Cultura salcâmului

Pentru că în spatele celor două bloguri personale Blog 1 şi Blog 2 găsesc cuvinte cheie care se caută pe net, printre aceste cuvinte apare de nenumărate ori şi „cultura salcâmului” despre care am dorinţa să povestesc câteva lucruri bine de ştiut despre această specie forestiră.
Nu vreau să fac o lecţie de botanică forestieră, vreau doar să prezint lucruri concrete care poate pe unii cititori o să ii ajute în luarea unor decizii cu privire la cultivarea sau necultivarea salcâmului.
Salcâmul (Robinia pseudacacia L.) este originar din estul Americii de Nord între 33 şi 42° latitudine nordică.
Primele culturi forestiere în România s-au realizat în anul 1852, la Băileşti Dolj, pentru ca ulterior să fie plantat pe suprafeţe tot mai mari, îndeosebi în Oltenia, pe nisipuri mişcătoare, Valea lui Mihai (Bihor) şi în alte regiuni ale ţării.
Este o specie cu valoare silviculturală – protectivă excepţională, prin capacitatea sa de a fixa nisipurile mobile.
Folosirea salcâmului pe terenuri degradate a dat rezultate foarte bune dar numai acolo unde condiţiile staţionale nu-i sunt limitative.
Producţiile însemnate de masă lemnoasă, pe care le oferă la vârste mici, ca şi întrebuinţările numeroase pe care le poate da lemnului, reprezintă beneficii social – economice care sporesc valoarea acestei specii.
Lemnul este cu duramen bine dezvoltat, brun – verzui, este greu, dur, foarte rezistent, cu utilizări dintre cele mai diverse, de al pari de gard , lemn de mină, cozi de unelte, araci de vie, până la doage de butoaie, traverse de cale ferată, cherestea, parchet etc.
Lemnul de salcâm este foarte bun şi pentru foc, crapă însă uşor, ceea ce grevează asupra posibilităţilor de folosire pe scară largă în industrie.
Salcâmul este foarte îndrăgit ca specie ornamentală, înflorind abundent, iar valoarea sa meliferă este indiscutabilă, arboretele de salcâm fiind cele mai apreciate, alături, de tei, pentru activitatea apicolă.
Salcâmul reprezintă principala specie forestieră meliferă din România, iar pe lângă această deosebită importanţă mai prezintă următoarele:

– rapiditate de creştere foarte mare (în 2 ani poate atinge înălţimea de 2-3 metri)
– se adaptează uşor la condiţiile de mediu
– se înmulţeşte foarte uşor (atenţie este şi o specie invazivă)
– în 3-4 ani de la plantare ai pădurea ta.
Productivitatea medie a celor mai bune arboreta de salcâm din plantaţii atinge 15-17 m3/an/ha, la vârsta de 20 de ani în timp ce productivitatea arboretelor din lăstari de aceiaşi vârstă este de 13,4 m3/an/ha.
Tendinţa oamenilor care deţin terenuri slab productive, agricole sau forestiere este de a le impăduri, însă întrebare este cu ce specie, dacă rentează, sau peste cât timp o să fie rentabilă investiţia respectivă.
O planaţie de salcâm este rentabilă după 15 ani, asta din punct de vedere al lemnului sau poate şi mai repede dacă îţi doreşti să produci cozi de unelte spre exemplu asta undeva pe la 2-4 ani ai putea să produci, un alt beneficiu ar fi florile melifere pe care le poate produce salcâmul pentru apicultori, la vârsta de 5 ani o pădure de salcâm produce flori din abundenţă, sau poate ai un teren şi pur şi simplu vrei să te retragi în pădurea ta de ce nu la o umbră realizată de tine, ei pentru aceste beneficii recomand cu tot curajul plantarea salcâmului.
Cât mă costă pentru un hectar de teren ?
1. Cultivat la o schema de 2×1 este necesar un număr de 5 000 puieţi/hectar
 • Save

2. Preţul unui puiet de salcâm la vârsta de 1 an este de 0,2 ron – 0,3 acuma depinde de unde îl cumperi, calculat la preţul de 0,2 reiese un cost total pe material săditor de 1000 ron/ha.
3. Cheltuieli privind pregătirea terenului inainte de cultivare (arătură,…etc) 600-800 ron/ha.
4. Cheltuieli privind cultivarea puieţilor în teren 200-300 ron/ha.
5. Cheltuieli totale 1000+700+250=1950 ron/ha
Am exclus de aici transportul puieţilor şi binenţeles costul unui hectar de teren, aici te descurci:).
În speranţa că aceste date vor folosi cel puţin unei persoane care se gândeşte serios să cultive salcâm vă urez multă baftă şi spor la plantat, iar în final argumetez cu o şedinţă foto o pădure de salcâm de vreo 5-6 ani la care am participat şi eu pornind de la punctul zero intr-un teren agricol slab productiv.
 • Save

 • Save

 • Save

275 Comments

 1. Dragan Gheorghe

  Buna Ziua,d-vostra nu stiti cum din seminte sa obtin puieti de salkim,care este procedura??? am auzit ca trebuie s-o pui in apa fiarta si dupa aceea s-o sameni e adevarat sau nu????
  Va multumesc anticipat.
  P.S. Va rog sa-mi trimite-ti prin e-mail raspunsul.

  1. florin

   nu este adevarat, se seamana cu semanatoarea, la fel ca si graul dar se blocheaza locasul pe unde cade samanta astfel:– una da, una nu, una da, una nu si se sapa de cate ori este nevoie.

   1. RuBen

    Florine, ca si amator….sa sameni salcamul cu semanatoare ca si graul iti garantez esec 100%, in primul an puieti de obicei se seamana pe rand in pepiniera si acestia raman in primul an de vegetatie aprovimativ 10-15 la 1 metru liniar si trebuie intretinuti ca sa nu-i invadeze buruienile, iar daca este nevoie de apa in timp de seceta trebuie administrata si aceasta, ori imagineaza-ti ce o sa faca o planta de salcam in primele luni de viata printre buruienile care il invadeaza si care in acel timp sunt mult mai puternic decat salcamul tinerel.
    Sa nu uitam faptul ca samanta care se seamana indiferent de metoda aleasa de semanat trebuie tratata, tratarea se poate realiza in mai multe feluri:
    1. termic (cu apa calda)
    2. chimic
    3. prin scarificare (zgaraierea tegumentului) exista un aparat special (scarificatror) care realizeaza aceasta operatie. Aceasta operatie este cea mai utilizata in momentul de fata si este cea mai productiva.
    Cat despre ogorul negru, e foarte bine daca se pot aplica cel putin doua prasile pe an, important este insa ca buruienile sa nu il invadeze in primii 2 ani de vegetatie de la plantare, pe urma se descurca el singur :).

 2. uscare

  de ce se usuca salcamii ?
  au inflorit si in 2 saptamani le-au cazul florile si s-au uscat.

  1. RuBen

   Mai am nevoie de cateva detalii:
   – varsta salcamilor
   – cateva detalii despre solul pe care vegetează aceştia
   – si cateva fotografii cu stadiul lor de dupa acest eveniment,
   ms

 3. alin

  super informatie
  ash dori si eu sa stiu daca aveti idee de vreo firma care se ocupa cu comercializarea si mai ales cu plantarea puietului de salcam
  va multumesc
  Alin

  1. RuBen

   Buna ziua,
   va ajut eu cu informatiile dorite despre salcam.
   Astept un telefon 0756 300 797.
   Cu prietenie,

 4. florin

  eu am pus un hectar si pot sa va dau cateva informatii, i-am achizitionat cu 0,4 si 0,5 lei pe cei mai mari, dar cei mai buni sunt salcamii cei mai mici pt ca au sanse mai mari sa se prinda si inca o informatie importanta care nu a fost spusa aici: – salcamii trebuiesc taiati primavara aproape de sol si apoi acoperiti cu pamant, astfel vor avea sanse mari sa se prinda. bafta multa

 5. RuBen

  @Florin, da Florine asa este, am omis aceasta operatie de taiere a puietilor dupa plantare, insa de retinut faptul ca din locul taieri vor rasari 3 , 4 sau chiar 5 lastari iar in perioada imediat urmatoare lastarul cel mai valoros, cel mai de viitor ramane iar ceilalti se elimina prin taierea acestora.
  Mi-ar place sa postez cateva poze pe acest blog si de ce nu cateva informatii despre platatia dv.
  Cu prietenie,
  Ruben Budau

 6. florin

  si inca ceva , ca sa plantezi cam 5000 de bucati, iti trebuiesc cam 12 persoane si poti planta intr-o singura zi un hectar, costul plantarii si plata oamenilor se ridica la aproximativ 1000 ron in total. Va spun din experienta. bafta

  1. RuBen

   Corect, dar conteaza si locul unde se planteaza in ce stadiu este, corect?

   1. florin

    da este adevarat, in aceeasi zi am dat cu discul pe tot terenul ca sa fie mai usor de plantat.
    Apropo, ai salcami la un pret mai bun? Si daca da, in ce localitate? Pt ca eu vreau sa plantez in continuare, mai cumpar pamant, mai plantez un hectar doua, acum mai am cateva hectare de plantat, dar sa vedem cum stau cu timpul si daca ma lasa vremea.

  2. pom din bn- bistrita

   doi oameni pot…intr-o zi sa planteze un hectar……..unul in fata cu o foreza si altul din spate cu ……cizme!!!! – pe verificate????????

   1. RuBen

    nu am testat nici o data echipa sub o forma ca aceasta, depinde si de oameni si de locatie, dar….nu cred ca este imposibil o astfel de performanta, mai e nevoie de o a treia persoana care sa alimenteze pe cel cu cizmele cu material saditor si inca o persoana care sa alimenteze groapa cu pamantul de alaturi, cred ca o formula de 4 oameni in acest sens chiar ar face minuni intr-o zi 🙂

  3. POPESCU VASILE

   se pot planta salcami cu trei oameni si o masina de plantat vreo cateva mii pe zi

   1. admin

    Teoretic DA, depinde de: pregătirea terenului, utilaje si oameni.
    Din experiență, am avut un cazuri când am plantat 10-12 hectare/zi

 7. florin

  cu mare placere am sa va tin la curent si am sa fac si fotografii,dar nu prea am ce sa va arat pt ca sunt plantati de doar 2 saptamani.
  Si mai e ceva de spus, mai trebuiesc sapati in primii doi ani si dupa cum am primit si eu informatia , tratati cu un ingrasamant ca si legumele — repet este doar o informatie de la un angajat al ocolului silvic– eu unul nu sunt de accord cu asta.

  1. RuBen

   nici eu nu sunt de acord cu investitia in ingrasamant ca la legume, de banii aia poti sa il intretii in primi doi ani prin prasile (ogor negru), salcamul nu este pretentios fata de sol, in Oltenia traieste pe dune de nisip la fel si in Bihor exista zeci de hectare pe un teren foarte sarac.
   Florine ma bucura faptul ca intentionezi sa maresti suprafata cultivata cu salcam, fii cu ochii pe Masura 221 – Prima impadurire (toate detaliile pe http://www.apdrp.ro/ ).
   Cat despre pretul salcamului unde stiu eu cel mai bun salcam (varietatea rectisima ) pretul este de 0,3 ron/buc.
   Am nevoie de informatiile dv. pentru a arata si altor tineri si oameni de rand ca se poate investi in ceva de viitor iar sentimentul pe care il ai atunci cand stii ca ai o suprafata de padure cultivata de mana ta este de nedescris.
   Daca esti interesat de salcamii pe care ii cunosc eu te rog sa ma contactezi pe mail sau tel.
   ruben_budau@yahoo.com
   0756 300 797

 8. Tudor

  Buna ziua,
  Va rog sa-mi spuneti daca salcamul preteaza si ca un „gard” viu. As dori sa imprejmuiesc un teren (190 ml) cu salcami din metru in mertu iar intre ei sa pun un arbust cu spini pentru ami proteja gardul care vreau sa-l fac…adica sa le fac munca mea grea a evetualilor hoti care se gandesc sa fure gardul pentru fier vechi. De asemenea sunt interesat daca comercializati si puit salcam de 2 ani.

