni (Remontant si Cyntia in cantitati egale)pentru plantare in toamna?Sau nu e bine amestecarea culturilor?
  Marfa vanduta de firma d-voastra este insotita de acte necesare in cazul unei decontari ulterioare(fonduri europene)?
  Va multumesc anticipat pentru sfaturi si explicatii.

  1. RuBen

   Dorine,
   – materialul este insotit de decumentatie fito sanitara si tot ce mai e nevlie inclusiv factura etc
   pentru fondurile europene o observatie,
   poti sa decontezi ceea ce ai facut in proiect din momentul finantarii si nu dinainte sa faci proiectul 🙂

 106. Laura

  Buna ziua,
  As dori sa plantez citiva arbusti de zmeura si as aprecia daca m-ati putea ajuta consilia in aceasta privinta, soiuri, tipuri de teren potrivite, ingrijiri, preturi pentru butasi…As dorii sa stiu cand as putea face o comanda de 100 de bucati,( 50 bucati soi cayuga si 50 buc soi remontat),pentru toamna aceasta.Va multumesc!

  1. RuBen

   abia din septembrie putem vb de o comanda, pana atunci va trimit pe mail cateva informatii bune 🙂

 107. ciprian

  buna Ruben as dori si eu mai multe detalii despre cultivarea zmeurei , orice documentatie de care dispui mai detaliata
  Multumesc anticipat
  Ciprian

  1. RuBen

   ai pe mail cipriane 🙂

 108. Dorin

  Ma numesc Dorin.Am o livada(faneata) de cca.50 ari, pe care vreau sa o transform in cultura de zmeura,probabil in aceasta toamna.Sunt sigur ca dispuneti de drajoni pentru asemenea suprafata.Se pot cultiva si doua soiuri pe suprafete alaturate ? (remontant si Cytia)

  1. RuBen

   Dorin, se poate sigur ca da,
   totusi daca pe terenul respectiv este faneata este bine sa pregatesti foarte bine terenul inainte de plantarea zmeurului,
   iti trimit si un document pentru studiat 🙂

 109. Grigore

  Mi-sa parut foarte interesante discutiile de pe forum . Ma poti ajuta, pe mail, cu mai multe detalii despre modalitatea de cultivare a zmeurei ca as dori sa infiintez pe langa casa o cultura de zmeura si la toamna sa fac si o comanda . multumesc anticipat

  1. RuBen

   spor la munca grigore 🙂

 110. Pavel I Emanuiel

  Am cules prima recolta de zmeura.
  Anul acesta am observat un lucru:
  Datorita secetei care a urmat dupa perioada de ploaie din Martie-Aprilie foliajiul la zmeur nu s-a dezvoltat corespunzator,adica cam 60% din suprafata normala,lucru care a influentat in oarece masura recolta,arbustii care au avut umiditate au dezvoltat foiajul normal iar fructele sunt mai mari.
  Dupa recoltare am facut o curatire de buruieni a tere nului si am aplicat ,in dilutie,must de balegar rezultat in urma ploilor.
  In 2-3 zile fac recoltarea a doua.
  Cei pe care i-am plantat in doamna au si ei recolta,mai putina,si au drajonat.
  Pozele pe Facebook.

 111. marius

  am 2500mp teren si vreau samaapuc si ei dar in primul rand vreau sa va intreb unde va dati marfa ,va multumesc mult

  1. RuBen

   Marius, cantitatile mici precum vor fi ale tale merg la piata sau magazinele de profil 🙂

 112. relu

  as dori sa pun si eu din toamna jumate de ha. De unde as putea cumpara butasii de zmeura si cam cat ar costa? multumesc

  1. RuBen

   Relu ai pe mail 🙂

 113. razvan

  As dori si eu mai multe detalii despre cultivarea zmeurei.daca se poate.

   1. relu

    in toamna asta as vrea sa pun 60 ari de zmeur
    Dupa calculele mele mi-ar trebui cam 10.000 euro( sistem de irigatie inclus). As vrea si eu cateva sfaturi de la cei care au experienta in domeniu si as dori de asemenea sa vizitez o cultura de zmeur bine pusa la punct. Multumesc

    1. RuBen

     Relu, de unde esti?

