Compoziția chimică și utilizarea florilor de salcâm

Dragilor, în această perioadă asistăm la splendoarea oferită de salcâmi prin tabloul vizual și mireasma bogată a florilor. Acest articol este despre Compoziția chimică și utilizarea florilor de salcâm.

Compoziția chimică și utilizareaflorilor de salcâm

Din compoziția chimică a florilor de salcâm fac parte următoarele elemente:

  • robinină;
  • ulei volatil;
  • săruri minerale;
  • vitamine;
  • acaciină;

  • Save

 
Din punctul meu de vedere, utilizarea florilor de salcâm poate fi clasificată astfel:

  1. pentru producția de miere;
  2. pentru producția de produse farmaceutice;
  3. culinar;
  4. ornamental;

1.Producția de miere

Salcâmul alb, reprezintă cea mai importantă specie meliferă din țară, deoarece are potențial melifer foarte mare.
Producția medie de miere care se poate obține este de 1000 kg/1an/1ha.

În părțile de sud și de est ale țării, care formează baza producțiilor de miere de salcâm, se pot obține 300 și 1600 kg miere la hectar, pe timp favorabil culesului și la o înflorire abundentă, de la un stup se pot obține 10-12 kg de miere. (Beldeanu E.2004)

Pentru această producție evident că, avem nevoie de familii puternice de albine, pădurea de salcâm trebuie să fie bine dezvoltată/matură cu vârsta de minim 8-10 ani, iar anul respectiv să fie favorabil (florile să nu fie afectate de înghețurile târzii, sau să nu avem vreme rece, ploiosă în timpul culesului). Cât despre mierea de salcâm sunt convins de faptul că, majoritatea dintre noi are cunoștințe despre culoare, miros și aspect (mierea de salcâm este singura miere care nu se cristalizează).

2. Producția de produse farmaceutice

O gamă largă de produse farmaceutice de la uleiuri până la suplimente alimentare, pe bază de extrase din flori de salcâm există în acest moment pe rafturile farmaciilor și a magazinelor.

În medicina populară, sunt recomandate sub formă de infuzie în combaterea durerilor reumatice , a migrenelor, a durerilor provocate de hiperaciditate, ca antitusiv și emolient al secrețiilor bronșice.(Grigorescu et.al., 1986)

3. Culinar

Pe lângă valoarea meliferă și medicinală a florilor de salcâm, acestea mai pot fi valorificate și culinar. Anul trecut am fost plăcut impresionat de rețetele pe care le-am primit sub formă de comentarii la acest articol. Diversitatea produselor obținute din florile de salcam este destul de mare, iar utilizarea lor este benefică pentru obținerea unor produse care pot fi consumate cu poftă.
Pentru cei care doriți rețete despre valorificarea florilor de salcâm vă rog să vizualizați comentariile de mai jos.
Primesc cu drag și alte rețete sau modalități de valorificare ale florilor de salcâm.

4. Ornamental

În aliniamente stradale sau parcuri, grădini publice și private cu siguranță salcâmul prin aspectul decorativ al florilor, cât și prin miros se face remarcat și apreciat.

  • Save

28 Comments

  1. Nica Maria

    Clătite cu flori de salcam
    3oua,3linguri de zahar,3linguri ulei,o cana de lapte,zahar vanilat,faina cam 150 g,( pun la ochi)flori de salcam
    Se bat ouăle cu zahar,se adaugă uleiul,laptele,zaharul vanilat,faina si floriile de salcâm spălate si desprinse de pe codite.Se prăjesc clătitele in tigaia unsa cu putin ulei.Se servesc calde cu miere sau dulceata!

  2. Cristina

    1.Flori de salcâm, soc ..se lasă la macerat 24 ore , se strecoară și se adaugă miere și zeama de lămâie. .
    2.Flori uscate pentru ceai
    3. Tinctura. ..flori puse într un borcan, aproape plin și se toarnă alcool de 60 grade. .14 zile se lasă la întuneric apoi se strecoară.
    4.flori curățate de partea verde se introduc în smoothie …

  3. Popa Adriana

    Se face un aluat de gogosi mai fluid ( cum e cel de clatite) , se dau florile de salcam prin el si se prajesc in ulei. Dupa ce se scot, se dau prin zahar pudra. Pofta buna!

  4. Anton Sandita

    Buna dimineata. Observ ca mai multe persoane au mancat gogosi cu salcam! Bunica mea facea, iar noi, mici fiind, tineam gogosile de codita si spuneam ca sunt soricei,ii mancam cu pofta totusi :))) .
    Aluatul de gogosi era ca cel pentru gogosile care se pun cu lingura la prajit,se punea floarea in aluat , se invartea bine pana se „agata” cat mai mult si apoi se punea in baie de ulei. Bune tare erau si cu miros de copilarie fericita!

    1. Ruben Budau

      Anton…te asteptam cu alta reteta 😉

  5. Anca Huidan

    300 gr flori de salcam,500 ml apa,300 gr zahar,2 plicuri zahar vanilat si zeama de la o lamaie! facem un sirop din apa si zahar,iar cand incepe sa clocoteasca adaugam florile,zaharul vanilat si zeama de la lamaie! o lasam la fiert pana capata consistenta mieri ( eu adaug si scortisoara,dar asta e obtional )

  6. Iluca Adriana

    Sirop de salcam pentru iarna. Pt.5 l de sirop aveti nevoie de :3-4kg flori se salcam,4 kg zahar,6l apa,3,4 plicuri sare de lamaie,1 lamaie taiata in 4. Se spala bine florile de salcam,se lasa la scurs,se desprinde fiecare floare in parte.Se pun la fiert in apa clocotita pentru 20 min.se stinge focul si se lasa acoperit asa pana a 2 a zi.a 2 a zi se strecoara printr-un tifon,se preseaza bine si florile de salcam.Separat intr-o oala emailata se fierbe zaharul cu 500 ml apa,si sarea de lamaie 10 min.la foc mare.Se adauga ceaiul concentrat si lamaia si se lasa sa fiarba cca.30 min.Se indeparteaza lamaia ,se imbuteliaza in sticle sterilizate,se inchide ermetic si se tin in paturi pana se racesc complet.Se consuma cu apa minerala sau apa simpla iarna sau pe pancakes.