  1. RuBen

   Domnule Tudor, din informatiile pe care le detin nu stiu ca salcamul sa se preteze ca si gard viu. In primi 2 pana la trei ani insa daca este plantat des poate sa formeze un asfel de gard insa o data cu inaintarea in varsta formeaza tulpini, creste in inaltime si gardul practic dispare. Varianta care o spuneti dv. cu arbusti cu spini e foarte ok din punct de vedere al unui gard de protectie. (cativa arbusti recomandati: paducel, catina,)
   Comercializez doar puieti de un an de zile.
   Puieti care se scot la doi ani din pepiniere insemna ca s-au dezvoltat slab si au avut nevoie de 2 ani de zile pentru a pleca din pepiniera, normal salcamul la 1 an de zile pleaca din pepiniera.
   Sper sa iti fie de folos informatiile acestea. Pentru alte info, oricand cu placere 🙂 .
   Cu prietenie,
   Ruben

 9. Amalia Ludmila Pavelescu L

  Buna seara,
  Am multe seminte de salcam. Cum pot sa le folosesc pentru plantarea salcamului
  Ludmila

 10. costantin

  pana la ce data se poate planta salcamul primavara .in zona Neamt .va rog

  1. RuBen

   nu exista o data anume pana la care sa fie posibila plantarea salcamului, depinde de zona insa si de anul de vegetatie. Ideal plantearea se face in martie – aprilie, insa au fost cazuri cand s-a facut si in mai datorita intarzaieri anului de vegetatie. Cu alte cuvinte atata timp cat muguri foliari nu au inceput dezmugurirea e ok procesul de plantare.

 11. demeter istvan

  Buna seara!In luna noiembrie am plantat 2000 de puieti!Astept sa se incalzeasca vremea sa le pot taia inapoi.Numai 2 mugurele trebuie sa ramina(cum am inteles eu)!Azi am trecut pe la primarie si am fost luat la rost de un functionar agricol,ca de ce plantezi de capul meu si daca am facut vreo cerere!Eu chiar nu am vrut sa cer subventie,auzind ca plantatia ar trece la ocolul silvic si ar trebui sa treaca nu stiu cati ani ca sa poti taia din ei.Daca stiti ceva de la cine trebuie sa cer voie sa plantezi(poate nici nu e nevoie de asa ceva)Mentionezi ca terenul este ter. agricol care incepe chiar din capatul gradinii mele!Cu multa stima Istvan

  1. RuBen

   …din cate stiu eu este democratie in tara asta, inca, si este libertate de a alege ce vrei sa faci cu terenul pe care il detii.
   Atata timp cat nu ai pretentii de la subventii nu are ce sa iti faca, sa iti platesti impozitull ca in rest….se agita degeaba , functionarii de la primarie trebuie sa ajute oameni nu sa sara pe ei pentru ca au salarii din bani nostri.
   Daca il declarati terenul impadurit intra in regim silvic si acolo nu o sa mai puteti taia cand doriti, de acea daca planul e sa aveti lemn pentru dv e mai bine sa nu fie declarat. sper ca m+am facut inteles 🙂
   Cu prietenie,

 12. lenuta

  Buna ziua, as intreba dak se obtine ceva ,surventii dak se planteaza teren cu puieti de salcam s-au ce demersuri ar trebui facute , si dak statul roman ajuta cu ceva, am teren care as vrea sa impaduresc. multumesc

  1. RuBen

   Buna Lenuta, momentan nu se obtine nici un fel de subventii pentru impaduririle de orice natura deoarece terenul trece din folosina agricol in silvic, iar statul nu are bani pentru astfel de teren, care este plantat, ingrijit si care reduce din efectul de sera, din pacate pentru spinii si palamida sunt subventii.
   Singura posibilitate de a primi bani pentru imadurirea unui teren este momentan masura 221 Prima impadurire a terenurilor agricole. Parerea mea: ca sa fie rentabil un asfel de proiect ar trebui sa impaduresti minim 5 ha, multe hartii si multi specialisti trebuie sa isi dea cu parere 🙂

 13. cirnu marian

  VA SALUT DL RUBEN,AS DORII SA CUMPAR 1000 BUC SALCIM,AM O MICROFERMA LA NAVODARI,PT O PERDEA DE PROTECTIE

  1. RuBen

   este cat doriti, am inceput scoaterea lor din pepiniera de vinerea aceasta, 0756 300 797 telefonul meu pentru a stabili detaliile.

 14. ionut

  O intrebare: Am plantat cativa salcami in gradina acum 4 ani, au peste 3 m. inaltime. I-am pus cam apropiati. Azi am scos doi si i-am plantat mai deoparte. Radacinile taiate nu erau groase, maxim 2 cm. Credeti ca se prind? Sa le tai ramurile ca sa alimenteze mai putin? Sa-i ud zilnic?

  1. RuBen

   au sanse sa se prinda, un pic aerisiti coroana, si apa din cand in cand doar daca e nevoie

 15. Idei pentru Viaţă

  Salutare. Ruben, nu prea cunosc foarte multe detalii despre salcam, dar totusi vreau sa te intreb daca vindeti puieti de salcam oltenesc. Sa fiti sanatosi.

  1. RuBen

   Din cate stiu eu salcamul oltenesc este pe cale de disparitie daca vorbim despre varietatea oltenica, ca fapt divers oltenii si in mod special vin in tara salcamului dupa samanta si puieti adica la noi in Bihor.
   Daca ai nevoie de puieti de salcam sau samanta te rog sa ma anunti, stocurile sunt pe terminat, iar pentru varianta cu salcamul oltenesc….as dori sa vb intrun cadru mai restrans, deoarece nu se pune baze pe aceasta varietate.
   Cu prietenie,
   Ruben Budau

 16. Idei pentru Viaţă

  M-am fixat pe ideea cu salcamul oltenesc din perspectiva aceasta: Avantajele varietăţii Oltenica
  Salcâmul Oltenica este mai rentabil economic decât cel obişnuit, pentru că s-au obţinut sporuri de 120-140% în diametru, de 116-137% în înălţime şi de 121-143% la producţia de lemn (volum). În plus, salcâmul oltenesc înfloreşte mai târziu cu 5-7 zile, oferă o producţie sporită de nectar a florilor, de până la 175%, şi o concentraţie mai mare în zahăr a nectarului, cu până la 45%. Se mai caracterizează prin frunze ovale (nu eliptice, ca la specia tipică) şi corolă incompletă sau chiar flori nude, adică fără corolă.

  1. RuBen

   sunt de acord, insa asa zisa oltenica nu difera deloc de rectisima care e cultivat la noi, singura diferenta pe care o stiu eu este ca oltenica nu are acei tepi (spini) in rest……toata oltenia si sudul tarii cumpara de la noi samanta si puieti 🙂 si pe urma spun ca e oltenica :D, caracteristicile enumerate de dv. sunt aceleasi si pentru varietatea rectisima care de altfel se gaseste in descriierile internationale pe cand oltenica e doar asa pe plan local, pentru sezonul 2011 primavara mai avem 700 bucati
   daca sunteti interesat va rog sa ma contactati

 17. Idei pentru Viaţă

  Multam mult. M-am clarificat si eu. Trebuie sa te dezamagesc cu privire la procurare. Sunt din Republica Moldova. E posibil de achizitionat si de aici. Acuma sa fiu sincera, in vecinatate sunt cateva randuri bune de salcam, asa cred ca o sa pot extrage de acolo puieti. Mai ales ca am intentia sa fac gard energetic (ma refer ulterior sa-i poate folosi ca lemn de foc) imprejurul gospodariei mamei mele. Si ma interesam de oltenica, crezand ca este mai bun. Sper ca nu te-ai suparat ce te-am purtat un pic prin discutie.

  1. RuBen

   absolut deloc nu m-am suparat :), chiar imi place sa discut despre acest subiect, este una din preocuparile mele de baza.
   Atunci cand am spus ca se achizitioneaza din Bihor, vorbesc aici de ordinul miilor de puieri si la fel al tonelor de samanta de salcam, asa izolat pentru acasa se gaseste peste tot nu e problema, dar ce te faci daca ai un proiect de impadurit cu salcam de 25 ha teren degradat, ??? (25 ha x 5000 buc/ha= 125 000 puieti) ???
   Numai bine si spor la plantat. 😉

 18. Dorin

  Buna ziua Ruben,
  te rog sa imi spui care este specia de salcam cea mai buna,mai productiva, pentru apicultura si daca la Bihor aveti.De la ce varsta face primele flori?

  1. RuBen

   Dorine, salcamul cultivat aici este o varietate americana (rectissima) care s-a adaptat foarte bine conditiilor din tara noastra. Din experienta pot sa iti spun ca la 4 ani dupa plantare are floare, iar la 5 – 6 ani putem vorbi despre abundenta la capitolul floare la salcam.

 19. vanilasky

  vrea sa plantezi 1000 de puieti!!cam cat mar costa plantarea lor???

  1. RuBen

   1000 puieti x 0,5 ron/bucata = 500 ron, + 4 muncitori (50 ron/muncitor/zi) =200 ron, + pregatirea terenului 300 ron.
   Total=500+200+300
   Total=1000 ron

 20. alex

  AS DORI SA PLANTEZ SALCAMI PENTRU CA VREAU IN 2-3 ANI SA MA APUC DE APICULTURA,IMI TREBUIE AUTORIZATIE SA PLANTEZ?

  1. RuBen

   Alex, daca este terenul tau nu iti trebuie nici o autorizatie, ci numai sa il cultivi cu salcam, iti pot trimite de proba (momentan mai detinem 700 puieti in stoc).
   Daca doresti sa vb mai multe astept un tel de la tine, 0756 300 797

 21. pintea

  se pot scoate salcami din radacina si plantati????

  1. RuBen

   sigur ca se poate dar in sezonul de repaus vegetativ adica cand nu sunt frunze deloc 🙂

 22. sorin

  Buna,
  Am o nelamurire si daca ma puteti ajuta ……..am fost in Serbia acum 2 saptamani si am vazut o plantatie de salcam pe 10 ha , aveau un diametru mediu de 24 cm si o inaltime in jur de 4 metri( i am masurat cu mana mea cu clupa forestiera) aveau foarte putine crengi in varf ,proprietarul mi a spus ca au 5 ani …………stupefiat l am intrebat cum ii posibil ca la 5 ani sa aiba diametrul respectiv??!!!mi a comunicat in mare ca ii tunde si le pune ingrasaminte in fiecare an!!
  Este posibil sa creasca asa de mult in 5 ani??
  multumesc

  1. RuBen

   Buna Sorin,
   stiu ca pare o curiozitate greu de creuzut ca la varsta de 5 ani dupa plantare salcamul sa ajunga la astfel de dimensiuni.
   Cred lucrul acesta si il sustin din urmatoarele motive:
   1. faptul ca ii curata (nu se dezvolta in lateral) salcamii sunt stimulati sa creasca in inaltime si grosime
   2. faptul ca le aplica si ingrasaminte este un punct forte, stiu caz concret unde la 5 ani de zile se apropie arboretul la dimesiunile spuse de tine dar fara administrarea acestora.
   3. varietate de salcam care creste cel mai repede si are o tinuta de arbore cilindric, este varietatea rectissima pe care o cultiv si eu de anul acesta, este posibil ca si plantatia din Serbia sa fie tot cu rectissima
   4. in general pe soluri prielnice salcamul ia proportii in ani putini
   Il recomand atat pentru doritorii de lemn, cat mai ales pentru apicultori, la fel acestia in 5 ani de zile pot avea floare din abundenta.
   Cu bine……, si daca ai poze din Serbia mi-ar face placere sa o prezentam si prietenilor care citesc acest blog :).

   1. sorin

    Buna,
    Multumesc pt raspuns, respectivul proprietar al culturii a evitat sa mi de a mai multe informatii referitoare la ingrijirea lor, felul ingrasamintelor pe care le foloseste si de aceea te rog daca poti sa mi dai mai multe informatii in ceea ce priveste cresterea lor (ingrasaminte, tunderea lor….perioada)…..mi a spus ca 2 lucruri sunt foarte importante la o cultura de salcam : 1.ingrasemintele pe care le folosesti
    2. cum anume ii tunzi..
    si restul mi a spus ca ii secret profesional:)).
    Din ceea ce am vazut acolo pe el il interesa doar lemnul, mi a spus ca nu se concentreaza pe floare!
    Multumesc,Sorin

    1. RuBen

     Sorine,
     ca si ingrasamant cel mai bun este gunoiul de grajd si amendamentele daca stii despre ce ee vorba in cantitati normale, cand ai timp da-mi un telefon sa povestim mai pe larg 0756 300 797 🙂

 23. dan

  Am plantat acum 4 saptamani cateva sute de salcami pe un taluz din lunca raului Suceava. Pana la aceasta data (09.05.2011) nu exista nici un semn de inmugurire. Varfurile unor crengi par uscate dar tulpina apare verde la zgariere. Puietii aveau 1,5-2 m si au fost achizitionati vrac de la o pepiniera (baloti de 100, radacini curate) . Credeti ca actiunea trebuie considerata ca fiind un esec sau mai sunt sanse?