     1. relu

      buna Ruben. Sunt din Vaslui. Lucrez acum si la un proiect poate obtin niste fonduri de la UE si poate din primavara sa ma apuc de treaba. Acum nici sa vreau nu as putea din cauza ca am avut un accident.

 114. Mihai

  as dorii si eu informatii despre cultivarea zmeurei si daca este profitabila. multumesc

  1. RuBen

   Mihai ai pe mail 🙂

 115. tudorel

  Salutare dispun de un teren de 10 arii in curtea proprie in judetul Teleorman unde as putea planta zmeura si as mai avea 5 6 arii la 3 case alaturate tot intr-o curte.
  Intrebarea mea este din experienta ta daca se merita sa incep o mica afacere cu asa ceva in aceasta zona si cu acest spatiu daca nu cumva este prea mic pentru a ma axa pe asa ceva si la ce suma se ridica pentru a cultiva acest teren si daca se merita as dori sa tin legatura cu tine pentru achizitionare de tot ce este necesar.
  Mersi.

  1. RuBen

   merita sa incerci tudorele, insa de pe 10 arii…o sa faci doar teste 🙂

 116. Maria

  As dori si eu niste informatii despres cultivarea zmeurei,Detin un teren in jud.Bihor in zona de deal care pina acum a fost faneata. Aprox.75 ari.Cat ar costa o astel de investitie.Multumesc anticipat.

  1. RuBen

   Maria,…spor la citit

 117. Dan Cosmin

  salut,vreau sa infiintez si eu o cultura de zmeur,ma poti sjuta putin si pe mine,sa-mi trimiti cat ceva scris,pe email?mersi.

  1. RuBen

   s-a facut 🙂

 118. florin

  Salut!As vrea si eu sa aflu mai multe despre aceasta cultura.Poti sa-mi trimiti si mie documentatie pe mail?

  1. RuBen

   Florine ai acuma pe mail:)

 119. florin

  Si daca se poate,as vrea si pentru mure daca ai ceva documentatie

  1. RuBen

   dada

 120. tudorel

  K mersii RUBEN asta vroiam sa stiu deoarece de alt teren nu dispun si ma gandeam ca ar fi un punct de inceput dar daca nu iese nimic adica macar sa traiesti nu si sa ai profit si sa te extinzi dupa ci doar pt teste asta e macar miam iesit din pareri pt ca ma gandeam sa ma mut la tara si sa ma ocup de inceput de asa ceva dupa care sa reinvestesc si tot asa dar asta e.
  Mersi de sfat.

  1. RuBen

   cu placere 🙂

   1. nelu

    Salut.O mica intrebare. Sub nuc pot planta zmeur?
    Multumesc!
    Nelu.

    1. RuBen

     Nelu, atata timp cat are sanse la soare si lumina …da se poate planta si zmeur 🙂

 121. haine online

  Hey! This is my first visit to your blog! We are a team of
  volunteers and starting a new initiative in a community in
  the same niche. Your blog provided us valuable information to
  work on. You have done a extraordinary job!

 122. Mirel Bratosin

  Salut Ruben
  Poti sa ma ajuti si pe mine cu niste material de studiu, am studiat problema si vreau sa invat cat mai mult innainte sa ma apuc de investit. Multumesc anticipat.
  Cu srima
  Mirel Bratosin

  1. RuBen

   spor la citit,:) ai pe mail

 123. Andreea Dobre

  Buna ziua,
  Ma intereseaza sa incep impreuna cu tatl meu, din aceasta toamna, plantarea de zmeura si eventual mure. Imi puteti trimite pe mail cateva informatii. Suprafata este 800 m.p. La cat credeti ca se ridica investitia?
  Multumesc anticipat!

  1. RuBen

   Andreea,
   la suprafata specificata ai avea nevoie de 550 plante de zmeur.
   costurile se ridica in functie de pretul plantelor, manopera, pregatire teren

 124. Cezara

  Buna RuBen. As dori si eu informatii despre cultivarea zmeurei si daca este profitabila. Multumesc.