  7. Anca Huidan

    ce bine e cand inspectezi „cartea de bucate” a bunici :)) uite inca o reteta pt gogosi :
    4 oua,
    un kg faina,
    flori salcam,
    400 ml lapte,
    4-5 linguri zahar,
    o lamaie,
    un plic zahar vanilat,
    esenta vanilie,
    o ligurita bicarbonat de sodiu,
    ulei
    se bat ouale cu zaharul, apoi punem faina pana ce obtineti o pasta, adaugam restul de ingrediente, o lingurita de vanilie si bicarbonatul stins (bicarbonatul il stingeti cu o lingurita de zeama de lamaie) …punem laptele si amestecam pana obtinem un aluat pufos, il punem intru-un vas si il lasati la crescut! dupa ce spalam florile de salcam si le stoarcem bine de apa le dam prin aluat ,apoi punem foaia pe un blat si il intindem,cu un pahar facem rondelele si le punem intr-un ceaun cu uleiul incins.iar la final se pot pudra cu zahar

  8. Mihalache Marius

    Infuzie din flori de salcam ( la 250 ml apa clocotita se adauga o lingura de flori uscate de salcam , se lasa in jur de 10 minute la infuzat, se lasa putin la racit si apoi se bea. )

  9. Anca Huidan

    Serbet din floare de salcam
    1 kg floare de salcam
    1 kg zahar
    3 pahare cu apa
    1 lingurita zeama de lamaie
    oparim florile in cele trei pahare de apa si le lasam la fiert pana scade compozitia cam la jumatate dupa care iei un pahar jumate din sirop si il torni intr;o alta cratita peste zahar! compozitia se lasa la fiert pe foc mic pana se topeste zaharul,supa care se poate mari temperatura (toata treaba asta o sa se aleaga cu multa spuma asa ca e recomandat sa avem la indemana o carpa uda si sa stergem marginile cratitei 😀 )
    dupa ce verifici daca siropul are o consistenta mai groasa,iei cratita de pe foc si o acoperi cu o carpa uda ( stoarsa bine) si o lasi sa se raceaca pana poate degetul sa suporte temperatura dulceti ! dupa care amestecam intruna ( cu o lingura de lemn) pana cand isi schimba culoarea si devine ca un aluat iar la finalnadaugi o lingurita de zeama de lamaie ( invartind continu ) … se aseaza in borcan cu lingura,indesat bine ca sa nu ramana goluri de aer 🙂 … eu inca pastrez traditia si la acest preparat folosesc celofanul si sfoara pt acoperire 😀 :))) serbetul in folosesc cateodata pt a glasa si torturile, ruladele sau fursecurile,e tare tare bun 😀 !

  10. Cirtina C

    Noi ne duceam in padure si mancam florile de salcam crude.Deci se pot servi ca garnitura. 🙂

  11. pelinarimihaela

    Minunatele clatite clasice adaugand un pumn bun de flori de salcam vor fi delicioase

  12. Daniel Mitran

    Reteta de Waffe cu flori de salcam.
    Reteta o am de la mama mea.
    Ai nevoie de urmatoarele ingrediente – 250 grame de faina
    jumatate de plic de praf de copt
    125 grame ulei
    2 linguri de miere de salcam
    1 lingurita de vanilie
    2-3 oua
    o jumatate de litru de apa minerala.
    Intre timp se porneste aparatul de facut Waffe pentru a fi cald cand se pune compozitia.
    Din ingredientele amintite se face aluatul in care se pun flori de salcam (acestea fiind in prealabil spalate in apa rece).
    Cu polonicul se pune in aparat si se asteapta pana sunt gata.
    Pofta buna.

  13. Daniela Fofiu

    Bunica mea din jud. Mehedinti ne facea mereu gogosi umplute cu flori de salcam. Erau divine. La 3 zile o puneam sa ne faca aceste gogosi cu flori de salcam, cat erau salcamii infloriti. Florile aproape se topeau si deveneau o crema deliciosa, parfumata si dulce in interiorul gogosii.

  14. Stroia Silviu-Mihai

    O reteta foarte buna pentru diverse probleme respiratorii si nu numai
    Se pun intr un borcan de 10 l de sticla sau mai mare
    Un rand flori de salcâm
    Un rând de muguri de brad
    Si miere apoi iarasi salcam si tot asa pana la 4 5 degete distanta de gura borcanului
    Se sigileaza borcanul foarte bine cu celofan si se pune deasupra ceva tectil sa acopere peste celofan ceva sa acopere celofanul si sa il protejeze.
    Se face o groapa in pământ cat sa intre borcanul plus sa fie distanta de la gura borcanului la buza găurii de 10 cm se baga borcanul se acopera cu pământ si deasupra se pune pământ pentru a se forma ca un musuroi .
    Acest continut se lasa pana dupa 15 august iar apoi se scoate sirop gata facut si nu pentru consum in stare lichida a lui sau diluat la sucuri.
    O reteta din batrani buna de aplikat la orce varsta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copy link
Powered by Social Snap