  1. RuBen

   Prietene, nu este un esec , trebuie doar rabdare, perioada aceasta de primavara a fost mult mai rece si cu vanturi uscate, faptul ca tulpinile sunt tot verzi indica faptul ca acesti salcami au prins insa sunt doi factori care apar aici, timpul care este mai rece decat timpul normal din aceasta perioada si al doilea factor, salcamul pleaca mai tarziu in vegetatie, si atentie pe ce expozitie este plantat daca este pe nord (umbra) poate fi al treilea factor nefavorabil.
   Recomandare: cei care au varfurile uscate elimina-i la nivelul solului cu o foarfeca de tuns via, o sa creasca intr-un an inapoi cat cei pe care ii ai acuma, daca crezi ca mai ai nevoie de ceva : un mail sau un tel 0756 300 797

 24. dan

  Multumesc pentru sfat. Intr-adevar zona este inalta, in lunca si este expusa vanturilor reci din Nord. Voi taia tulpinile conform recomandarii desi mi se rupe inima cand vad puieti de 2 m cu cate 3-4 ramuri care trebuie „operati” de la baza. Majoritatea au varfuri ale crengilor uscate deci va fi o actiune in masa. Va tin la curent cu rezultatele. Multumesc inca o data si felicitari pentru intiativa acestui blog.

  1. RuBen

   cu incredere poti face operatia asta, te cred ca te doare sufletul insa la toamna o sa fie la loc inapoi, daca poti face ceva poze inainte si dupa, ar prinde bine si pentru altzi concetateni, ca sa le de-a incredere, mult spor si sanatate 🙂

 25. sorin tivadar

  Buna,
  Spune mi te rog cand pot sa te deranjez cu un tel sa discutam mai pe larg subiectul inceput pe blog?

  1. RuBen

   Sorine, cand doresti tu poti sa ma suni, daca nu ma deranjezi inseamna ca o sa iti raspund :), astept sa vb.

 26. Paul Chirila

  Felicitari pt solicitudinea cu care raspunzi fiecarui om care-ti solicita sfatul si sprijinul! Sunt un actor di Piatra Neamt, am ca mostenire cateva hectare de teren si doua livezi, una de meri si una de pruni. Dupa ce ani de zile le-am cam lasat de izbeliste, acum m-am apucat gradinarit si „livezit”. Am fost surprins sa constat ca am devenit de-a dreptul pasionat! Recunosc cu rusine ca ma duc cu mai mare bucurie sa plantez gogosari decat la repetitie…
  Am cumparat o rabla de vagon-rulota metalica ( baraca de santier ) unde depozitez uneltele si unde, din ce in ce mai des, dorm cu unul dintre cainii mei – nemaipomenitul ciobanesc german Corado. Am plantat pe una din suprafete pomi fructiferi – cate 2-3 din fiecare specie: meri, peri, cirersi, visini, caisi, piersici. Vazandu-i cum inmuguresc, am prins curaj: am adaugat la intrare o mica „padure de mesteceni” de 20 de copacei ( abia astept sa se faca „frumosi ca niste mirese” cum se spune in marele film cu acest nume !), si am continuat: 2 corni, 2 tei, si… 3 salcami. Descoperindu-te, te avertizez ca te voi cauta curand. Ca sa stii de la cine gasesti „semne de viata” in computer ( daca nu te „prind” la telefon), notez adresele mele. E-mail: …………………………………… web: paul_chirila.ro. Pana atunci – aprecierea mea sincera si urarea ca toate bucuriile lumii sa faca popas in sufletul tau. Pe curand!

  1. RuBen

   Dl. Paul vad ca avem puncte comune forte, 🙂 si nu pot decat sa ma bucur pentru asta, cand ai timp suna-ma sau vb pe net, iti doresc numai bine si mult sporr la ferma 🙂

 27. preda valeriu

  ma tot bate gandul plantez niste de salcami dar oare se merita, mi-ar place sa am padurea mea dar trebuie sa ai si un profit din asta intrebarea mea este cand si cat o sa fie profitul per hectar(in m cubi), si cum pot sa cresc productivitatea

  1. RuBen

   Valeriu, in 5 ani ai padure iar profitul este in felul urmator: ai in primul rand floare pentru albini, in al doilea rand de la aceasta data poti sa extragi lemn pentru araci(stalpi) pentru culturi horticole si legumicole, anul acesta spre exemplu un stalp la 2 metri a costat undeva la 2,5 ron/bucata, un mic calcul, daca la 5 ani ai 1 hectar de salcam cultivat pentru obtinerea de araci la o schema de plantare 1×1, ceea ce inseamna ca la 1 hectar o sa fie 10000 de puieti, de aici sa presupunem ca la acea varsta de 5 ani, extragi o medie de 1,5 araci(dintr-un salcam plantat) rezultă in anul 5 de la plantare 15000 de araci, inmulteste cu 2 lei(un pret minim), si o sa vezi daca renteaza sau nu,
   la ora actuala specialistii spun ca la varsta de 20 – 25 de ani un arboret de salcam valoreaza 10 000 de euro /hectar,
   nu uita ca salcamul are o crestere foarte rapida, are multe beneficii si nu este pretentios, cand ai timp vorbim la un telefon mai multe :), spor la munca

 28. Bogdan

  Salut,
  Sunt interesat mai mult de radacina salcamului. La ce adancime poate ajunge , ce diametru poate atinge si in cat timp. In cazul in care imi poti recomanda o carte ti-as fi recunoscator.

  1. RuBen

   Salut Bogdane,
   radacina salcamului este dupa cum precizeaza Victor Stanescu (Dendrologie 1079):”Pe soluri nisipoase, profunde, rădăcina se dezvoltă puternic în adâncime, ajungând cu pivotul până la 1 – 2 metri sau chiar mai jos, în acelaş timp, se ramifică mult lateral, întinzându-se la mari distanţe de trunchi (circa 20 metri)”.
   Înălţimea poate ajunge între 25 – 35 metri, iar grosimea între 80 – 100 cm.
   La varsta de 25 de ani ajunge undeva la un diametru de 35-40 cm.
   Carte….numai dendrologiile de la biblioteci, sau cartea mea referitoare la salcam dar asta peste 1 an de zile cand va iesi de sub lumina tiparului.
   Cu bine:)

 29. cirstea sanda

  ce boli intalnim in faza de plantuta la salcam?

  1. RuBen

   Buna Sanda,
   scuzele de rigoare pentru intarzaierea unui raspuns, 🙂 referitor la bolile intalnite in stadiul de plantula (sau puiet) la salcam intalnim:
   1. fuzarioza puietilor – produsa de Fusarium, in luna iunie in anii deosebit de ploiosi.
   2. intalnim o serie de daunatori in afara bolilor, daunatori care pot influienta negativ cultura salcamului in pepiniere, dintre acestia amintim pe cel mai periculos 🙂 :
   – afidul Aphis medicaginis Koch,
   dupa care : Opatrum sabulosum L. – larvele si adulti ataca semintele abia incoltite, varful radacinilor coletul plantulelor si dotiledoanele in dezvoltare.
   – Tanymecus dilaticollis Gyll. – roade lujerii nelignificati ai puietilor precum si tulpinitele acestora care sunt in primul an de vegetatie
   cu bine 🙂

 30. miky

  as avea si eu o intrebare ce suprafata trebuie sa am cu sacami cultivata pentru a intretine 10 stupi cu albine

  1. RuBen

   apicultorii spun ca 3 – 4 stupi (familii) de albine sunt perfecte pentru 1 hectar de albine :), trebuie contactat un apicultor care face pastorala la salcam si o sa va spuna 100% 🙂

 31. Paul

  As dorii sa stiu cum se curata si se tunde salcamul pt. a avea o coroana puternica , deasa … In ce perioada se taie crengutele si care ar trebuii taiate si la ce distanta. Multumesc

  1. RuBen

   Dl. Paul, salcamul in prima faza trebuie sa se elagheze (sa prezinte un trunchi cilindric cat mai drept fara ramificari, decat din partea superioara a coroanei,), aceasta elagare se realizeaza atat pe cale naturala in starea de masiv cand ramurile de la baza coroanei lipsite fiind de lumina se usuca, sau se poate realiza elagarea artificiala prin care curata-ti tulpina salcamului de aceste ramuri inainte ca acestea sa se usuce.
   Cartile de specialitate scrise de oameni de stiinta care au studiat problemele salcamului nu prevad nicaieri un regulament din modul cum sa ii conduceti coroana, insa din experienta proprie pot sa va spun ca aceasta elagare sau taiere se poate realiza atat in sezonul de vehetatie cat si in sezonul de repaus vegetativ fara sa afecteze in vreun fel arborele.
   Da-ti frau imaginatiei fara emotii, importan e sa stii exact ceea ce doriti sa obtineti in final, iar aceste taieri sa nu le realizati pe toate in aceiasi etapa daca salcamul este destul de mare, …
   În speranta ca aceste cateva cuvinte va sunt de folo va doresc mult spor in munca, iar daca aveti cateva poze despre dv si salcamul dv, mi-ar face placere sa pot publica din ele pentru a vedea si ceilalti „concetateni” lucruri noi,
   oricum din ce in ce mai multa lume este interesata de salcam 🙂
   Cu prietenie,
   ing. Ruben Budau

 32. andrei

  buna domnu ruben
  m-ar interesa daca as putea achizitiona in toamna 1000 de puieti de salcam?
  va multumesc anticipat

  1. RuBen

   Buna Andrei,
   sigur ca se poate, te rog sa ma anunti telefonic pentru a stabili cateva detalii foarte importante 🙂 tel.0756 300797

 33. ioana

  Buna ziua domnu Ruben
  cum trebuie sa procedez sa am cati mai multi araci(stalpi) la un hectar de salcam care ar fi schema cea mai buna?
  in cat timp se ajunge la diametru de 4-5 cm
  imi puteti da mai multe informatii de operatie de taiere a puetilor dupa plantare sau daca aceasta procedura nu este facuta influenteaza productia de salcam?
  am inteles ca in urma acestei operatiuni poti sa ai 4-5 lastari ce se intampla daca nu ii tai pe toti si in loc sa lasi unul lasi mai multi ce se poate intampla atunci?cum se dezvolta?
  va multumesc anticipat!