  1. RuBen

   Cezara ai pe mail ce ai cerut 🙂

 125. gorgon stefan

  salut! vreau sa infiintez si eu o cultura de zmeur, mur, afin, coacaz. imi poti trimit ceva informatii referitoare la costuri, intretinere, productie pe email? multumesc!

  1. RuBen

   s-a rezolvat

 126. Mirel Bratosin

  Buna seara. Am solicitat si eu niste informatii despre aceasta cultura de la dumneavoastra dar pana acum nu am primit nici un raspuns. Puteti sa ma ajutati si pe mine? Nu stiu cum sa inmultesc aceasta cultura, va rog din suflet oferiti-mi si mie mai multe informatii. Am o mica cultura dar din pacate am pierdut mai mult de 80% din ea din cauza ca nu stiu ce sa fac sa-i fie bine. Va rog un ajutor cat de mic. Multumesc.

  1. RuBen

   ai pe mail Mirel informatiile cerute 🙂

 127. ioan26

  Va salut,
  Revin cu o rugaminte: daca puteti sa-mi trimiteti si mie documentatie legata de cultura arbustilor fructiferi: zmeur, mur, afin s.a ce mai aveti, plus ceva calcule de rentabilitate economica, dar nu la general, ci care s-au obtinut efectiv in cadrul fermei d-voastra. Mult respect!

  1. RuBen

   Ion ai pe mail 🙂

 128. Mihaela

  Buna ziua ,
  As dori mai multe informatii legate de cultura arbustilor fructiferi, documentatie: zmeur, afin, mur si altele si ceva legat de cheltuieli, costuri, productie, intretinere pe e-mail.
  Va multumesc!
  Mihaela

  1. RuBen

   Mihaela….spor la munca 🙂

 129. adrian

  buna ziua,daca sunteti lafel de dragut sa ma ajutati cu informatii privind costurile de infiintare si intretinere mur si zmeura.spor la treaba

  1. RuBen

   adrian ai pe mail 🙂

 130. calin nicolae

  Salut, am aprox 300 mp pe langa casa pe care as dori sa infiintez o mini plantatie de zmeura. Ce soiuri/soi ai recomanda? Crezi ca e rentabila? Poti sa ma ajuti te rog si cu material documentar despre zmeura? Ms fain. Spor la munca.

  1. RuBen

   Caline ai materialul pe e-mail, arbusti fructiferi sunt toti foarte rentabili, cu cat mai multe plante cu atat mai multe beneficii 🙂

 131. florin

  salut ruben,
  ai putea sa-mi trimiti si mie un material despre cultura zmeurului??
  Multumesc frumos.

 132. Patrick

  salut ruben,
  ai putea sa-mi trimiti si mie un material despre cultura zmeurului si murelui!!!

 133. nutu

  Buna ziua. Am o mica plantatie de zmeura in gradina, ma intereseaza daca imi puteti spune ce tratamente trebuie sa fac ?
  Am un teren de 50ari si vreu sa fac o plantatie de coacaza negru la toamna pe el, poti sa ma ajuti cu cateva raspunsuri : daca pot sa fac un proiect sa fac plantatie pe bani europeni, daca aveti un model dupa care sa fac proiectul ?
  Multumesc

 134. Maria

  As dori mai multe informatii legate de cultura arbustilor fructiferi, documentatie: zmeur, capsun, mur si altele .avem o cultura de 2 ani de zmeur si mur am reusit sa facem si irigare dar forte multa sa uscat ,puteti sa ne ajutati cu mai multe informatii pe e-mail .
  Va multumesc!

 135. Diana Ilie

  Buna ziua, as dori si eu informatii legate de infiintare, costuri si costurile de intretinere, doresc sa incep si eu o cultura. Va rog sa mi le atasati pe mail, multumesc pentru aceasta lectura grozava si spor in continuare.

 136. cosmin

  Buna ziua ,
  As dori mai multe informatii legate de cultura arbustilor fructiferi, documentatie: zmeur, afin, mur si altele si ceva legat de cheltuieli, costuri, productie, intretinere pe e-mail.
  Va multumesc!
  cosmin_paulescu@yahoo.com

  1. Ruben Budau

   Cosmine ai pe e-mail, spor la munca 🙂

 137. Cosmin

  Am un teren de aproxonativ 15 ha pe care doersc sa-l cultiv cu zmeura. Terenul nu a fost lucrat de ani buni, credeti ca va fii o problema pentru cultura? Daca se poate as dori informati despre furnizori de butasi, daca imi recomandati pe cineva si mai multe informati despre planatare si intretinere.
  Va multumesc!!!

  1. Ruben Budau

   Cosmine eu sunt unul din furnizori/consultanti,…ce tine de mine te ajut cu placere, iti expediez un material pe e-mail

 138. Sorin

  Buna ziua,
  ma numesc Sorin si sant un fost client care a cumparat circa 150 de butasi de zmeura (distribuiti in 4 soiuri) plus 20 butasi (un an) mur in toamna trecuta(noembrie 2013).Vreau sa va spun ca in ciuda dubiilor pe care le aveam atunci cand am plantat butasii(calitatea solului amestecat cu pietre din perimetrul gardului) pot sa afirm acum dupa ce marea majoritate a butasilor au inmugurit si s-au transformat in crengute cu flori(unele au deja fructe-citria,remontant) ca sant foarte forte multumit de calitatea materialului pe care l-am primit.Daca la zmeur di cei 150 de butasi plus 10 bucati cadou am avut doar 4 care nu au inmugurit la mur situatia este as zice modesta poate si din cauza faptului ca am plantat tarziu si nu am facut taierea butasilor dupa plantare pana la nivelul solului asa cum m-ati sfatuit .Oricum din cei 20 butasi de mur am 8 care au inmugurit si evident voi completa in toamna urmandu-va indicatiile in mod strict.V-am scris ca sa va multumesc si sa va urez succes pe mai departe,mult entuziasm si sanatate.
  Sorin M

  1. Ruben Budau

   Sorine, multumesc pentru mesaj si incredere, asa este murul cel mai probabil a fost un pic tarziu cand s-a plantat dar…se va compensa, cand ai foto cu plantatia ta mi-ar face placere sa o impartasim cu ceilalti prieteni 🙂

   1. Sorin

    Cu siguranta voi trimite fotografii si sper sa molipsim pe cat mai multi romani cu gustul pentru sanatate.Eu am si o farmacie,iar uneori cand lucrez in mica mea plantatie si apare cate un client,consatean sau cunoscut ,intrebandu-ma ce fac le spun ca pregatesc vitaminele cele mai bune si ieftine care exista.Abia astept sa incep tratamentul .
    Este insa terapeutic lucrul in sine ,cu plantele ,in natura.Cred ca aceasta e latura homeopatica a beneficiilor si cel putin in cazul meu are mare efect.
    Cu ganduri bune Sorin.

    1. Ruben Budau

     Superb Sorine, astepam fotografiile 🙂

 139. Cosmin

  Buna ziua as vrea sa infintez o recolta de mure si zmeura ma puteti ajuta cu mai multe informatii? Detin 2500m2 merita sa le fac in solare sau in aer liber,cat mai multe informatii sunt bine primite(si niste preturi va rog si perioada in care le pot planta )multumesc anticipat

 140. didel

  Buna seara
  Numele meu este Didel si as vrea sa plantez mur pe o suprafata de 1600 m patrati as dori daca se poate documentatia si costurile aferente pt soiul thronfree .
  Va multumesc
  dydel_costel@yahoo.com

 141. Flaviu

  Buna ziua,
  Ma numesc Flaviu si va cer ajutorul in legatura cu infiintarea unei culturi de 1 ha de zmeura , detin terenul si as dori informatiile necesare in legatura cu costul :numarul de butasi la hectar (pret); ce fel de instalatie de irigat este nevoie; lucrarile necesare; tratarea bolilor care pot aparea(substane de combatere); fertilizarea; recoltarea; ambalarea; daca se poate cumparatori .
  Deci cam ce ar trebui sa fac intr-o cultura de un hectar si cat m-ar costa aceasta investitie.
  Va mutumes anticipat!!!
  Cu stima si respect Flaviu !!!