  1. RuBen

   Buna Ioana,
   pentru a avea un numar cat mai mare de araci de salcam la hectar recomand urmatoarele:
   1. schema de plantare 1×1 (1 metru intre randurile de puieti si 1 metru intre puieti pe rand), ceea ce revine un numar de 10 000 puieti la 1 hectar
   2. pe un sol normal, important e sa nu stagneze apa pe el, la diametrul de 4 – 5 cm se poate ajunge in 2 – 4 ani de zile, in functie de bonitatea terenului, si a expozitiei (prefera multa caldura si soare :),
   3. dupa plantare indiferent de ceea ce urmarim in final la salcam, este recomandata operatia de fasonare sau de taiere a puietului plantat pe langa colet (ramane maxim 1 cm deasupra solului), aceasta operatie se realizeaza din cateva motive bine motivate si anume:
   – in prima faza este important ca radacina puietului sa se dezvolte cat mai mult pentru a putea furniza viitoarei plante cat mai multa hrana 🙂
   – in timul si dupa operatiile din pepiniera unii sunt rupti la varf iar altii sunt uscati, acesti puieti vor avea mari dificultati in asi reveni ca plante, asa ca cea mai buna solutie este reanoirea trunchiurilor
   – daca este lasat ca puiet fara sa fie retezat lacolet, in prima faza va cauta sa isi formeze coroana acolo la inaltimea pe care o are dupa plantare (0,5 – 1 metru), iar in cazul in care este retezat, lastatii in primul an vor avea tendinte de crestere uimitoare.
   4. dupa aceasta procedura de taiere a puietilor dupa plantare pot sa spun cu certitudine ca operatia influienteaza pozitiv viitoarea cultura de salcam.
   5. dupa aceasta operatie pot aparea intre 2 -5 sau chiar mai multi lastari, recomandat ca dupa 1,5 – 2 luni de vegetatie sa ramana cel mai viguros (unul singur), cel mai frumos, iar ceilatli se elimina cu un cutit sau briceag foarte foarte bine ascuutit 🙂
   6. dupa prima recolta de araci (maxim 4 ani de la plantare) cioatele samase sunt mult mai puternice ca in primul an , radacinile de asemenea, iar acuma putem vorbi de 2 sau chiar trei lastari care sa ramana la fiecare cioata,
   7. sa nu uitam ca salcamul lastareste si drajoneaza puternic, iar acesta nu mai e nevoie sa fie replantat in anul 4, sau peste 8 ani, mergand pe aceiasi suprafata si pe aceleasi cioate, insa recomandabil si de bun augur ar fi cateva desfundari ale solului (prasile) ar prinde bine in cultura respectiva influientand direct cultura.
   pentru alte informatii referitoare la cultura sau obtinere puieti va satu cu placere la dispozite 🙂
   ing. Ruben Budau

 34. Kosty

  Am o mare rugăminte, spuneți-mi cu ce pot să limitez invazia de puieți de salcâm din altfel de culturi? Apar în livadă, vie, teren agricol. Este adevărat că am plantat și eu piueți pentru a proteja o zonă însă se înmulțesc din rădăcini. Ce soluții pot folosi pentru a limita această invazie?

  1. RuBen

   domnule Kosty, aplicati un erbicid total de genul rundup sau efasate, sau orice erbicid total pe care il poate recomanda personalul de la un magazin de specialitate, aplicati acest erbicid pe frunze, si acesta va lucra in intreaga planta pana la radacina in special, salcamul are aceasta proprietate sa drajoneze foarte puternic din radacina si are caracterul de planta invaziva 🙂

 35. catalin s

  Buna RuBen
  A. Inteleg din explicatia data Ioanei ca pentru obtinerea de araci e nevoie de taierea totala (la baza).. Am inteles bine? Daca da, atunci spunemi te rog:
  1. avand o radacina mai puternica acum….in cat timp revin la dimensiunea avuta la recoltare de apx.4-5 cm diametrul?
  B. Pentru exploatarea lemnului … chiar si numai pt araci, nu se pot recolta numai ramuri?
  C. Recunosc ca n uprea inteleg care este schema obtinerii rentabilitatii unei paduri, asa cum ai afirmat mai sus, „la ora actuala specialistii spun ca la varsta de 20 – 25 de ani un arboret de salcam valoreaza 10 000 de euro /hectar”, ca doar nu s-o taia toata padurea. Exista o schema de taiere/recoltare?
  Multumesc!

  1. RuBen

   Buna Cataline,
   A.1. in timp de 2 ani de zile
   B. e mai greu sa obtii araci din ramuri, si necesita mult mai mult timp
   C. la salcam in afara de taieri de igiena care presupune recoltarea acelor arbori slab conformati, exploatarea se face integral atunci cand ajunge la varsta exploatabilitatii, este foarte important sa se cunoasca inca de la inceput ce anume ne dorim de la acel arboret, care este produsul principal, sau final pe care il dorim de acolo 🙂

 36. Catalin Stoica

  A.. mai am o nedumerire: daca lemnul de salcam este mai dur/rezistent decat cel de rasinoase, de ce se prefera acestea in locul salcamului?. Multumesc,
  Catalin

  1. RuBen

   A. pentru ca este mult mai usor de prelucrat cu unelte etc, 🙂 ar fi una din preferinte, :), salcamul daca stagneaza 1 an de zile dupa ce sa recoltat si vrei sa il mai prelucrezi….este foarte greu, in timp ce rasinoasele au fibra lemnoasa sub o alta structura mai usor de prelucrat 🙂

 37. Gabi

  Salut Ruben!
  As dori sa realizez o perdea de protectie din salcami la un teren de 8000 mp. Ma gandeam sa ii plantez intr-o „banda” de 75 cm cu o distanta de 25 de cm intre randuri si de 30 cm pe rand. Daca dupa taierea la nivelul solului rasar 3-4 lastari, risc sa se usuce in 2-3 ani? ce parere ai

  1. RuBen

   Salutare Gabi 🙂
   de poate merge pe trei randuri la distante egale in sistem chin – conx
   dupa taierea la colet apar lastarii in numar de 3-4 sau mai multi depinde de puterea radacinei si a grosimii cioatei care a ramas,
   acesti lastari se vor usca doar in lipsa de lumina, salcamul este o specie iubitoare de lumina, iar in lipsa acesteia plantele tinere, lastarii, sau ramurile ramase sub umbra , care nu fac fata concurentei pentru lumina vor murii,
   acesti lastari dupa 3 – 4 ani, ii putei elimina schematic, si puteti avea acea perdea de protectie tot timpul 🙂
   nu uitati ca salcumul are tendinta de invazie, fiind o specie invaziva, prin radacini va forta nota sa depaseasca acel perimetru gandit de 75 de cm, care dupa parerea mea este prea putin si pentru 3 randuri, cel mai corect ar merge o perdea de 1,5 metri, cu distanta intre randuri de 0,5 si tot 0,5 metri si intre puieti pe rand si tot asa in chin conx :),

 38. Gabi

  OK
  Multumesc de raspuns. Am sa incerc dupa sugestia ta si la momentul respectiv am sa revin cu rezultatul.
  Multa sanatate!

 39. linica

  Buna,
  Am si eu 1 ha de teren, am auzit de afacerea cu salcam.
  Ce zici este rentabil sa incep?
  As merge pe varianta seminte si vandut puiet.
  Ce sfat imi dai?

  1. RuBen

   Buna, eu iti sugerez sa incepi pe o suprafata mai redusa pentru inceput, undeva 0,1 -0,2 hectare sa vezi cum merge lucrarea, cum se dezvolta puieti, daca ai desfacere, sunt o multime de factori de la teorie la practica, iar sa zici asa pur si simplu ca este rentabil e foarte simplu, insa dupa ce incepi sa produci …atunci vezi exact car e de rentabil :),
   oricum pentru a incepe ai nevoie de cateva cunostinte minime despre pretentiile salcamului la sol, tehnologie de semanare, intretinere etc,
   important este sa incepi indiferent de suprafata si atunci o sa va dati seama exact cum stau lucrurile 🙂 mult succes

 40. marius

  Vă salut si vreau sa îmi exprim aprecierea pentru multitudinea de sfaturi specializate pe care le daţi! Vă cer şi eu două sfaturi:
  1. cum se valorifică (cine cumpară) aracii (pentru a înfiinţa o plantaţie) ?
  2. de unde pot să cumpăr puieţi de corn ?
  Vă mulţumesc şi vă urez mult succes în tot ceea ce faceţi!

  1. RuBen

   Buna Marius,
   1. aracii se pot vinde la firme care ii prelucreaza sau la persoane fizice care au plantatii de arbusti fructiferi spre exemplu, dar…grantat ca nu o sa ramani cu materialul nevandut 🙂
   2. despre corn….greu de zis ca gasesti undeva, dar daca nu gasesti….si ai mare nevoie iti fac eu rost daca nu sunt cantitati mari 🙂
   numai bine

 41. gabriel gherghescu

  te rog pentru un raspuns: pot planta un salcim linga gard sau linga casa?
  cum se comporta radacinile salcimului?

  1. RuBen

   se poate planta linistit salcamul langa casa, radacina este de obicei pivotant-trasanta, nu va produce pagume gardului sau casei (Moromete avea si el un salcam in curte, care la ajutat la nevoie), 🙂

 42. lucian

  Salut! Am citit toate întrebările și răspunsurile și chiar m-au ajutat! Am plantat în primăvara aceasta 1000 salcâmi în locul unui gard care mi-a căzut și pot spune că nu-mi vine să cred cât au crescut!(cca 1m). Singura problemă dacă pot spune așa, a fost cu apariția în luna iulie în special la vârfurile ramurilor a unor puncte mici negre(care efectiv mâncau din frunze). I-am stropit cu insecticid și sunt ok! La primăvară cred că mai plantez 1000! Baftă la toată lumea!

  1. RuBen

   Luciane, ne bucuram de realizarea ta, si multumiri pentru incurajare,
   ne-ar prinde bine si cateva poze cu acel gard sa ne delectam cu totii 🙂
   numai bine 🙂

 43. Cosmina Sulcu

  Am citit comentariile voastre si miau placut si de aceea teas ruga daca vrei sa-mi raspunzi si mie. Sunt cristian si sunt din botosani si am vreo trei hectare de teren linga padure care nu este cultivat de circa sase ani . As putea sa-l plantez? si cum ca este plin de vegetatie au sansa puietii sa creasca si ce lucrari ar trebui sa fac pentru ca vreu sa stiu cam la cit mar ajunge toate lucrarile si transportul puietilor. Multumesc!

  1. RuBen

   Buna Cristian,
   important este la salcam ca locul unde este plantat sa nu fi un loc unde balteste apa, si puctul doi, sa fie un loc insorit.
   Ar fi foarte bine sa curatati locul respectiv, cel putin doi ani de zile pana se ridica salcamul ca pe urma se descurca el si fara ajutoare, insa acuma in perioada juvenila, are mare nevoie de loc larg, luminos, chiar daca nu curatati tot locul, incercati varianta pe parcele, pe randuri, ..nu uitati ca salcamul are nevoie de lumina si spatiu de dezvoltare 🙂

 44. Costi Parascan

  Salut !Daca nu te superi, am si eu o intrebare..Vreau sa plantez un hectar de mur Thornfree in zona botosaniului si asi vrea sa imprejmuiesc cu puiet de salcam pe un rand de jur imprejur, specific ca nu o sa in cep decat cu cateva sute de fire de mur…? Ce zici e bine sau nu? O sa iau puietul si arbustii de la tine, te rog sa ma anunti cand pot sa iau legatura cu tine. Cu respect, Costi.

  1. RuBen

   Salut Costi,
   este posibil, poti sa ma contactezi oricand, 🙂

 45. dana

  buna ! ma numesc Dana ,am un teren langa padure de 20 ari, pe un deal cu mult soare ,pe langa padure am salcami tare frumosi .Eu in fiecare an trebuie sa curat gradina de puietii de salcam. Nu vreau salcami in gradina.CE sa fac pt ca acolo nu se poate sapa sau ara ,panta dealului este mare.