  1. Ruben Budau

   Falaviu iti trimit pe e-mail detaliile

 142. varghaelemer

  Buna Ruben, te rog imi poti trimite si mie detalii privind plantarea si intretinerea pentru zmeura si mure

 143. filip cristea

  imi poti trimite si mie niste date despre zmeur si mur pt ca as dori din toamna sa infiintez o cultura si poate colaboram
  cu respect. filip

  1. Ruben Budau

   Filip ai pe e-mail, daca sunt lucruri in care te pot ajuta,….o sa fie cu placere chiar daca nu colaboram pe partea de vanzare/cumparare 🙂

 144. Dana

  Buna , sunt interesata de ce soiuri de zmeur aveti , care este pretul pentru toamna si caracteristicile soiullui daca rezista la ger, productie etc si daca aveti si mur.
  astept raspunsul dumneavoastra,si va multumesc.

 145. sest aldona

  Buna ziua ,
  As dori mai multe informatii legate de cultura arbustilor fructiferi, documentatie: zmeur, afin, mur si altele si ceva legat de cheltuieli, costuri, productie, intretinere pe e-mail.
  va multumesc

  1. Ruben Budau

   Aldona, am trimis pe e-mail 🙂

 146. ioana

  Buna Ruben! va rog sa ma ajutati cu informatii legate de cultura arbustilor fructiferi, documentatie: zmeur si mur si ceva legat de cheltuieli, costuri etc . Ma intereseaza si pasii pe care trebuie sa ii urmez pentru a face totul pe un proiect european si cam ce suma ar trebui sa pun la bataie !
  Va multumesc!

  1. Ruben Budau

   Ioana am trimis, astept alte intrebari 🙂

   1. Marian Florin

    Buna ziua,
    Sunt interesat de infiintarea unei culturi de mur,respectiv zmeur pe o suprafata de aprox 2ha .Va rog sa ma ajutati cu informatii legate de culturile respective ,costuri,pasi,posibilitate accesare fonduri ,si daca aveti in stoc material saditor pt suprafata respectiva(in special butasi de mur de 2 ani).Multumesc

    1. Ruben Budau

     Florine,
     am trimis pe e-mail,….cand ai timp ne putem auzi la un telefon 🙂

 147. Adrian

  Buna ziua,
  Foarte interesant site-ul dumneavoastra, detin cca 2000 mp de pamant si as dori sa infiintez o plantatie de mur; v-as ruga, daca este posibili, sa imi trimiteti documentatie pe mail si, cel mai important, unde as putea cauta cumparatori/intermediari…
  Va multumesc

  1. Ruben Budau

   Adrian am trimis acum, pentru suprafata acesta ….nu ai nevoie de intermediari deoarece pietele din jur/magazinele de profili sunt o sursa de valorificare

   1. Adrian

    Multumesc mult pentru raspuns, pe mail insa nu mi-a ajuns nimic 🙁

    1. Ruben Budau

     Adrian,..am mai trimis acum inca o data 🙂

 148. Mircea

  Buna ziua,
  va rog,daca se poate, sa ma ajutati cu niste informatii legate de cultivarea si intretinerea plantatiei de zmeur,ce cheltuili sunt…
  Va multumesc!

 149. Mihaela

  Am o intrebare legata de cultura de zmeura.
  Am 2 ari de zmeur remontant in gradina si am vazut ca la majoritatea drajonilor s-au uscat florile la varfuri si nu a mai fructificat numai cam la 15-30 cm de varful drajonului desi frunzele erau verzi. Poate reusesc sa va trimit o poza. Stiti ceva de aceasta problema?
  MULTUMESC!

  1. Ruben Budau

   Mihaela, trimite o poza te rog

 150. Vlad Cojocari

  Buna ziua! Vin cu rugamintea la dvs-tra de a imi oferi si mie citeva informatii despre deschiderea unei afaceri de tip familial in cultivarea si recoltarea zmeurei. Pentru inceput as vrea sa imi incep activitatea in limitele unui hectar de pamint. Ma puteti ajuta? Multumesc.

  1. Ruben Budau

   Vlad, iti expediez informatii despre zmeur,…mai departe te rog sa imi comunici cu ce te pot ajuta 🙂

 151. florin

  Buna ziua as vrea sam fac o plantatie de zmeura Pe o suprafata de 30 ari penru inceput de cati drajoni am nevoe.

  1. Ruben Budau

   Florine, pentru 30 arii ai nevoie de cca. 2000 plante de zmeur

 152. florin

  Imi spuneti la ce preti aveti drajoni de zmeura si cand trebuie sa fac comanda pentru primavara.va multumesc

  1. Ruben Budau

   3,5 lei/bucata la legaturi de 25 bucati/legatura
   comenzile se pot face

 153. george

  Buna ziua. D-le Budau m-ar interesa o colaborare cu dumneavoastră in vederea infiintarii unei plantatii. Sunt din jud Timis si dispun de aproximativ 5 ha de pamant in localitatea Belint. Initial m-am gandit la o plantatie de afini. Spuneti-mi va rog daca va ocupati si de proiecte cu finantare europeana. Si ce altceva ma-ti putea sfatui sa cultiv pe acest pamant.

 154. Loredana

  Cum se numeste soiul de zmeura remontant care il aveti? Va multumesc

 155. Pascalau Raul

  Buna dimineata. M-ar interesa sa cultiv , in gradina, pe o suprafata de 15-20 de arii, zmeur care sa rodeasca de cat mai multe ori pe an. Cate plante am nevoie? Care este acel soi? Ma intereseaza varianta de gard viu. Cum trebuie sa incep inca de pe acuma. Multumesc!

  1. Ruben Budau

   Raul, fiind vorba de spatiu putin, utilizat la maxim poti calcula 1 metru patrat/planta de zmeur, eu iti recomand soiul remontant, care este un soi viguros si iti produce fruct continuu in perioada de vara/toamna pana la primul inghet
   De acum poti comanda plantele si sa incepi sa pregatesti terenul, nu lasa comanda plantelor pana la primavara cand cel mai probabil nu vei mai gasi, daca te pot ajuta si la acest capitol, sunt onorat sa formez un nou cultivator de zmeur 🙂

 156. Nicu

  Buna ziua dle Ruben . Sunt interesat de cultura zmeurii si murului pe un teren de 6000 mp . ma puteti ajuta cu ceva sfaturi ? multumesc .

 157. coman

  Buna ziua
  sunt interesat pe viitor de această afecere
  trebuie sa rezolv partea cu irigatia

 158. ovidiu d

  salutare,mai aveti zmeur remontat,drajoni dc da la ce pret?

 159. Adrian Ady

  buna seara . doresc sa infiintez o plantatie de mur sau zmeur ,,depinde de rentabilitate ” dar ma confrunt cu o problema …terenul are foarte mare umiditate . ce recomandari puteti sa-mi dati pentru a putea folosi acest teren mentionez ca terenul are in jur de 5000mp .si eventual ce soiuri de mur sau zmeur i-mi sugerati. Va multumesc.

  1. Ruben Budau

   Adrian…ce inseamna umiditate mare?
   In exces de umiditate….e mare problema ptr toate plantele datorita lipsei oxigenului din sol….fara gluma, doar orezul merge 🙂

 160. Radu

  Ruben , cu ce imi recomanzi sa stropesc zmeura inainte de inflorire ?

 161. Mihaela Serbulea

  Buna ziua. Pentru 1ha de zmeur, cu o singura recolta pe an, ce soiuri ar trebui sa folosesc?