  1. RuBen

   Buna Dana,
   daca doresti sa scapi de el , aplica un erbicid total pe suprafata foliara (frunze), recomand: glifosat, rundup, alta sansa sa scapi de el….mai greu 🙂

 46. horatiu

  buna seara
  achizitionati seminte salcam ??
  si la ce pret
  va multumesc

  1. RuBen

   buna Horatiu,
   da dar pretul depinde de cantitate, calitate si pregatirea ei in vederea semanarii (daca este scarificata sau nu)

 47. horatiu

  multumesc de raspuns
  vb de seminte in forma bruta,sant din zona olteniei
  o zi buna

  1. RuBen

   undeva la 15-20 lei /1 kg, numai bine

 48. Costi Parascan

  La multi ani! Sanatate maxima, bucurii, fericire si copii frumosi asa ca voi…

  1. RuBen

   Multumesc mult, apreciez gestul 🙂

 49. Mihai G

  Buna ziua,
  Am o intrebare mai ciudata.
  Sunt din Bucuresti si vreau sa plantez cativa copaci in spatele blocului.
  Ideea mea este ca in x ani (unde x sper sa fie pana in 10-15 ani) acesti copaci sa imi faca umbra (stau la etajul 3).
  Din ce am inteles salcamul si artarul cresc cel mai repede.
  E ok daca as planta salcami in apropierea blocului, ar putea crea probleme cu radacinile (peste ani si ani, ar fi pacat sa mi-l taie cineva).
  Multumesc

  1. RuBen

   Buna Mihai,
   da salcamul creste repede, se adapteaza foarte bine in mediul urban, si nu e o problema sa fie in apropierea blocurilor, cu radacinile etc, in varianta dv, merge linistit, 🙂

 50. dana

  buna . spune-mi te rog erbicidurile glifosat,rundup la ce mai poate fi folosit.De la vecinul de gard, pt ca nu curata de ani de zile,am urmatorii musafiri rug si cea mai mare vedeta feriga. Am cautat erbicid pt feriga intr-o lucrare a Universitati Lucian Blaga numit Programul National Agrar si am gasit ca erbicidul pt Pteridium aguilim adica feriga de camp se distruge cu ASULOX in luna august.in Baia Mare Maramures nu sant centre comerciale specializate in domeniu pe care sa ii cunosc.la micile mele intrebari am primit raspunsuri absurde cum ca daca vrei sa scapi de o planta nedorita ori o soti mecanic afara ori acoperi zona cu folie neagra de cu toamna pana toamna cealalta Dar pe un deal cum sta asa ceva –

  1. RuBen

   Dana,
   eu iti recomand pentru orice te deranjeaza erbicidul GLYFOSAT, care este un erbicid total, trebuie aplicat pe frunzele plantelor, si in doua saptamani de zile se vad rezultatele indiferent de specia care este acolo,
   pot sa iti livrez asa ceva la pretul de 35 lei/1 litru in timp ce la magazin e undeva la 40 lei/ litru,
   oricum il recomand cu incredere, insa nu uita ca la feriga, poate va trebui sa dai de 2 -3 ori pana dispare definitiv, erbicidul ataca inclusiv radacinile, nu are remanenta in sol, iar daca ajunge pe trunchiurile plantelor nu le afecteza deloc, trebuie sa ajunga la frunze ca sa faca treaba buna,
   numai bine 🙂

   1. Dana

    buna ziua , aceasta solutie de glyfosat trebuie dizolvata sau este deja ok.si daca in perioada de vegetatie trebuie stropita mai apuc sa dau pana la toamna de cateva ori ( 2 ori ) sau numai la anu ? acum este de 1.m o feriga AJUTOR !!! VREAU O SOLUTIE PT CA FERIGA SA DISPARA SI IARBA SA RAMANA . Multumesc Dana.

    1. RuBen

     dana cu doua trei aplicari eu sunt de pare ca scapi de feriga,
     important este sa fie erbicid total substanta cu care dai pe feriga,
     erbicidul este concentrat, eu spre exemplu la 10 litri de apa, pun 300 ml glyfosat, si fac treaba foarte buna cu el,
     cu cat concentratia este mai tare cu atat…efectele sunt mai clare :),
     solicita de la un magazin de fitosanitare un erbicid total, il gasesti la flacoane de 500 ml, 1 litru…etc, cu astea sigur scapi de feriga, dar…aplicare sa o faci pe frunze direct

 51. liliana

  Buna ziua,
  am o intrebare:
  am trei salcami galbeni de 4 ani si doresc sa-i transplantez in alt loc deoarece in locul in care sunt ii acopera o salcie. Varo g sa-mi spuneti cum sa procedez si daca am sanse de reusita.

  1. RuBen

   dupa caderea frunzelor se pot transplanta linistit, insa cu mare grija la radacini sa nu fie ranite cat se poate, si o conditie obligatorie temeratura in sol sa nu fie sub 5 C,
   dupa transplantare 10-20 litri de apa sa intre radacinile in contact cu noul loc, si sa fie tasat bine, reguli generale de plantare 🙂

 52. Muresan Vasile

  Intrebare : plantarea puietilor de salcam, etc. se poate face si pe brazda sau numai in gropi sapate cu harletul ? Ma gandesc ca pe brazda productivitatea ar putea fi mult mai mare.

  1. RuBen

   sigur ca se poate face si pe brazda si in despicatura, important e ca solul sa fie reavăn, si mai ales radacinile sa fie acoperite in intregime, iar un ultim aspect solul de jur imprejur sa fie tasat bine, pentru a intra radacinile cat mai perfect in legatura cu solul 🙂

 53. george_bton

  buna ziua.
  va rog sa-mi spuneti de la ce varsta se poate taia salcamul. am vazut ca programele de finantare iti acorda o compensatie pentru faptul ca nu realizezi venituri din terenul respectiv pentru o perioada de 15 ani si banuiesc ca asta este varsta d ematuritate. poti taia si inainte de 15 ani, e util sau contraproductiv sau chiar nu ai voie? din articol inteleg ca dupa 20 de ani poti taia cam 13-17 m3 la hectar pe an, e corect. deci an de an pot taia din fiecare hectar in parte cate 15 m3, sa zic? daca stiti si cam cate kg intra la m3 (am inteles ca circa 7-800) si care e pretul de vanzare la m3 sau tona in prezent, ar fi foarte expresiv. multumesc anticipat.

  1. RuBen

   buna George,
   – in arboretele pure de sacam se fac lucrari si inainte de varsta de 15 ani,
   o plantatie de salcam trebuie sa o gandesti in asa fel incat sa stii ce produs te intereseaza in primul rand: floare pentru albine, stalpi/araci pentru plantatii gen vie, spalieri etc, lemn de foc, lemn de constructii,
   – la varsta de 5-8 ani putem vorbi de material util pentru cozi unelte, araci pentru vie, lemn de foc, si floare pentru salcam, insa proiectul nu iti da voie ca in cei 15 ani sa recoltezi tot de acolo, ci acestea se recolteaza prin rarituri sistematice etc.
   – la recoltare masa specifica a lemnului de salcâm necojit este de 1445 kg/mc, având cea mai mare valoare dintre toate speciile atât de răşinoase cât şi de foioase,
   – pretul de referinta este in functie de sortimentul de lemn care se vinde: lemn de foc, lemn de constructii, lemn de gater etc,

   1. marius

    salut ruben
    am citit ce te-a intrebat george si as avea si eu niste intrebari
    -as vrea sa stiu care este varsta minima la care se poate taia salcamul pentru a se putea vinde ca si lemn de foc
    -as vrea sa stiu care poti taia in masa salcamul in cazul in care nu optezi pentru finantare
    -si cam cati mc obtii dintr-un hectar de salcam daca il tai la varsta minima de taiere
    -care este varsta cea mai rentabila de taiere a salcamului folosit ca si lemn de foc

 54. Gheorghe

  Buna ziuia,as vrea sa stiu cum pot sa obtin puieti de salcim din seminte,si daca semintele se pot semana in cuiburi direct pe terenul ales,si vreau sa mai stiu daca salcimul creste la ses,va multumesc anticipat!!!

  1. RuBen

   Buna George,
   puieti de salcam se obtin cel mai bine in regim de pepiniera timp de 1 – 2 ani si pe urma se planteaza.
   semintele semanate in cuiburi sau direct la fata locului….vor fi un esec 100%
   salcamul creste favorabil si in zonele de ses 🙂

 55. George

  Am inteles va multumesc,dar cum trebuie sa arate o pepeniera????Trebuie sa fie acoperita sau cum???? Si care este metoda de plantare in pepeniera pentru a obtine puieti??????Va multumesc anticipat!!!!

  1. RuBen

   nu trebuie acoperita,
   semintele sunt demanate pe randuri, iar puieti trebuie ingrijiti timp de 1 an, prin plivit, rarit, udat etc

 56. George

  Spuneti-mi va rog daca stiti kit kintareste 1m.cub se salkim pentru foc???? VA multumesc anticcipat!!!!

  1. RuBen

   masa specifica a lemnului rotund de salcam este de 1445 kg/mc,
   masa specifica a lemnului rotund de steri si din craci pentru lemnul de foc este de 500 kg/metru ster si 806 kg/mc

  2. Catalin Stoica

   1 mc de salcam: verde-880 kg, uscat-750 kg

 57. Catalin Stoica

  Afirmatia de mai sus este din: „Cartea dulgherului” de V.Hopu, M.Stoica, A.Simion si se refera la „Greutatea specifica aparenta”

 58. Popescu Ion

  Salut RuBen,
  Te felicit intiativa acestui blog, se vede ca esti pasionat si iti face placere sa impartasesti din cunostintele tale, atat practice cat si teoretice. Am nevoie de ajutorul tau in urmatoarea problema : Am o gradina cu salcami foarte batrani ce provin dintr-o fosta padure. Nu stiu exact varsta, peste 60 de ani oricum. Au inceput sa se usuce si nu stiu ce sa fac. Este o evoulutie naturala sau mai pot fi salvati ? Din cate am constata nu au nici un fel de boli, unuia singur i-a cazut scoarta pe o inaltime de 2m si pe jumate din circumferinta.

  1. RuBen

   Salut Ion,
   multumesc pentru apreciere 🙂
   daca locul nu este inundat de apa, insemna ca salcamii dv trec printr-o perioada normala din viata,
   banuiesc ca si in partea superioara incep sa se usuce, mai precis la varf, trebuie recoltati de acolo treptat, pentru ca se vor usca in totalitate de acum inainte, iar din cioate vor renaste alti puieti, de acolo in timpul verii lasati unul singur, cel mai frumos, cel mai viguros 🙂

 59. Mirea Nelu

  Buna ziua,
  Puteti sa-mi spuneti va rog care sunt costurile anuale estimate pentru intretinerea unui ha de padure de salcam ( daca se poate defalcat in primii 5 ani si dupa primii 5 ani ). Din cate am inteles in primul an se pot pierde intre 20 – 30 % din puieti iar in anul doi pana la 10 %. Ce lucrari periodice trebuiesc executate( si costurile aferente ) ?
  Multumesc anticipat !

  1. RuBen

   cheltuielile care pot sa apara la o cultura de salcam pe timp de 1 an sunt:
   – cheltuieli cu operatiile de prasit (daca sunt de doua ori pe an/maxim 500-600 ron)
   – cheltuieli cu inlocuirea puietilor uscati sau deteriorati in anul precedent aici daca e cazul, in cazul salcamului….maxim 2-5%

 60. George

  Spuneti-mi va rog cum pot sa obtin di seminte puieti de salkim,am inteles ca este o procedura anevoioasa, de tratare termica si la ce adincime se seamana semintele,si peste kit timp pot rasari primii puieti,pentru ca eu am pus semintele in pamint asa cum leam luat din pastai si nu am obtinut nimic,va multumesc anticipat!!!

  1. RuBen

   George,
   semintele de salcam trebuie tratate inainte de semanare, chimic, termic sau prin scarificare.
   adancimea de semanare este la 2-3 cm,
   se gaseste in comert samanta scarificata, pregatita pentru semanat 🙂

 61. george

  multumesc pentru raspunsul prompt. te rog sa specifici daca taierea a circa 10-12 m3 la hectar, dupa vartsa de 15 ani, se face anual, sau asta e tot ce obtii dupa un hectar, ca lemn de foc sau ce destinatie alegi…?

 62. florin

  buna ziua.
  as dori sa stiu daca se poate infiinta o plantatie de salcami intr-o zona de deal pe un sol cu faneata.ce lucrari ar trebuie efectuate si cand se pot planta salcamii?
  multumesc anticipat

  1. RuBen

   sigur ca se poate,
   ca si lucrari ar fi bine o aratura peste iarna,
   plantatul se face de regula primavara

 63. corneliu furman

  salutare. intrebarea mea, mai mult din curiozitate, ar fi ; cum se scot semintele de salcim din pastaie? eu am tot plantat , de vreo citiva ani, cite 1000-2000 pe an. acum as vrea sa profit de multimea de seminte pe care au facut-o. primii plantati se pot vedea (partial) pe facebook, la „Muzeul Furman”, in albumul cu pozele catelului. multumesc pt (eventualul) raspuns si felicitari pt pasiune. Corneliu Furman

  1. RuBen

   Corneliu,
   la fel se procedeaza ca si la fasole, adica:
   pastaiele sa fie uscate bine, se formeaza un lot, pe urma se bate bine cu diverse unelte,
   in padurile de unde se recolteaza semintele de salcam, se fac asa numitele gramezi, acestea sunt trecute printr-o serie de lovituri de furci spre exemplu iar in final de jos se recolteaza semintele care au impuritati ce trebuie eliminate, de obicei cu ajutorul vantului 🙂

 64. sorrin1978

  RuBen , ai facut proiect prin masura 2.2.1?

  1. RuBen

   salut sorrin,
   nu am facut proiect pe aceasta masura desi mi-as fi dorit,
   parerea mea personala este ca ar fi bine a fie minim 10 hectare de teren pentru acest proiect ca sa renteze birocratia, si acest teren sa fie slab productiv din punct de vedere agricol, proiectul are multe sincope 🙂

 65. sorrin1978

  Dupa tine , poti sa ne spui care ar fi „sincopele ” acestei masuri , si de ce ai ajuns la aceste concluzii?

  1. RuBen

   una singura de care m-am lovit direct:
   analiza de sol, la 50 metri de terenul agricol e padure, stiu care e profilul solului de acolo si….trebuie sa mai cheltuiesc si eu inca o data pentru a afla analiza solului la 50 metri distanta pe banii mei evident, plus de asta….remuneratiile mi se par destul de mici pe an si pe hectar

 66. cosmin

  salut ruben!! am vazut multe comentarii aicea pe blog.si miau stirnit multa curiozitate si interes.eu vreau sami cumpar un hectar sau 2 de pamant sal inpaduresc cu salcim,spunemi te rog cit costa la tine bucata de puiet si cind este indicata plantarea.eu sint din campia-turzii si la fel ma intereseaza daca,salcamul rezista la clima de la noi din ardeal.astept mai multe informatii de la tine.numai bine si sanatate…….

  1. RuBen

   cosmine, pretul este de 0,5ron/bucata si se livreaza la legaturi de 100 bucati legatura,
   merge garantat salcamul si la capia turzi, important este ca terenul sa nu fie mlastinos si sa nu fie pe un versant umbros,
   salcamul e mare iubitor de caldura si lumina
   perioada optima de plantat este primavara
   daca esti interesat de puieti te rog sa ma anunti din timp 🙂 numai bine

   1. cosmin

    mersi pt. raspuns de moment,eu sint in cautare de pamint sper sa reusesc sal pot cumpara cat se poate de repede si eu te anunt telefonic,de cati puieti am nevoie… poate trag o fuga pana la tine sa vad si marfa.cele bune!!

    1. RuBen

     5000 puieti la hectar, daca vrei sa vii abia in martie se vor putea vedea, ne auzim la un telefon inainte 🙂

 67. ALBIS DAN

  salut RUBEN o intrebare am ,de unde as putea sa achizitionez samanta de salcam ,sant din BIHOR zona BRUSTURI ,si imi zicea un prieten care prelucreaza salcam ca se gaseste pe la……..I samanta certificata adusa din FRANTA ,as dori in primavara sa insamantez vreo 2ha de inceput,poti sa imi dai niste indicii ,cat samanta merge la ha ,daca merge semanata direct sa nu mai am de-a face cu sistem pepiniera ,o fac si pentru apicultura dar doresc sa dau o valoare pamantului si sa promovez verdele sau o sa fie o sursa de venit la batranete ,mersi si wekeend placut DAN ALBIS

  1. RuBen

   Salut Dane,
   ma bucura modul cum privesti cultura salcamului, asa este poate sa iti aduca multe beneficii, nu imediat dar un pic mai incolo, asadar:
   1. cultura salcamului nu merge ca la grau, semeni samanta si ….culegi padure, in primele luni de viata, plantula de salcam este foarte foarte firava, are nevoie de lumina, hrana, caldura etc, ceea ce daca nu se pot asigura vor duce direct la slaba dezvoltare sau chiar moarte.
   2. pentru 1 hectar de pamant impadurit ai nevoie de 5000 puieti, cunosc oameni care in fiecare an au plantat cat au putut, 0,5 hectare, 2 hectare etc….iar acuma au suprafete de peste 10 ha,
   3. dupa 3-4 ani, la salcamul pe care il promove ai floare pentru albini,
   4. salcamul trebuie obtinut obligatoriu in pepiniera, minim 1 an de zile iar apoi poate fi plantat la locul stabilit,
   5. cand mai treci pe la oradea stam la o cafea sa povestim mai multe despre cultura salcamului 🙂 numai bine

 68. cristi_hdvs

  buna ziua. incantat de acest blog.

  1. RuBen

   oki, ma bucur 🙂

 69. George din Basarabia

  Sarbatori Fericite Ruben,sa ai parte de noroc si multa sanatate in noul an!!!!

  1. RuBen

   George, multumesc din suflet pentru urare,
   de asemenea iti doresc si eu multa sanatate in primul rand, iar celelalte pe urma :),un an nou plin de impliniri !

 70. George din Basarabia

  Salut,Vreau sa va intreb cum trebuie sa arate o pepeniera pentru a creste 100 mii puieti de salcam,cam de ce teritoriu am nevoie????Am pus in vazon(pentru proba) seminte de salcam si incep a creste, numai ca sunt foarte firavi si se indoaie de la jumate vreau sa va intreb e normal acest lucru sau trebuie sa fac ceva pentru a sta drepti?????Va multumesc foarte mult pentru blogul existent!!!!

  1. RuBen

   George,
   productivitatea intr-o pepiniera de salcam profesionala alterneaza intre 300 si 500 mii puieti/hectar
   puieti tai de salcam care se indoaie la jumatate sunt crescuti la multa caldura si putina lumina probabil, dar cu siguranta sunt crescuti in incaperi incalzite, au o crestere rapida fara maturare a lemnului, din aceasta cauza cedeaza tulpinitele la ei, in spatiul natural nu va fi cazul de asa ceva, cu alte cuvinte vor sta foarte drepti 🙂
   multumesc de aprecieri si nu uita ca samanta de salcam trebuie tratata inainte de semanare, alfel risti sa muncesti degeaba

 71. George din Basarabia

  Multumesc pentru raspuns,da intradevar aveti dreptate e multa caldura si putina lumina,eu daca nu sunteti impotriva ma voi mai adresa dupa sfaturi la d-voastra,succes in activitatea pe care o faceti!!!

  1. RuBen

   cu placere George,
   ma bucur ca am putut fi de folos,
   te astept pe aceasta pagina ori de cate ori mai ai timp 🙂

 72. Vlad

  Buna Ruben; am 1 hectar de pamant liber si as vrea sa cultiv salcam , de cati puieti as avea nevoi ca sal acopar???

  1. RuBen

   Buna Vlad,
   la schema 2 x 1 (2 metri intre randuri, si 1 metru intre ei pe rand), ai nevoie de 5000 bucati la 1 hectar de teren.
   Daca ai nevoie de puieti, vezi aici oferta mea : http://www.rubenbudau.ro/2012/01/23/puieti-de-salcam-2012/
   puieti sunt pe bani, iar sfaturile sunt gratis :), daca mai ai intrebari mi-ar face placere sa pot raspunde
   numai de bine sa auzim 🙂

 73. florin arsene

  bunaziua eu nu sunt in tara dar tatal me uma ajuta si vrem sa plantam 1ha de salcim ne tot batem capul cum o sa procedam(adincime citi oameni ne trebuie de unde cumparam puietul ce soi) nu cred ca 12 oameni pot sa planteze 5000 de puieti intro zi mai practic cum se face multumesc anticipat din vaslui

 74. miki

  Stimat RuBen
  Am cumparat un teren agricol de 5 ha de foarte buna calitate. El ar fi foarte bun chiar si pentru cultura de legume fiind situat pe malul raului Bega. Dar „fixul” meu este sa-mi plantez o padure mixta salcam-tei sau doar 100% salcam. As dori sa imi dezvolt acolo un loc unde sa ma simt bine si in acelasi timp sa produca ceva pentru casa. Astfel incat pe langa 20-30 de stupi te-as intreba daca in aceasta plantatie ar fi posibil sa tin cateva (putine) animale care sigur sa nu dauneze plantatiei (vaci, capre sau pasari) sau daca este posibil sa mai insamantez ceva intre randurile de salcam (trifoi, lucerna etc) care sa imi asigure hrana pentru animale daca pasunatul este daunator in padurea tanara. De asemenea as vrea sa te intreb daca din punct de vedere legal pot exploata cum doresc aceasta plantatie sau odata existenta ea trebuie exploatata in regim silvic ceea ce ar exclude din start ierbivorele.
  Multumesc
  Miki

  1. RuBen

   miki,
   intentiile tale sunt laudabile, si chiar te incurajez ca este posibil sa iti indeplinesti acest plan,dar
   1. padurea dea salcam merge doar 100% salcam, nu accepta amestecuri, de aceia ii bine sa fie doar salcam, poti merge insa pe doua variante, o suprafata cu salcam si inca una cu tei
   2. in padurea de salcam nu vei mai putea produce alceva (iarba, rasaduri etc), deoarece nu mai exissta patura erbacee evidenta aici, iti recomand sa iti faci o ideea in linkul de mai jos:
   http://silvicultorul.wordpress.com/2011/08/09/padurea-de-salcam-robinia-pseudoacacia-la-varsta-de-6-ani-de-zile/
   3. insa dupa parerea mea, ai avea un mare succes atat cu albinile cat si cu o ferma de gaini crescute in acesst mediu, nestresant, sa le cresti in sistem ecologi, oua eco, carne etc, la acest punct ma refer strict la o afacere :), pe laanga lemn si albini.
   4. deocamdata poti sa plantezi o padure fara sa ceri regimul silvic, in acest mod poti sa o tai cand vrei pentru tine, e mai greu cu lemnul pe drumurile publice pentru ca nu ai acte pe ele, insa….daca il introduci terenul cu padurea in regimul silvic, atunci…..silvici o sa iti spuna ce, cum, cand si in ce mod o sa faci ceva la padurea ta 🙂
   5. sfatul meu >>> mai cumpara-ti 5 hectare, tot acolo daca este posibil, il imprejmuiesti pe tot cu o perdea forestiera salcam, tei si alte specii melifere, iti lasi teren agricol pentru furaje, iar restul il ocupi cu o padure in care sa cresti, spre ce ai tendinte, capre, vaci, gaini…..animalele mari, gen capre, vaci…..in exces sunt daunatoare in paduri, dar asa pentru tine….nu vor fi o problema.
   in spranta ca am elucidat cat de putin nedumeririle tale,….iti doresc mult succes, si….apreciez intentiile tale, bravo, suna frumos ce vrei sa faci 🙂
   Doamne ajuta! 🙂

   1. miki

    Iti multumesc frumos pentru raspuns. Acum trebuie sa ne decidem care varianta o alegem. Inca 5 ha nu cred ca vom reusi sa cumparam acolo pentru ca pretul este mare. In schimb poate vom incerca sa schimbam acest teren cu altul mai mare dar de o calitate mai slaba pentru ca sa incercam varianta cu 10 ha 🙂
    Multumesc si toate cele bune
    Miki

    1. RuBen

     Miki, cine va avea pamant in viitor va avea bunastare, asta e parerea mea,
     sper ca am fost de folos catus de putin 🙂
     Doamne ajuta !

 75. Radu Liviu

  Calde felicitari pentru tot ce faceti

  1. RuBen

   Multumesc mult 🙂

 76. Vasi

  Buna ziua!
  In primul rand toata stima si respectul pt dv dle Ruben si pt toti cei care doresc sa promoveze cultura salcamului ,sau a oricarei alte specii, deoarece este o afacere foarte buna si totodata este un pas foarte mare impotriva poluari.
  In al doilea rand as avea si eu cateva intrebari:
  Domnule Ruben, numele meu este Vasi am 23 de ani si sunt din jud. SM com. Andrid( campia ierului). O mare parte din suprafata comunei(30-40%) este inconjurata de un dig(baraj) inalt de 7-8m asadar uneori toamna si primavara din cauza ploilor abundente aceasta zona este inundata, apa fiind oprita aici cate 2-3-4 saptamani, in functie de cantitate, pt a nu inunda din cate stiu eu o localitate din Ungaria. Familia mea detine aici 12-13h de teren dar in x parcele. Eu negociez acum pt o parcela de 6h pe care vreau sa o cumpar si sa o impaduresc. Terenul este alcatuit din 5h teren arabil si 1h faneata. Itrebarea mea este ce specie as putea sa plantez in aceasta zona? Salcamul ar rezista? In schema 2×1 nu sunt prea desi pt lemn de foc?
  Am plantat acum 3 ani pe o faneata 300 de plopi, in schema 1,5×1,5 e bine asa trebuia mai rar sau mai des?
  Va multumesc anticipat!