  1. Ruben Budau

   Mihaela…soiuri cu o singura fructificare, in acest caz iti pot oferi: The latham

 162. Sirbu Oana

  Buna ziua,ma numesc Oana si sunt interesata de cultura de zmeura(infiintarea cuturii,intretinerea si valorificarea ei)si daca este posibil de o eventuala colaborare.Va multumesc si astept raspuns

  1. Ruben Budau

   Buna Oana, am trimis detalii pe email

 163. ovidiu d

  pt zmeur si mur ce foliar imi recomandati am mur de un an si nu prea merge bine trebuie sa il vitalizez putin ce imi recomandati?

  1. Ruben Budau

   Ovidiu, fertilizarea se face in urma unei analize a solului

 164. ovidiu d

  pt toamna vreau zmeur remontant si mur tornfree cind va contactez ,e vorba de 50 de fire de fiecare

  1. Ruben Budau

   Ovidiu, mai putem doar la primavara, te rog sa imi scrii pe e-mail

 165. Halalaie Emil Cristian

  Buna, m-ar interesa si pe mine informatii despre inceperea unei afaceri de tip familial. Undeva pana in jumatate de hectar pentru inceput, dar se poate extinde pe mai mult in cazul in care o sa fie nevoie. Ma puteti ajuta cu sfaturi, informatii? Multumesc

 166. florin

  buna ziua vreau sa fac o plantatie de 50 ari zmeura la toamna la ce costuri mar ridica si cum arfi mai ok sa o plantez tip:gard,evantai etc.

 167. cristi

  – cultura în benzi cu spalieri – 2,5-3 m; 3 m distanta intre randuri ?? si distanta dintre cuiburi care este ?

 168. berchiu vasile

  buna seara. as dori informai .doresc sa infintez o cultura de zmeura pe 0,50 ha.

  1. Ruben Budau

   Buna Vasile, ai detalii pe email

 169. luncanu george cosmin

  buna ziua am 30 de ari si vreau sa fac o plantatie de zmeura ce sfaturi imi dati si comanda cand sar face

  1. Ruben Budau

   Cosmine iti recomand sa studiezi materialul care tocmai ti l-am expediat pe email, pe urma o sa vezi altfel lucrurile. 🙂
   Pentru primavara poti face comanda drajonilor de pe acum 😉

 170. Stefan

  Buna ziua, care cultura e mai buna cea cu o fructificare pe an sau cea cu mai multe fructificari pe an?

  1. Ruben Budau

   Stefan, depinde foarte mult cum ai de gand sa valorifici fructele, cu amanuntul sau alte forme….

 171. Cristi

  Buna ziua Ruben,
  Vreau sa încep cu o suprafata de 4500 m2 în Dolj lînga Craiova (expunere sud, panta medie sub 8% cu acces din 2 laturi pe DE). Pentru a face studiul va rog sa-mi trimite-ti pe mail documentatia necesara privind : costuri, technici etc.
  Cu stima,
  Cristi Bujor

  1. Ruben Budau

   Cristian, ai detaliile pe email

 172. Adrian

  Buna seara ! Daca sunteti amabil, as dori sa infiintez o mica cultura , dar deocamdata experimental, pe o suprafata de aprox. 300 mp (daca iasa o sa ma extind pana la aprox 1.8 ha ) . Ma puteti ajuta cu ceva sfaturi sau material de studiu ? Nu cunosc numele soiului, dar e adus din Franta . Va multumesc anticipat !

 173. Stefan iulian

  Buna ziua. Am pus pe un teren de 0,5ha in judetul arges apx. 2500 de drajoni de zmeur kayuga. Stiu ca productia incepe din anul doi dar in primul an cam ce asteptari sa am? Multumesc

  1. Ruben Budau

   Concentreaza-te pe evolutie/crestere, o sa vina si rezultatele

 174. Valentin Visaroi

  Buna ziua!
  As vrea si eu sa incep o cultura de zmeur, anul viitor, anul acesta l-am rezervat pentru documentare si pregatire. Pentru inceput ma gandesc sa incep cu aprox. 0,5-0,6 ha.
  As fi interesat de orice informatie legata de cultura zmeurului, de la sistemele de irigare, costuri, etc., pana la posibilitati de valorificare(valorificarea fructelor fiind si una din girjile pe care le am).
  Deasemenea am vazut ca primiti oaspeti pe la ferma, asa ca anul asta am in vedere si o vizita la Ferma Barzani :).