  1. RuBen

   Vasi, ma bucur pentru intentiile tale,
   daca zona respectiva este inundata/inundabila in fiecare an, banuiesc ca tot timpul terenul respectiv are o oarecare umiditate,
   iti recomand sa mergi pe plop euroamerican (un hibrid), care merge foarte bine in locuri de genul acesta.
   schema 2 x 1 nu este prea des deoarece atunci cand vorbim despre iniintarea unei paduri, in prima faza trebuie sa obtinem starea de masiv (coroanele sa se intrepatrunda cat de repede) pentru a se stimula cresterea in inaltime a arborilor, pe urma va treebui sa se intervina cu rarituri schematice 🙂

 77. Vasi

  va multumesc pt raspunsuri dle Ruben! am sa ma documentez si despre plop si voi face tot posibilul sa impaduresc acel teren indiferent cu ce iar pt salcam voi cauta alt teren. va voi cauta la tel in cazul in care voi avea novoie de puieti sau de alte info.
  imi place MOTTOul dv! eu imi doresc foarte mult si cred ca mi-se va indeplini.
  multa sanatate si spor bun in tot ceea ce faceti!

  1. RuBen

   Sa-ti fie de folos vasi,
   daca nu te descurci cu puieti sa ma anunti din timp, salcam am eu, iar plop euroamerican are un prieten
   numai bine 🙂

 78. alina

  Buna ziua domnule RuBen si felicitari pentru ce faceti.Vreau sa infiintez o livada de nuci pe care sa o protejez cu un gard facut din puieti de de salcam din 1-1m si intre ei gladita.Pentru a fi mai sigur si mai rezistent ( la potentiali musafiri neortodocsi ) as vrea sa pun ,un al doilea rind de gladita.Randul al doilea il pun in interiorul terenului sau in exterior (daca este bine de pus si la ce distanta fata de primul rind )?Terenul de 2 ha este in camp,si ma intreb daca vecini de hat pot sa-mi spuna ceva? Nu as vrea sa ii deranjez.Salcimul poate afecta cu ceva nuci ?Domnule RuBen aveti si gladita ? Va salut cu respect.

  1. RuBen

   alina, eu zic ca cel mai bine e sa mergi pe un gard in felul urmator:
   – salcam in interior si gladita in exterior pe ambele parti
   sau
   – doar gladita pe un singur rand dar pusa foarte des
   momentan am si gladita dar..nu foarte multa 🙂

 79. bebe

  ce avantaj avem daca plantam puieti de brad.ce ne ofera statu roman?

  1. RuBen

   statul roman e primul care te jefuieste de ceva bani :))

 80. Rosca Adelina

  Buna ziua…As dori sa va pun o intrebare si sper sa ma ajutati in acest
  sens. Am un teren pe care as dori sa plantez o cultura de salcam.Vecinul de langa mine are terenul arabil.Ma intereseaza , daca ma puteti informa, la cedistanta de terenul arabil alvecinului sa plantez primul rand de salcam, astfel incat sa nu il deranjez prea mult pe vecinul meu, pt ca el sa poate ara pamantul lui fara sa imi distruga salcamii…Va multumesc.

  1. RuBen

   Adelina, o banda de 4 – 5 metri este suficienta :),

   1. Rosca Adelina

    Multumesc mult . Ma intereseaza si daca exista vreo lege in ceea ce priveste acest lucru. Poate ma puteti ajuta. Va multumesc.

 81. ioan catalin

  salut eu as dori sa stiu cam cati oameni ar trebui pentru cultivarea unui hectar de salcam intr o zi va multumesc

  1. RuBen

   20 oameni sa fie sigur

 82. valerii

  Dom.RUBEN / SINT VALERIU din REP. MOLDOVA. La ce adincime se sadesc puetii de salcam ,si ce ingrasaminte se folosesc.

  1. RuBen

   30 – 40 cm, in functie si de radacini, ingrasaminte…nu e nevoie :), dar daca este gunoi de grajd….e prea perfect 🙂

 83. ioan

  Tulpina puietilor de salcam trebuie protejata impotriva rozatoarelor,iepurilor ?

  1. RuBen

   absolut deloc 🙂

 84. george

  buna ruben,am si eu o intrebare referitor ia salcimi am auzit mai multe variante si nu stiu ccum sa fac ,pt a forma o padure trebuie taiati la 4 ani de jos pt a se forma radacina dupa care se lasa sa creasca la maturitate??

  1. RuBen

   george, in ce stadiu se afla padurea acuma?

 85. george

  anul acesta am puspuietul

 86. George

  Salut
  Intai, multumesc pentru sfatul primit, mi-a fost de mare folos sa ma hotarasc legat de padurea dobandita.
  1. Acum prima intrebare: Merita culesul florilor de salcam? Nu ma refer la 3-5 kg pt ceai ci daca dau un raport corect cu munca prestata (cules, uscat, transport). Intr-o padure de 20-25 ani ce cantitate de flori (crud) se poate culege la ha? Poate aveti vreun sfat legat de perioada optima de cules, eventual situatii de evitat.
  2. A doua intrebare: daca la marginea padurii merge plantat si altceva gen macese, catina, afine, sau ciuperci.
  Multumesc, va doresc numai bine!
  George

  1. RuBen

   George…
   legat de flori…nu pot sa iti spun cu exactitate cum e cu ele, bine ar fi sa ai de la inceput cui sa le vinzi,
   in margine…merge arbusti dar cu conditia sa nu fie umbriti

 87. Laurentiu

  Buna Ruben, pana cand se pot planta puietii de salca? multam faina de raspuns

  1. RuBen

   pana cand incep sa vegeteze si dupa un pic 🙂

 88. Laurentiu

  Revin intrebarea se refera la salcammmm

 89. adrian

  va salut cu respect,am si eu o intrebare si anume,anul acesta am plantat niste puieti de salcam pt a infiinta o padure insa nu sunt lamurit cu um trebuie formata deoarece un padurar m a indrumat sa o tai de jos la 3_4 ani de la plantare pt a se forma radacina mai puternica insa nu stiu cit este de adevarat. multumesc anticipat.

  1. RuBen

   adriane, ….paduraru era ok cand ti-a spus asta??? :))
   la plantare de reteaza puietul chiar pe langa sol asta dupa ce s-a plantat, in sol ramane doar radacina bine tasata , iar la suprafata solului o mica cioata de unde vor lastari minim 2 maxim 6 lastari noi, dupa maxim 2 luni….o sa selectezi de aici pe cel mai viguros care va forma noul arbore de salcam, ceilalti sunt eliminati prin taiere cu un briceag bine ascutit sau ceva asemanator 🙂
   spor la munca si nu pierde ani ca sunt importanti.

 90. alex

  as vrea sa stiu ce cantitate de floare se culege de pe un ha de salcim. mersi. alex . chisinau

  1. RuBen

   greu de precizat asa ceva 🙂

 91. mihai

  Imi poate spune si mie cineva dupa 10 ani de la plantare care ar fi media de material lemnos rezultat dintr-un salcam. Ma gandesc sa impaduresc 5h in Amara jud Ialomita si am nevoie sa stiu ce as putea obtine si cat de repede.
  M-ar ajuta la fel de mult si o media a pretului mc de lemn de salcam.
  Multumesc!

 92. ADRIANA OPRIS

  Pentru un teren de 1/2 ha merita sa planez salcam?

  1. RuBen

   pe termen scurt nu, dar pe termen mediu si lung da
   (de la 5 ani incolo) 🙂

 93. GELU

  Daca nu te superi, imi poti lasa un id de messenger pentru a putea discuta despre o posibila colaborare? PS. Imi poti scrie pe mail daca nu doresti sa iti faci mailul public. Multumesc.

  1. RuBen

   salut Gelu,
   id meu este public : ruben_budau
   oricand 🙂

  1. RuBen

   Heloo,
   din pacate in Romania nu este sustinuta intretinerea culturilor forestiere, nu se i-a nici un leu pentru suprafetele care trec din teren agricol in teren forestier,
   singuri bani care se pot lua sunt prin proiectele europene, suma acestora depinde de zonarea grografica in primul rand si mai sunt si alte criterii
   🙂

 94. Lakatos Alfred

  Vedeti ca puteti accesa bani europeni (fonduri europene) Masura 221.

  1. RuBen

   multumim, se stie 🙂

 95. Topan

  Pentru infiintarea de plantatii de salcam se pot accesa fonduri europene?

  1. RuBen

   sigur ca da, pe masura 221

   1. cristi_c_m

    eu am 9 hectare de salcam. ce pot sa fac cu ea ? nu stiu cum sa o mai apar de hoti ?orice sfat e bine venit . va multumesc

    1. RuBen

     Cristi,
     daca a ajuns la varsta exploatabilitati se poate valorifica prin extragerea masei lemnoase,
     in perioada infloritului….poti aduce apicultori in zona, cantitatea de miere la un hectar de salcam poate ajunge la 1000 kg intr-un sezon bun
     cat despre hoti,….organele abilitate sa isi faca datoria, sau imprejmuirea terenului printr-o perdea foarte foarte deasa de salcam sau gladita

    2. ludasi zsolt

     din ce judet sunteti?

     1. RuBen

      Zsolt, Ferma este in judetul Arad, dece? 🙂

    3. andrei

     salut, din ce judet esti???

     1. Ruben Budau

      Bihor sau Arad,…se poate expedia din ambele judete 😉

 96. Topan

  Multumesc!

  1. RuBen

   cu placeree 🙂

 97. Laur

  In ce anotimp se poate planta salcamul?

  1. RuBen

   toamna si primavara, atunci cand conditiile meteo permit, dar….ca si conditie generala temperatura solului sa fie de cel putin 4 grade plus 🙂

 98. Stanculea Nina

  Am o plantatie de salcami in anul II – care sunt lucrarile de intretinere? multumesc foarte mult!

  1. RuBen

   elagare artificiala (taierea crengilor de la baza puietilor de salcam)
   si
   prasirea solului dintre randuri daca este posibil
   daca sunt executate vor ajuta foarte foarte mult cresterile de anul in curs 🙂 si in viitor

 99. Stefan

  daca puteti sa imi raspundeti la o intrebare, raman recunoscator…lemnul de salcam este bun pentru cheresteaua folosita la constructia unei case (de caramida) ? inteleg ca are o fibra sinuoasa care rezista f bine la contorsionari si este ferit de daunatoridar pe de alta parte spuneti ca crapa usor…Este recomandabil?

  1. RuBen

   Stefan,
   lemnul de salcam este destul de dens (are greutate mare), si pentru o casa cred ca si costurile se ridica destul de mult, dar eu cred ca ar fi posibil insa….nu cred ca ar avea rost o asemenea investitie, lemnul de salcam are si un desen tehnic destul de interesant si este pacat sa fie ascuns in acoperisul casei,
   se poate utiliza la mobilier, parchet,…lucruri de finete 🙂

   1. serdar666S

    Multumesc! Aveti dreptate!

 100. Dorian

  Cum fac un gard viu de gladita?
  Ma sperie hotii, iar autoritatile……
  La ce distanta sa insamanteaza gladita?lungimea terenului este 131metri.
  Cum se tunde gladita pt. a forma gardul cu spini?
  ms.anticipat

  1. RuBen

   Dorian,
   gardul se poate face fie plantand puieti de gladita fie semanand direct seminte pe locul resectiv pentru aceasta fiind nevoie de 2,5-3 kg seminte pentru lungimea gardului tau.
   gardul se poate tunde in functiue de inaltimea dorita, spini se formeaza pe trunchi si ramuri astfel incat ramane un gard impenetrabil pentru hoti,
   in doi ani de zile poti avea un astfel de gard,

 101. nelutu82

  buna dle Ruben,,,,Inteleg ca dvs sunteti foarte in tema cu plantarea salcimului,cultura salcimului,,,,As dori sa va intreb daca la dvs gasim puiet pt plantare,,si eventual la ce pret/ha??,,,,
  as dori sa va mai intreb si in ce perioada a anului este optima plantarea?? si ce metoda de plantare ne recomandati??saparea gauri sau forarea ??,,si la ce adincime???…Va multumesc,,,Nelutu Opra

  1. RuBen

   salut Nelutu,
   salcamul se planteaza cel mai bine primavara cand solul este alimentat bine cu apa (precipitatii),
   cantitatea necesara de puieti la hectar se stabileste si in functie de ce anume iti doresti de la padurea respectiva,
   daca mergem pe varianta unei paduri normale eu recomand schema de plantare de 2×1 in care avem doi metri intre randurile de puieti si un metru distanta intre puieti pe rand, in acest caz este nevoie de 5000 puieti la un hectar de teren
   plantarea se realizeaza in conditii normale, nimic deosebit, o groapa simpla cu cazmaua de 30x30x30 cm
   pentru sezonul de primavara am urmatoarele categorii de salcam:
   calitatea I la pretul de 0,5 lei/bucata
   calitatea II la pretul de 0,25 lei/bucata
   in eventualitatea unei comenzi:
   0756300797 🙂

 102. Petre

  buna ziua, sunt utile informatiile dvs, imi place blogul, sa zicem ca vreau sa am lemn de foc pentru o casa, de ex 10 m3, adica anual sa tai x copaci si sa sadesc altii x in loc, (primii ani astept sa creasca), cati copaci si la ce varsta ar trebu sa ii taii. sa zicem in formula 1mx 1m? (nu vad dimensiunile copacului in raport cu varsta pe net) ma intereseaza pt independenta energetica.