 175. Bodea

  Bună!Avem un hectar de zmeura de 3 ani,până acuma am reușit să controlăm buruienile manual si cu motocoasa printre plante si cu tractorasul printre rânduri.Acuma plantele s-au înmulțit si nu mai fac fata manual.Am dat cu Fusilade forte si Pantera dar fără rezultat,am mărit si doza la recomandarea vânzătorului dar nimic.Dacă aveți un sfat …..

  1. Ruben Budău

   Dnu Bodea este important sã determiati ce buruieni aveti pe urmã actionati cu substante impotriva lor, personal nu utilizez decât sapa ?

   1. Marius

    Salut Ruben ,
    Este indicata mulcirea la zmeur sau mur , cu paie ? Am vazut ca in State se practica aceasta metoda , insa ma gandesc totusi ca in perioadele cu ploi multe sa nu se dezvolte boli .
    MErci
    Marius

    1. Ruben Budau

     Salut Marius, personal nu am încercat dar nu cred ca ar fi o problema.
     Când sunt ploi multe oricum apar problemele si in lipsa paielor 🤠

     1. Marius

      Multumesc mult pentru raspuns .
      Spor

 176. simona plesa

  Salut Ruben sunt Emil și as vrea sa infiintez o plantatie de zmeura, mur in Gran Canaria acolo este cald tot anul medie 22 grade si este insula vulcanica, ma poți ajuta? Mulțumesc

  1. Ruben Budău

   Salutare Simona, te rog actie-mi mai multe detalii despre suprafaţa,

 177. Marian Cazacu

  Buna ziua, as vrea sa infiintez o plantatie de zmeura pentru consum propriu pe 10 acri de pamant. Ma puteti ajuta cu informatii despre plantatia de zmeura si cati arbusti trebuei sa cumpar pentru suparafat repectiva ? Va multumesc anticipat.

 178. Corina

  Buna , Ruben ! 🙂 Am zis sa nu intreb la postarea cu capsunile printre randurile de zmeur , asa ca am venit aici . Unele tufe de zmeur au inceput sa aiba fruze cam galbene de vreo saptamana . Chiar si puii care abia rasar sunt de un verde parca prea deschis cu o tenta rosiatica . M-am uitat pe frunze si nu se vede nici un daunator . Am plantat anul trecut in primavara butasii , in primavara asta i-am taiat la timp …

  1. Ruben Budau

   Buna Corina, pot fi mai multe cauze:
   – apa care stagnează în sol, iar in lipsă de oxigen plantele efectiv mor;
   – prea multe ingrasaminte care pot bloca circuitul intern al plantelor;
   Te rog trimite-mi o fotografie cât mai clară cu plantele in cauza pe: contact@rubenbudau.ro

   1. Corina

    La noi solul e luto-nisipos si apa se duce imediat in pamant . Eu intru in gradina chiar si imediat dupa ploaie (daca nu ploua doua zile torential 🙂 ) . Anul trecut cand am plantat am pus gunoi de grajd , vechi , bine ars , doi -trei pumni in fiecare groapa si alceva nimic . Acum … o sa fac poze dupa ce trece zapada … in judetul Buzau .

  1. Ruben Budau

   Prin seminte sau printr-un contract de achiziționare a puieților, pentru o oferta corecta va rog lăsați-mi un email pe:
   contact@rubenbudau.ro 🤠

 179. Mihai

  Buna ziua,
  Puteti va rog sa imi spuneti ce soi se preteaza cel mai bine in zona de deal? eventual si cu productie pe perioada mai lunga.
  Va multumesc

  1. Ruben Budau

   Salut Mihai, soiurile despre care vorbesc sunt cultivate si in zona de deal si merg foarte bine.
   Pentru o perioada mai lunga iti recomand> REMONTANTUL pe care il avem,este un soi viguros si te vei putea bucura de fructe gustoase pana la prima bruma 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copy link
Powered by Social Snap