  1. RuBen

   Petre,
   la salcam nu mai trebuie sa replantezi dupa taiere deoarece se regenereaza foarte usor si rapid din cioatele ramase in urma extrageri arborilor.
   pentru 10 mc,…1-2 hectare sunt suficiente incepand cu anul 7

 103. Stefan Baran

  sa traiti domnu Ruben,sincer am o mare stima si ma bucur ca cineva mai are grija si de pamanturile din tara noastra,am cateva intrebari daca se poate,,,schema care am vazuto e f.interesanta dar nu sunt un pic cam desi?si ca sa creasca mai bine in trunchi cum ar trebui curatati,imi plac f.mult pomii si ma gandesc la mai multe tipuri de plantatii dintre care si salcamul.si eram curios daca sunt mai multe calitati de salcam si daca exista vreun altoi sa zicem ptr a avea cresterea un pic mai rapida

  1. RuBen

   stefane,
   eu recomanda schema respectiva deoarece in decurs de doi ani puieti interactioneaza intre ei cu coroanele, moment in care….incepe concurenta pentru lumina determinandui pe acestia sa creasca cat mai repede si trunchiurile cat mai drepte, dupa 4-5 ani de la plantare se pot rari sistematic daca nu …se vor rari singuri deoarece intre ei vor fi care nu tin pasul cu cresterile, cei care raman in urma sub coroanele celorlalti…in lipsa de lumina vor fi eliminati,
   nu exista nici un soi altoit :), tot secretul la salcam este :
   – suprafata unde se cultiva sa fie cat mai insorita in decursul unei zile,
   – daca este posibila mobilizarea solului atat ianinte de plantare cat si dupa plantarea puietilor printre randuri, salcamul raspunde foarte bine la afanarea/oxigenarea solului
   – aplicarea ingrasamintelor inainte de plantare
   – elagarea/curatirea cracilor de pe trunchi din partea de jos in mod artificial
   sunt printre cele mai importante lucrari care ajuta enorm la dezvoltarea culturi unei plantatii de salcam
   🙂

   1. Stefan Baran

    multumesc domnu ruben deja as vrea in toamna asta sa incep cu o mica plantatie de salcam,si chiar o sa urmez sfatul.imi plac f mult pomii si ingrijirea lor e cv prea frumos ca sa poti gasi cuvinte a descrie ceea ce simti cand vezi cum cresc,exact cum ai avea copii mici acceasi senzatie problema ca nu gasesc sa cumpar pamantul dar cate un pasa mic asa ajungi la lucruri marete,

    1. RuBen

     e mai greu pana incepo 🙂 oricum spor la munca

 104. Stefan Baran

  si inca cv daca stie cineva ce distanta se tine fata de vecinu in camp pentru plantatie,ca sigur nu le convine umbra si toate cele,,multumesc frumos

 105. alex

  cand planez un puiet cat din planta las ?
  ma refer la parte exteriora a puietului.

  1. RuBen

   daca este pentru plantare forestiera…nu lasi nimic, suprima-l pe langa sol

 106. Stefan Baran

  salut pe langa salcam daca stie cineva de acest tip de planta ,, Sequoia gigantea,,si as vrea sincer sa ma sfatuiasca cineva de unde sa cumpat puietii ca am gasit pe net dar costa exagerat de mult un puiet si na gandeam ca printre vizitatori poate stie cineva cum sa ma sfatuiasca si de unde sa gasesc puietii la un pret rezonabil,vreau numai doi puieti imi plac foarte mult,va multumesc frumos

  1. RuBen

   stefan,….cam greu de gasit la noi in tara la un pret rezonabil 🙂

 107. Nicusor

  domnul Ruben,am citit toate comentariile,as vrea sa stiu,dupa cat timp se poate taia salcamul,adica sa fie destul de matur ca sa castigi ceva la el,si dumneavoastra de obicei unde il vindeti,si cum il vindeti,pentru foc sau pentru a fi prelucrat? as vrea sa fac o investitie dar parca mi-e teama sa nu raman cu salcamul sa nu gasesc clienti.

  1. RuBen

   Nicu, salcamul se poate valorifica de la stadiul de parisori pana la lemn pentru constructii mobila, foc etc 🙂

 108. Victor Oprea

  Domnule Ruben , puteti sa-mi spuneti cand se face elagarea, curatarea salcamilor de crengi, primavara , toamna????

  1. RuBen

   Victor, se poate face in oricare sezon, important este sa nu exagerezi cu elagarea, un 25% se poate lejer 🙂

 109. Victor Oprea

  Multumesc Ruben pt. ajutor

  1. RuBen

   Cu placere, si alta data 🙂

 110. Dorin Danescu

  Va salut si va admir pentru ceea ce faceti! Va rog sa imi spuneti daca exista si salcam fara spini , as vrea sa plantez pe vreo 30 de ari .Aveti asa ceva de vanzare si la ce pret ?

  1. RuBen

   Dorine, am doar salcam normal, cu flori albe, nu vad de ce te sperie acesti spini 🙂

 111. Ady

  Va invitam sa comparati si cumparati cherestea din lemn de brad de calitate superioara la preturi de producator. Vezi ofertele de pret pe siteul nostru de prezentaredepozit-cherestea-chitila.ro multumim

  1. RuBen

   aveti si de salcam??? 🙂

 112. petrica

  vreau sa plantez puiet de salcm ,se toaleteza radacina si se taie puietul de la suprafata pamantului?

  1. Ruben Budau

   Da Petrica, …dupa 2-3 luni sunt acolo 3-5 lastari, din care va ramane cel mai viguros, ceilalti fiind taiati cu o foarfeca/briceag 🙂

 113. Alin Neag

  15-17 m3 de lemn pe an si pe hectar???? adica tai in fiecare an cantitatea asta sau „lichidezi” padurea?multumesc anticipat….

  1. Ruben Budau

   Aline astea sunt creșterile medii anuale ale unui arboret normal.
   Conform unui studiu de anul acesta plantațiile energetice de salcâm pot produce o cantitate medie de 18-20 tone/ha/an …o sa revin curând cu toate informațiile despre ceva revoluționar in energia alternativa din România ?

  2. VOOSI

   Deci la 1hectar de salcani se face 1000k de miere intr-un sezon bun, dar de cati stupi avem nevoie Dl Roben

   1. Ruben Budau

    Depinde de capacitatea familiilor,…poate ne ajuta un apicultor profi 🙂

    1. Cristi

     O familie de albine buna a strans in acest an 25 kg miere de salcam. Deci minim 40 familii BUNE.

     1. Ruben Budau

      Multumim Cristi 😉
      Ce intelegem printr-o famile buna?

     2. Cristi

      Familie buna..albine sanatoase,suficiente numeric sa ocupe tipul de stup pus la dispozitie,matca tanara(maxim 3 ani)..si un stupar priceput.

     3. Ruben Budau

      Pe cate rame minim?

     4. Cristi

      Pe cate rame..mult de spus. Depinde de momentul din an,tipul de stup si deci de rame. Litetatura de specialitate este mult mai explicita,detaliata incepand cu abc.ul apiclturii.

     5. Ruben Budau

      Multumim Cristi 😉

     6. Ruben Budau

      Multumim Cristi 😉
      Ce intelegem printr-o famile buna ?

 114. Mike Dracu

  Salut!
  De unde sunteti din Ro ?
  Cu stima

 115. rituca

  as avea si eu o intrebare .daca padurea de salcam ajunge la maturitate ea se poate exploata daca doresti in totalitate si terenul se poate replanta sau exista aceleasi legi ca si in cazul padurilor din circuitul forestier avand drept de a taia o anumita cota in functie de marimea terenului si densitatea arborilor?

  1. Ruben Budau

   Trebuie respectat regimul silvic, DA sunt legi care se aplica

 116. cozmin

  Se vorbeste peste tot despre valoarea silviculturala a salcamului, despre cum e putin pretentios, creste repede, poate fi procesat si valorificat cat mai mult insa in toata povestea nu m gasit nicaieri un singur argument in favoarea valorii in cadrul ecosistemului-biosferei. E o specia invaziva care nu favorizeaza mai deloc habitatele existente si nici nu le indeamna pe cele ce ar putea sa se dezvolte pe o astfel de cultura.

  1. Ruben Budău

   Salut Cozmine,
   Vorbeşte ecologistul din tine, sau pur şi simplu este o întrebare personala? ?
   În alta ordine de idei:
   – ai idee cat oxigen produce un hectar de padure cu salcam la varsta de 10 ani?
   – Cat carbon stocheaza aceiasi padure in lemn?
   – Cat azot inmagazineaza in sol?
   – Cate animale, pasari si alte vietuitoare isi gasesc un loc de refugiu acolo?
   Sunt doar cateva argumente in lunii mari in favoarea culturii salcamului.
   Ce nu pot eu sa inteleg, cum într-un teren pustiu si gol/parloaga este mai bine sa Il mentinem in continuare asa de dragul „ecosistemului” sau sa dam valoare prin plantarea unor plante care in timp ne vor aduce si profit…

 117. Ion Ion

  Buna ziua.
  Am un teren de 0,65 ha, panza freatica este la suprafata, este de tip mlastinos, ce as putea sa plantez pe el (frasin, salcam, molid,…)?
  Acum il curat de lastarisul care a crescut pe el, pana acum 7-8 ani a fost folosit pentru iarba(cosit), iar de cand nu l-am mai cosit a crescut tot felul de tufe in special loza (un fel de rachita).
  Va multumec.

  1. Ruben Budau

   Buna Ion, pe astfel de terenuri: plop, salcie, frasin, anin,

 118. Aurel Boangher

  Salcamul nu este recomandat sa fie folosit pe orizontala,numai pe verticala.

  1. Ruben Budau

   La ce va referiti mai exact? 🙂

 119. Grigore

  Dacă tai câţiva salcâmi în jur de 1 iunie, cam la 2 m de la pământ, aş vrea să aflu dacă pe urmă se usucă sau încă se mai menţin în vegetaţie ?? Pe mine m-ar interesa să continuie creşterea, dar sunt nevoit să obţin nişte pari de gard fiindcă în vecinătate este o turmă de capre care afectează grădina. Salcâmii au diametrul de aporox. 15-20 cm.
  Mulţumesc pentru răspuns.

  1. Ruben Budau

   Grigore dorești să-i recoltezi de lângă sol?

   1. Grigore

    Aşa după cum am precizat şi în întrebarea mea de luna trecută, cam la 2 m de la pământ. Deci nu de la sol !!!
    Trebuia citite toate cuvintele care le-am scris.
    Mai scriu încă odată, nu doream să-i tai de la sol ci la aprox. 2 metri de la sol.
    Dar timpul a trecut şi nu mi-ai răspuns. Aşa că având nevoie de ei, i-am tăiat la 2 m de la pământ deasupra primei crenguţe verde cu frunze. Probabil nu se vor usca şi va continua vegetaţia. Frunzele sunt încă verzi la acest timp.

    1. Ruben Budau

     Este in regula dar sa nu fie curățat in exces

 120. Daniel

  As dori sa înființez o plantație de salcâm de 1,5 ha. După 10 ani as vrea sa incep defrișări pentru lemn de foc știți cumva trebuie autorizație pentru asa ceva?

  1. Ruben Budau

   In mod legal Daniel, trebuie sa ai un contract cu un ocol silvic care întocmește formalitățile

   1. Daniel

    Mulțumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copy link
Powered by Social Snap